Απόφαση – καταπέλτης του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για την Τουρκία και τα Βαρώσια

Το γαλλικό πρακτορείο France24 μετέφερε την είδηση, την οποία με τη σειρά τους μεταδίδουν με επικριτικά σχόλια τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Κίνα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την Παρασκευή το σχέδιο των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων ηγετών για τη μερική επαναλειτουργία του εγκαταλελειμμένου θέρετρου των Βαρωσίων και ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης. Οι Τουρκοκύπριοι, έχοντας την υποστήριξη της Άγκυρας, δήλωσαν την Τρίτη ότι ένα μέρος των Βαρωσίων – που τώρα είναι στρατιωτική ζώνη και μια περιοχή που στο παρελθόν διατυμπάνιζε ότι θα επιστραφεί στους αντίπαλους Ελληνοκύπριους – θα τεθεί υπό πολιτικό έλεγχο και θα είναι ανοικτό για πιθανή επανεγκατάσταση.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των βημάτων που έγιναν στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020”, ανέφερε το 15μελές όργανο σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή. Η κίνηση των Τουρκοκυπρίων προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της διεθνώς αναγνωρισμένης ελληνοκυπριακής κυβέρνησης της Κύπρου και μια σειρά αποδοκιμασιών από τις δυτικές δυνάμεις, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες χαρακτήρισαν την κίνηση “απαράδεκτη”.

Η Τουρκία απέκρουσε τις επικρίσεις. “Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του και που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση”, ανέφερε το Συμβούλιο.

Η Κύπρος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη για την απόφαση των τουρκοκυπριακών αρχών. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου και τις δηλώσεις ορισμένων χωρών, λέγοντας ότι βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς, που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα στην Κύπρο. “Οι δηλώσεις αυτές βασίζονται σε ελληνο-ελληνοκυπριακή μαύρη προπαγάνδα και αβάσιμους ισχυρισμούς”, όπως διατυπώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το νησί της ανατολικής Μεσογείου διαιρέθηκε μετά από την τουρκική εισβολή το 1974 και ένα πραξικόπημα ελληνικής έμπνευσης. Οι ειρηνευτικές προσπάθειες έχουν επανειλημμένα αποτύχει. Υπολογίζεται ότι 17.000 Ελληνοκύπριοι κάτοικοι των Βαρωσίων διέφυγαν από την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων τον Αύγουστο του 1974. Από τότε παραμένει άδειο, σφραγισμένο με συρματόπλεγμα και πινακίδες απαγόρευσης εισόδου. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ έχουν ζητήσει να παραδοθεί η περιοχή στη διοίκηση του διεθνούς οργανισμού.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των αποφάσεών του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων στη διοίκηση του ΟΗΕ”, δήλωσε την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους όρους ενός σχεδίου επανένωσης του ΟΗΕ του 2004, τα Βαρώσια ήταν μία από τις περιοχές που θα επέστρεφαν στους κατοίκους τους υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Το σχέδιο, το οποίο περιέγραφε λεπτομερώς την επανένωση στο πλαίσιο μιας πολύπλοκης συμφωνίας διαμοιρασμού της εξουσίας, απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα από τους Ελληνοκύπριους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ