Η ραγδαία αύξηση της Παιδικής Εργασίας κρούει το καμπανάκι κινδύνου στον ΟΗΕ

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Παιδικής Εργασίας δημοσιεύθηκε μία έκθεση με εντυπωσιακά θλιβερά στοιχεία.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η παιδική εργασία κατά 8,4 εκατ. παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνολικά, ο αριθμός των εργαζόμενων παιδιών έχει αγγίξει τα 160 εκατομμύρια. Μέσα στην ταραχή που προκαλεί και η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς πολλά ανήλικα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο προσβολής του, ο ΟΗΕ κηρύσσει επίσημα το 2021 ως Διεθνές Έτος για την Εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας

Τα δεδομένα αυτά δημοσίευσαν σε έκθεσή τους, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και η UNICEF χθες στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

"Εκτιμούμε ότι η πανδημία έχει θέσει 108 εκατομμύρια ανθρώπους και τις οικογένειές τους σε εργατική φτώχεια. Λοιπόν, υπό αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταφεύγουν στην παιδική εργασία σχεδόν ως στρατηγική επιβίωσης. Και οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι αν δεν ενεργήσουμε για να το σταματήσουμε, θα μπορούσαμε να δούμε μια περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του 2022 περίπου 9 εκατομμυρίων στην παιδική εργασία", είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Γκάι Ράιντερ.

Τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν ότι με το Διεθνές Έτος για την Εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας θα δοθεί μία ώθηση για την πλήρη εξάπλωση της παιδικής εργασίας έως το 2025, που είχε τεθεί σαν στόχος στα πλαίσια της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ωστόσο, η πρόοδος έχει ουσιαστικά διακοπεί ή προχωρά με αργούς ρυθμούς εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και της άνισης ανάπτυξης των χωρών.