Εντείνει τις ανισότητες η έλλειψη εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Ορατή η απειλή υπονόμευσης της ανάκαμψης από την πανδημία εξαιτίας της ανισότητας στην πρόσβαση εμβολίων

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη  έδωσαν στην δημοσιότητα στοιχεία για το ότι η ανισότητα στην διανομή των εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα έχει βαθιές συνέπειες στην ανάκαμψή τους από την πανδημία εκτός αν ληφθούν μέτρα άμεσα.

«Σε μια εποχή που οι πλουσιότερες χώρες πληρώνουν τρισεκατομμύρια για να στηρίξουν οικονομίες σε κίνδυνο, είναι η κατάλληλη στιγμή να διασφαλιστεί ότι οι δόσεις εμβολίων θα διανεμηθούν γρήγορα, όλα τα εμπόδια στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων θα προσπεραστούν και θα εξασφαλιστεί η χρηματική υποστήριξη, έτσι ώστε τα εμβόλια να κατανέμονται δίκαια και να εξασφαλιστεί παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη» ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι οργανισμοί.

Εάν η παραγωγή εμβολίων είχε αυξηθεί, εάν είχαν μοιραστεί αρκετές δόσεις και οι φτωχότερες χώρες είχαν παρόμοια ποσοστά εμβολιασμού με τις χώρες υψηλού εισοδήματος, 38 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να είχαν προστεθεί στο ΑΕΠ του 2021 αυτών των εθνών σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία συγκεντρώθηκαν  για το πρόγραμμα:  «Παγκόσμιος πίνακας ελέγχου ίσης κατανομής εμβολίων Covid-19».

Η δήλωση επίσης αναφέρει ότι οι υψηλές τιμές των εμβολίων «θα μπορούσαν να ασκήσουν τεράστια πίεση στα εύθραυστα συστήματα υγείας» να επηρεάσει τις διαδικασίες εμβολιασμών και τις βασικές υπηρεσίες υγείας με αποτέλεσμα να προκληθεί έξαρση σε ασθένειες όπως η ιλαρά, η πνευμονία και η διάρροια.

Ο Πίνακας ο οποίος χρησιμοποιεί δεδομένα από πολλούς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, τη UNICEF και τη Συμμαχία Εμβολίων Gavi, δείχνει ότι οι πλουσιότερες χώρες αναμένεται να εμβολιαστούν γρηγορότερα με αποτέλεσμα να ανακάμψουν οικονομικά επίσης πιο γρήγορα.

Ωστόσο οι φτωχότερες, χώρες, μερικές από τις οποίες δεν έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν τους εργαζομένους τους στον τομέα της υγείας ούτε τους πολίτες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο «μπορεί να μην επιτύχουν επίπεδα ανάπτυξης όμοια με τα επίπεδα πριν την πανδημία, ως το 2024».

Ενώ οι πλούσιες χώρες που πετυχαίνουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζουν να ανοίγουν, η μετάλλαξη Δέλτα και άλλες παραλλαγές του ιού αναγκάζουν ορισμένες χώρες να επιβάλλουν και πάλι αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας. Η Αφρική αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τη χειρότερη φάση της πανδημίας με τα νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής να κατακλύζονται από ασθενείς.

«Αυτή η επαναφορά των μέτρων στις αναπτυσσόμενες χώρες επιδεινώνει τη θέση των πιο ευάλωτων και πιο περιθωριοποιημένων ατόμων»  δήλωσαν οι τρείς κύριοι οργανισμοί που έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά, δηλαδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη.

Στην Ασία, η Ινδονησία πήρε την σκυτάλη από την Ινδία ως το νέο επίκεντρο της πανδημίας, με εκατοντάδες θανάτους ανά ημέρα ενώ το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα είναι μικρότερο από 6%. Στην Ταϊλάνδη και τη Μυανμάρ αλλά και σε μεγάλο μέρος της Ασιατικής ηπείρου, οι θάνατοι και γενικότερα οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Το κάλεσμα των τριών οργανισμών έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου η Pfizer ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την παραγωγή του αποτελεσματικού εμβολίου της στη Νότια Αφρική, μια σημαντική κίνηση που θα αυξήσει σημαντικά την πρόσβαση στα εμβόλια σε ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής καθώς τα περισσότερα από τα φτωχότερα έθνη βασίζονται για την ώρα στην παγκόσμια πρωτοβουλία διανομής εμβολίων COVAX, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού μετά την αναστολή των εξαγωγών του Serum Institute of India, το οποίο παράγει μεγάλο αριθμό δόσεων των εμβολίων.

«Η εμβολιαστική ανισότητα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στον κόσμο για τον τερματισμό της πανδημίας και την ανάκαμψη από τη νόσο Covid-19», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκέμπρεγιέσους.

«Οικονομικά, επιδημιολογικά και ηθικά, είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να χρησιμοποιήσουν τα προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία για να δημιουργήσουν σωτήρια εμβόλια διαθέσιμα προς όλους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ