Δημιουργία Δικτύου Αθλητικών Εισαγγελέων με ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας

Η Ελλάδα, μέσω της Ε.Π.ΑΘΛ.Α., συμμετέχει ενεργά στη ημιουργία Δικτύου Αθλητικών Εισαγγελέων με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων χειραγώγησης στον αθλητισμό.

Εντείνονται οι συνέργειες για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης στον αθλητισμό με τη δημιουργία Δικτύου Αθλητικών Εισαγγελέων.  Η οποία, εντάσσεται στο πλαίσιο του συντονισμού των σχετικών φορέων και της διεθνούς συνεργασίας ενάντια στη χειραγώγηση των αγώνων. 

Το Συμβούλιο της Ευρώπης μαζί με την Interpol διοργανώνουν στο Στρασβούργο, την πρώτη σχετική διήμερη συνάντηση. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο γγΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin και της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.), Γιώργος Μαυρωτάς, και ο αθλητικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος

 

Στη συνάντηση αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος των αθλητικών εισαγγελέων στην αντιμετώπιση του φαινομένου που απειλεί τον Αθλητισμό παγκοσμίως και διατυπώθηκε η ανάγκη για διεθνή δικαστική συνεργασία και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στη διερεύνηση των υποθέσεων για την προστασία της αθλητικής ακεραιότητας.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Eric Dupond-Moretti, Κάνοντας γνωστό -μεταξύ άλλων- πως η Γαλλία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κύρωσης της Σύμβασης Macolin. Η οποία, αναμένεται να ολοκληρωθεί, μέσα στο 2023.

Ο κ. Μαυρωτάς, επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι το αθλητικό κίνημα από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Γι' αυτό είναι απαραίτητες οι συνέργειες για την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και πληροφοριών. Ακόμα, εξήρε τον κρίσιμο ρόλο των αθλητικών εισαγγελέων στον αγώνα κατά της χειραγώγησης στον αθλητισμό. «Είναι αναγκαία η διεθνής και διατομεακή συνεργασία, η έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών και ο συντονισμός σε στρατηγικό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο», κατέληξε.

Στη χθεσινή (24/11) συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την UEFA, τη ΔΟΕ, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της αστυνομίας κ.α., ενώ οι διεργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν σήμερα με τη συμμετοχή μόνο των αθλητικών εισαγγελέων.