Συγχαρητήρια ΕΕ για την προσέλευση στις τουρκικές εκλογές, αλλά με αστερίσκους

Παράλληλα η ΕΕ καλεί τις τουρκικές αρχές να αντιμετωπίσουν τα ελαττώματα που εντοπίστηκαν.

Η ΕΕ χαιρετίζει την μεγάλη συμμετοχή των Τούρκων στις εκλογές της Κυριακής, ωστόσο καλεί τις αρχές της χώρας να αντιμετωπίσουν τα ελαττώματα που εντοπίστηκαν σύμφωνα με τα ευρήματα του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ειδικότερα, «η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία την Κυριακή 14 Μαΐου και την υψηλή συμμετοχή ως σαφή ένδειξη της δέσμευσης του τουρκικού λαού να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα ψήφου», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος για τη Γειτονία και την Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι.

Οι ίδιοι επισημαίνουν παράλληλα ότι καταγράφηκαν «τα προκαταρκτικά ευρήματα και συμπεράσματα της Διεθνούς Αποστολής Παρατήρησης Εκλογών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης και καλούμε τις τουρκικές αρχές να αντιμετωπίσουν τα ελαττώματα που εντοπίστηκαν».

«Η ΕΕ αποδίδει ύψιστη σημασία στην ανάγκη διεξαγωγής διαφανών, χωρίς αποκλεισμούς και αξιόπιστων εκλογών, με ίσους όρους ανταγωνισμού. Η ΕΕ προσβλέπει στο επερχόμενο κοινοβούλιο να αναλάβει τα καθήκοντά του», καταλήγουν οι κ. Μπορέλ και Βάρχελι.
Βέβαια αυτό που παραβλέπει η ΕΕ είναι πως η ψήφος στην Τουρκία θεωρείται υποχρέωση, όχι δικαίωμα και μάλιστα επιβάλεται πρόστιμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ