Βαθαίνει η κρίση στον Λίβανο ένα χρόνο μετά την φονική έκρηξη

Σε τεράστια οικονομική και πολιτική κρίση βρίσκεται ο Λίβανος με τους πολίτες να μην μπορούν να αγοράσουν τα βασικά αγαθά.

Έναν χρόνο πριν, στις 4 Αυγούστου 2020, μία από τις μεγαλύτερες, μη πυρηνικής φύσεως, εκρήξεις στον κόσμο κατέστρεψε μεγάλο μέρος του λιμανιού της Βηρυτού καθώς και πολλά τμήματα της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Η έκρηξη προκλήθηκε από πυρκαγιά σε αποθήκη για την οποία οι αρχές του Λιβάνου παραδέχτηκαν ότι διέθετε τεράστιο απόθεμα νιτρικού αμμωνίου τα τελευταία έξι χρόνια με αποτέλεσμα η τεράστια έκρηξη να αφήσει περισσότερους από 200 νεκρούς και περισσότερους από 6.500 τραυματίες. Περίπου 300.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Η τραγωδία έπληξε σε τεράστιο βαθμό τον Λίβανο καθώς η χώρα βυθίστηκε στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με την καθίζηση του νομίσματός της, τις μαζικές απολύσεις και με αυστηρούς τραπεζικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση.  

Ένα χρόνο αργότερα, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα κατηγορούμενοι ή συλληφθέντες, πολλοί επικριτές υποστηρίζουν ότι η πολιτική ηγεσία πέτυχε να σαμποτάρει τη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε για να αποκαλύψει τι συνέβη σε εκείνη την έκρηξη και ποιος ήταν ο υπεύθυνος ή οι υπεύθυνοι της καταστροφής.

Ο Πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν δήλωσε ότι κανείς δεν θα έχει πολιτική κάλυψη εάν κριθεί ένοχος για αμέλεια ή κακούργημα αλλά δεν έχει απαντήσει ακόμα στις κατηγορίες που υποστηρίζουν ότι οι αξιωματούχοι της χώρας εμποδίζουν την δικαστική έρευνα.

Η κατάσταση στη χώρα είναι η χειρότερη που έχει υπάρξει από την εποχή του εμφυλίου με την πλειοψηφία των έξι εκατομμυρίων πολιτών του Λιβάνου να αγωνίζεται να βρει τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και καθαρό νερό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, το 77% των νοικοκυριών δεν έχουν αρκετά τρόφιμα ή χρήματα για να αγοράσουν τα απαραίτητα αγαθά.

Παρά την κατάρρευση του νομίσματος και τις ελλείψεις σε βασικά είδη, οι ηγέτες του Λιβάνου δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης επειδή εξακολουθούν να παζαρεύουν τον έλεγχο διαφόρων υπουργείων και των κρατικών πόρων, όπως για παράδειγμα του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο συμμετέχει στην έρευνα για την καταστροφική έκρηξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ