ΗΠΑ: Ξεκίνησε η αγορά ποσοτήτων συμπληρωματικής δόσης εμβολίων λόγω νέων μεταλλάξεων

Συνολικά τις 500 εκατ. εμβολιαστικές δόσεις έφτασαν οι ΗΠΑ, αγοράζοντας επιπλέον ενισχυτικές δόσεις που αναμένεται σύντομα να διατεθούν σε παιδιά και άλλες ομάδες πολιτών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέβη σε αγορά 200 εκατ. δόσεων εμβολίου έναντι του κορωνοϊού ενόψει της αναμονής για έγκριση αναμνηστικών δόσεων που θα χορηγηθούν σε παιδιά.

Η εταιρεία της Pfizer ανακοίνωσε την εν λόγω συναλλαγή την Παρασκευή, ενώ η ποσότητα που αφορά προστίθεται στα συνολικά αποθέματα εμβολίων της χώρας, τα οποία υπολογίζονται πλέον σε 500 εκατ. Σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, ανέφερε: «Αυτές οι πρόσθετες δόσεις θα βοηθήσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξασφαλίσει ευρεία πρόσβαση στο εμβόλιο μέχρι το επόμενο έτος».

Την αγορά επιβεβαίωσε κατόπιν ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας ότι εξ αυτών οι 65 εκατ. δόσεις θα προσφερθούν σε παιδιά και οι υπόλοιπες θα χρησιμεύσουν ως ενισχυτικές δόσεις για τους πολίτες, μετά από σχετική πίεση της Pfizer και υπό εξέταση των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι κανένα από τα τρία εμβόλια για τον κορωνοϊό, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα στις ΗΠΑ από τις εταιρείες Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, δεν έχει ακόμη εγκριθεί για παιδιά κάτω των 12 ετών, όντας ακόμα σε επίπεδο κλινικών δοκιμών. Τυπικά, κανένα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, αλλά έχουν λάβει έγκριση επείγουσας χρήσης.

Μολονότι τα παιδιά δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο βαριάς νόσησης από τον ιό, ακόμη και επί της μετάλλαξης «Δέλτα», ενώ σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ φαίνεται ότι τα παιδιά κάτω των 18 ετών ευθύνονται για το 0,05% των θανάτων που καταγράφηκαν και η πιθανότητα νοσηλείας τους κυμαίνεται στο 3%, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) κάλεσε αυτή την εβδομάδα όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών να φορούν μάσκες όταν επιστρέψουν στο σχολείο, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό τους.

Συνοψίζεται ότι οι περισσότερες κυβερνήτες πολιτειών στις ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει διαφορετικές πολιτικές χρήσης της μάσκας εντός και εκτός των σχολικών χώρων, με την Καλιφόρνια να θεσπίζει αρχικά μέτρο απαγόρευσης εισόδου στα δημόσια σχολεία σε παιδιά χωρίς μάσκα, αν και υποχώρησε λίγο μετά αφήνοντας την απόφαση στις τοπικές περιφέρειες, όταν 8 πολιτείες ήδη απαγόρευσαν την υποχρεωτική εφαρμογή της μάσκας προστασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ