Φράχτη ετοιμάζει η Λιθουανία στα σύνορα της Λευκορωσίας για να σταματήσει τους μετανάστες.

Ένταση με παράνομους μετανάστες στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας.

Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ψήφισε την κατασκευή φράχτη στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να εμποδίσει την είσοδο Ιρακινών, Αφγανών και άλλων μεταναστών εκτός ΕΕ. Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη Λιθουανία μέλος της ΕΕ από τη Λευκορωσία φέτος, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας.

Οι Λιθουανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι φέρνει μετανάστες που στη συνέχεια τους αφήνει να κατευθύνονται προς τα σύνορα, έναν ισχυρισμό που η Λευκορωσία αρνείται. Η βοήθεια της Λιθουανίας στους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία έχει εξοργίσει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, αφού η Λευκορωσία ανάγκασε μια πτήση της Ryanair που κατευθυνόταν στη Λιθουανία να κατέβει στο Μινσκ ώστε να συλλάβει έναν Λευκορώσο αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο και τη φίλη του στοαεροσκάφος. Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις ένα μήνα αργότερα.

Έκτοτε υπήρξε μια αύξηση ροής των μεταναστών εκτός ΕΕ που διέρχονται από τη Λευκορωσία στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία, ασκώντας πίεση στην ΕΕ να αναλάβει δράση. Η Λετονία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, όπου σχεδιάζει να ενισχύσει τις περιπολίες της. Το μέτρο επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να επιστρέψουν παράνομα μετανάστες με τη βία.

Ο Λουκασένκο, ωστόσο, δεσμεύτηκε τη Δευτέρα ότι η Λευκορωσία δεν θα δεχθεί μετανάστες από τους γείτονές της στη Βαλτική. Η αμφισβητούμενη επανεκλογή του πριν από ένα χρόνο προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις, που διαλύθηκαν βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας του.

Η Λιθουανία στοχεύει να κατασκευάσει ένα μεταλλικό φράκτη 4 μέτρων με επικάλυψη με ξυράφι στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Αναμένεται να κοστίσει περίπου 152 εκατομμύρια ευρώ.

«Χωρίς αυτό το φυσικό εμπόδιο, είναι αδύνατο να προστατέψουμε τα σύνορά μας, είναι πολύ σαφές», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η υπουργός Εσωτερικών Άνιε Μπιλοτέτ.

Αλλά την Τρίτη εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι το μπλοκ «δεν χρηματοδοτεί φράχτες ή φράγματα». Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει προσφέρει βοήθεια με τη μορφή συνοριοφυλάκων και προμηθειών. Η λιθουανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ένα σχέδιο για να προσφέρει στους μετανάστες που συμφωνούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους 300 ευρώ στον καθένα, ανέφερε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός LRT.

Μια πιο σκληρή και πιο αμφιλεγόμενη πολιτική για την απομάκρυνση των μεταναστών από τα σύνορα ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Πολλοί προέρχονται από το Ιράκ, σύμφωνα με τη Λιθουανική Συνοριοφυλακή, η οποία κρατούσε μετανάστες σε διάφορα κέντρα προσωρινής κράτησης. Η ολοένα και πιο έντονη κατάσταση στα σύνορα αναγνωρίστηκε από τον Πρόεδρο Λουκασένκο σε μαραθώνια οκτάωρη τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου στη Λευκορωσία τη Δευτέρα.

Ο Λουκασένκο κατηγόρησε τη Λιθουανία ότι σκόπιμα προκάλεσε την κυβέρνησή του σε ακραίες αντιδράσεις στα σύνορα. O Πρόεδρος Λουκασένκο σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αν δεν ηρεμήσουν στα σύνορα «θα φάνε ξύλο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ