Ερντογάν: «Θα κατασκευάσουμε το δικό μας stealth μαχητικό αεροσκάφος σε 3 χρόνια!»

Προκλητικές δηλώσεις… με αποδέκτη τις ΗΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης της τουρκικής παραγγελίας για τα μαχητικά stealth πέμπτης γενιάς F-35 έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην διάρκεια ομιλία του στα εγκαίνια εργοστασίου πυρομαχικών στην επαρχία Κιρίκαλε, σχεδόν 80 χλμ από την Άγκυρα.

«Δεν χρειαζόμαστε F-35, θα φτιάξουμε εγχώριο πολεμικό αεροσκάφος» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, τονίζοντας για το χρονοδιάγραμμα: «Ελπίζω το δικό μας μαχητικό  αεροσκάφος, που θα χρησιμοποιήσει τις δικές μας εταιρείες σε κάθε φάση του σχεδιασμού και της παραγωγής του, θα βγει από τα υπόστεγα και θα πετάξει το 2023».

Σύμφωνα, με την αγγλική έκδοση της εφημερίδας Sabah, ο Ερντογάν θέλοντας μάλιστα να επισημάνει την πρόοδο της τουρκικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας στον τομέα της κατασκευής και παραγωγής αεροσκαφών νέας γενιάς, ανέφερε πως οι πρώτες πτήσεις του συγκεκριμένου αεροσκάφους με 100% τουρκικό κινητήρα θα γίνει το 2029, κατατάσσοντας την Τουρκία στις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως με δυνατότητα παραγωγής κινητήρων μαχητικών αεροσκαφών stealth (μαζί με τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Κίνα).

Όπως είχε γράψει πριν από ένα μήνα το emea, η Τουρκία βρίσκεται στην τελική φάση για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου του προέδρου της Τουρκίας για την κατασκευή ενός αμιγώς τουρκικής κατασκευής μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς με δυνατότητες stealth.  

Το απόρρητο σχέδιο για την κατασκευή του “Project TF-X” αναπτύσσεται από κοινού από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) και της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) της Τουρκίας. Τα πρώτα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούν βρετανικούς κινητήρες (ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία και το Πακιστάν για εναλλακτικές λύσεις ή μεταφορά τεχνογνωσίας) ενώ οι πρώτοι τουρκικοί κινητήρες θα είναι λειτουργικά έτοιμοι ως το 2029.

Πέρυσι, είχε αποκαλυφθεί ότι η Τουρκία (παρότι συμμετείχε στην παραγωγή των μαχητικών F-35) σχεδίαζε να κατασκευάσει ένα δικό της μαχητικό, το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια. Όμως, μετά την σύναξη συνεργασίας με την Ρωσία και την ρήξη των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ εξαιτίας της προμήθειας του συστήματος S-400, οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί με εντολές του Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι η απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 ώθησε τις ΗΠΑ να αφαιρέσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 τον Ιούλιο.

Πάντως, αξίζει να τονισθεί πως βρίσκονται ήδη σε στάδιο παραγωγής παρόμοια σχέδια για την ανάπτυξη τουρκικών επιθετικών ελικοπτέρων και νέας γενιάς τεθωρακισμένων, με την συνεργασία εταιρειών από την Μεγ.Βρετανία, την Γερμανία, την Ουκρανία και την Βραζιλία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ