ΗΠΑ: Πράσινο φως από τη Γερουσία για το πακέτο βοήθειας 1,9 τρισ. δολαρίων

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και απόλυτη ισοψηφία ανάμεσα στους γερουσιαστές, το φιλόδοξο σχέδιο Μπάιντεν για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας πέρασε εν τέλει από τη Γερουσία και στη συνέχεια θα συζητηθεί στη Βουλή Των Αντιπροσώπων

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (τοπική ώρα) το σχέδιο προϋπολογισμού που θα επιτρέψει να περάσει το πακέτο βοήθειας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για την COVID-19 του προέδρου Τζο Μπάιντεν τις ερχόμενες εβδομάδες με ή χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών.

Έπειτα από περίπου 15 ώρες συζητήσεων και αλλεπάλληλων ψηφοφοριών για δεκάδες τροπολογίες, η Γερουσία έφθασε σε ισοψηφία 50-50 για το σχέδιο προϋπολογισμού. Το αδιέξοδο ξεπεράστηκε από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, η θετική ψήφος της οποίας έδωσε τη νίκη στους Δημοκρατικούς και έστειλε την πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τελική έγκριση.

Λίγο πριν από την τελική ψηφοφορία, οι Δημοκρατικοί έκαναν επίδειξη δύναμης, προτείνοντας μια τροπολογία που ανέτρεπε το αποτέλεσμα προηγούμενων ψηφοφοριών για το μέλλον του αγωγού Keystone XL και τη βοήθεια για τον κορονοϊό προς παράτυπους μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ.

Ήταν η πρώτη φορά που η Χάρις, υπό τον ρόλο της ως προέδρου της Γερουσίας, έριξε την αποφασιστική ψήφο μετά την ορκωμοσία της ως αντιπροέδρου του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Σημάδια υποχώρησης της ανεργίας

Το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε ελαφρά τον Ιανουάριο και άρχισαν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αλλά με βραδύ ρυθμό, ένδειξη ότι η πανδημία περιορίζει ακόμη την οικονομική δραστηριότητα.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, η ανεργία ανήλθε στο 6,3% τον Ιανουάριο, από 6,7% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ δημιουργήθηκαν 49.000 θέσεις εργασίας.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας συνιστά μια αναστροφή της τάσης που είχε παρατηρηθεί τους προηγούμενους μήνες. Αν και είναι μια ενθαρρυντική ένδειξη, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο ρυθμός τους αφήνει να εννοηθεί ότι η αγορά εργασίας απέχει ακόμη πολύ από το να καλύψει τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία.

Οι άνεργοι ανέρχονται συνολικά στα 10,1 εκατομμύρια, είναι δηλαδή διπλάσιοι από πέρσι, πριν ξεσπάσει η κρίση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε συνάντηση που είχε με Δημοκρατικούς βουλευτές στον Λευκό Οίκο, εμφανίστηκε απαισιόδοξος, λέγοντας ότι με τον σημερινό ρυθμό θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να επανέλθει το ποσοστό απασχόλησης στα προ κρίσης επίπεδα. Και για τον λόγο αυτό είπε ότι χρειάζεται να αναληφθούν «επιθετικές» πρωτοβουλίες και προέτρεψε τα μέλη του Κογκρέσου να ενεργήσουν γρήγορα, εγκρίνοντας το πακέτο μέτρων ανακούφισης για τους πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ