Έχασε την έφεση ο Καναδός που καταδικάστηκε σε θάνατο στην Κίνα

Διπλωματικός πόλεμος Κίνας και Καναδά με συλλήψεις και δίκες εξπρές.

Ένας Καναδός πολίτης έχασε την έφεσή του κατά θανατικής καταδίκης στην Κίνα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι επικύρωσε την ποινή του Ρόμπερτ Λόιντ Σέλενμπεργκ επειδή τα στοιχεία εναντίον του ήταν «επαρκή». Ο Σέλενμπεργκ καταδικάστηκε αρχικά σε 15 χρόνια φυλάκιση, αλλά το 2019 το εφετείο είπε ότι αυτό ήταν πολύ επιεικές, οδηγώντας σε επανεκδίκαση και σε θανατική ποινή. Η ετυμηγορία έρχεται καθώς οι σχέσεις μεταξύ Καναδά και Κίνας παραμένουν κακές.

Ο Καναδός πρέσβης στην Κίνα, Ντόμινικ Μπάρτον, καταδίκασε την απόφαση του κινεζικού δικαστηρίου, λέγοντας ότι δεν ήταν τυχαίο ότι η ετυμηγορία βγήκε, καθώς μαίνεται η μάχη για την έκδοση του ανώτερου στελέχους της Huawei, Μενγκ Γουάντζου.

Η Μενγκ, κόρη του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, κρατείται αυτή τη στιγμή στον Καναδά με ένταλμα των ΗΠΑ. Ο Καναδάς είχε κατηγορήσει νωρίτερα την Κίνα ότι διεξάγει «διπλωματία ομήρων», αν και το Πεκίνο αρνείται ότι οι περιπτώσεις συνδέονται.

Ο Καναδός συνελήφθη το 2014 και κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε να μεταφέρει σχεδόν 227 κιλά μεθαμφεταμίνης από την Κίνα στην Αυστραλία. Αρνείται τις κατηγορίες και είπε ότι πήγε στην Κίνα ως τουρίστας. Τον Νοέμβριο του 2018, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση, αλλά λίγες μέρες αργότερα, ο Καναδάς συνέλαβε τη Μενγκ Γουάντζου, ανώτερο στέλεχος στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei, με ένταλμα έκδοσης των ΗΠΑ.

Η Κίνα προειδοποιούσε για απροσδιόριστες συνέπειες, εκτός εάν η κα Μενγκ αφέθηκε ελεύθερη. Ο Καναδός κρατούμενος άσκησε έφεση αργότερα κατά της 15ετούς φυλάκισης, αλλά αντί να μειώσει την ποινή του, οι δικαστές έκριναν ότι η προηγούμενη ποινή του ήταν πολύ ελαφριά και αντίθετα τον καταδίκασαν σε θάνατο.

Κατά την ακρόασή του, οι δικαστές είπαν ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ασχολείται πιο σοβαρά με το διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Τότε ο δικηγόρος του, δήλωσε στο Reuters ότι η ποινή δεν έπρεπε να αυξηθεί επειδή δεν προσκομίστηκαν νέα στοιχεία στη δίκη.

Μια άλλη υπόθεση υψηλής σημασίας που αφορά έναν Καναδό πολίτη αναμένεται να εκδοθεί από κινεζικό δικαστήριο αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Ο  Μάικλ Σπάβορ, επιχειρηματίας που κατηγορείται για κατασκοπεία, συνελήφθη στην Κίνα πριν από δύο χρόνια μαζί με τον Καναδό και πρώην διπλωμάτηΜάικλ Κόβρικ. Οι συλλήψεις τους έγιναν λίγες μέρες αφότου ο Καναδάς συνέλαβε την κα Μενγκ.

Τον Μάρτιο, η δίκη του κ. Σπάβορ, που διήρκεσε μόλις δύο ώρες στη βόρεια κινεζική πόλη Νταντόνγκ, ολοκληρώθηκε χωρίς ετυμηγορία. Οι Καναδοί διπλωμάτες, στην Κίνα δεν πήραν άδεια για να εισέλθουν στο δικαστήριο.

Εκείνη την περίοδο ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό χαρακτήρισε τις διαδικασίες κεκλεισμένων των θυρών «εντελώς απαράδεκτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ