Ρεπουμπλικάνος και επικριτής του Ντόναλντ Τραμπ ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία

To emea σκιαγραφεί το προφίλ του νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλείκ, ο οποίος είχε καταψηφίσει την αναγνώριση της Αρμένικης γενοκτονίας από τη Γερουσία

Τον 58χρονο Ρεπουμπλικάνο Μορμόνο Γερουσιαστή από την Αριζόνα, Τζεφ Φλείκ, επέλεξε  ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν για νέο πρέσβη της χώρας στην Τουρκία.

«Νιώθω τιμή και ταπείνωση από την εμπιστοσύνη που δείχνει ο Πρόεδρος Μπάιντεν με αυτή την επιλογή του», έγραψε ο Τζεφ Φλείκ σε δημοσίευση του. «Αυτή είναι μια κεντρική θέση σε μια σημαντική στιγμή και για τις δύο χώρες μας», έγραψε ακόμη ο πρώην γερουσιαστή.

Επικριτής του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τζεφ Φλείκ, ο οποίος υπηρέτησε περισσότερο από μια δεκαετία στο Βουλή των αντιπροσώπων και μία θητεία στη Γερουσία, είχε συγκρουστεί ανοιχτά με τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πριν αποχωρήσει από το Κογκρέσο το 2019. Υποστήριξε τον Μπάιντεν στις εκλογές του 2020 και αναμενόταν να του προσφερθεί θέση στην κυβέρνηση των Δημοκρατικών.

Ο Τζεφ Φλείκ ήταν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Σήμερα υπηρετεί στην ανώτερη συμβουλευτική επιτροπή του Ινστιτούτου Πολιτικής του Χάρβαρντ.

«Έχοντας υπηρετήσει τόσο στη Βουλή των ΗΠΑ όσο και στη Γερουσία, καταλαβαίνω και εκτιμώ τον ρόλο που διαδραματίζει το Κογκρέσο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ανυπομονώ για αυτήν τη συνεργασία», έγραψε ο Τζεφ Φλείκ.

«Καταλαβαίνω επίσης την αξία να μιλάει η Αμερική με μία φωνή. Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό, έχω βαθιά εκτίμηση για τον απαραίτητο ρόλο που διαδραματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει υποκατάστατο της ηγεσίας των ΗΠΑ », έγραψε επιπλέον ο πρώην γερουσιαστής.

«Με αυτόν τον διορισμό, η διοίκηση του Μπάιντεν επιβεβαιώνει την καλύτερη παράδοση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας: Το «Πιστεύω» ότι η κομματική πολιτική πρέπει να σταματάει στις όχθες της χώρας».

«Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μπορεί και πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και των δύο κομμάτων. Αυτή είναι και η πεποίθησή μου και η δέσμευσή μου », έγραψε ο νέος πλέον πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Καταψήφισε την Αρμενική γενοκτονία

Ωστόσο αίσθηση έχει προκαλέσει στις κοινότητες των Αρμενίων αλλά και Ελλήνων ότι ο νέος πρέσβης ήταν από τους λίγους που είχαν καταψηφίσει την αναγνώριση της Αρμένικης γενοκτονίας από τη Γερουσία, κάτι που πιθανότατα τον χρίζει καταλληλότερο από άλλους υποψηφίους για τη θέση του πρέσβη στην Τουρκία.

«Οι σχέσεις μας με την κυβέρνηση της Τουρκίας έχουν καταστραφεί τα τελευταία χρόνια από εντάσεις σε θέματα ασφάλειας και πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Τζεφ είναι μια τέλεια επιλογή για να εργαστούμε προς μια πιο εποικοδομητική σχέση που θα ήταν καλή για τις δύο χώρες μας, για την περιοχή και για τον κόσμο», δήλωσαν άλλοι Γερουσιαστές για την επιλογή του Τζεφ Φλέικ.

Σημειώνεται, τέλος, πως η γερουσιαστής Κρίστεν Σιμένα, η Δημοκρατική που κέρδισε την έδρα της Γερουσίας του Τζεφ Φλέικ, μετά την αποχώρησή του από το Κογκρέσο, επικρότησε την επιλογή της κυβέρνησης Μπάιντεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ