Διπλωματική «σύμπλευση» Ρωσίας και ΗΠΑ για τα Βαρώσια κατά της Τουρκίας!

Στην ίδια γεωπολιτική γραμμή με τις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να κινείται η Μόσχα μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την προσήλωση της Ρωσίας στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σε μια απρόσμενη ταύτιση θέσεων πάνω στο θέμα της Τουρκικής προκλητικότητας στα Βαρώσια φαίνονται να είναι Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που ήρθαν να ευθυγραμμιστούν με τις δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας «απαράδεκτη».

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παραμένουμε υποστηρικτές μίας ολοκληρωμένης διευθέτησης του Κυπριακού για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχή».

Λίγες ώρες αργότερα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, υπογράμμισε την προσήλωση της Ρωσίας στην τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει: «Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων, που εγκυμονούν αποσταθεροποίηση της κατάστασης και δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος στο γνωστό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου»

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η αντίδραση αυτή της Ρωσίας έρχεται σε μια περίοδο όπου οι εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις της χώρας με την Τουρκία είναι ακμάζουσες καθώς μόλις μερικές μέρες πριν η Ρωσία και η Τουρκία ολοκλήρωναν τις συνομιλίες τους πάνω στο νέο συμβόλαιο για την πώληση της δεύτερης συστοιχίας του Ρωσικού αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Μετά τις υποστηρικτικές δηλώσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ για την κατάφορη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε υπόμνημα διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις προκλητικές δηλώσεις και σχέδια που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα για την πόλη των Βαρωσίων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος από το ψευδοκράτος όπου βρισκόταν είχε διευκρινίσει πως ένα μικρό ποσοστό (σχεδόν το 3,5%!) της πόλης η οποία ήταν στρατικοποιημένη περιοχή ανοίγει και ότι η περιοχή θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτικοποιημένη και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει για την διεκπεραίωση του σκοπού αυτού. Για το Βαρώσι είπε πως το άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης περιοχής δείχνει… πόσο προσεκτικά χειρίζεται το θέμα η Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ