Επιστολή Φον ντερ Λάιεν στους «27» της ΕΕ: Προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο

Δικαιώνονται οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πρώτος είχε καταθέσει δημοσίως την ιδέα μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση.
[vc_row][vc_column][vc_wp_text]

Επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας. Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε στην επιστολή της ότι «μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια για αυτόν και τον ερχόμενο χειμώνα».

Την ίδια ώρα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας« με τα κράτη μέλη» για να αναπτυχθεί μια παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών στην αγορά φυσικού αερίου. Επιπροσθέτως, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και να τεθεί σε εφαρμογή με τις απαραίτητες διασφαλίσεις».

Στη συνέχεια, η φον ντερ Λάιεν επισημαίνει ότι «το κύριο σημείο αναφοράς τιμής για όλο το φυσικό αέριο που διακινείται στην ΕΕ, το TTF, δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτική του εισαγόμενου αερίου. Η Επιτροπή άρχισε να εργάζεται για έναν συμπληρωματικό δείκτη τιμών της ΕΕ για να αντικατοπτρίζει καλύτερα την ενεργειακή πραγματικότητα της Ευρώπης και να εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς που ευνοεί τις χαμηλότερες τιμές».

Όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, φαίνεται ένα άνοιγμα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με άλλες πηγές να εστιάζουν στην ενότητα των 15 κρατών μελών μελών που συνυπέγραψαν την επιστολή (την οποία προώθησαν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία) για ένα γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο υπογραμμίζοντας ότι θα ασκήσουν πίεση στην επερχόμενη άτυπη σύνοδο και θα ζητήσουν «ισχυρό πολιτικό μήνυμα» για την ανάγκη μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Η εξέλιξη θεωρείται μια δικαίωση των προτάσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που πρώτος είχε καταθέσει δημοσίως την ιδέα μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην απόπειρα του Βλάντιμιρ Πούτιν να εργαλειοποιήσει την ενέργεια σε βάρος των Ευρωπαϊκών λαών.

Ειδικότερα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει στην επιστολή:

«Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά σε μια κρίσιμη καμπή. Η ενεργειακή κρίση είναι σοβαρή και έχει εισέλθει σε νέο στάδιο. Μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια για αυτόν και τον ερχόμενο χειμώνα.

Ο απρόκλητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η χρήση των ενεργειακών προμηθειών ως όπλου έχουν αποκαλύψει την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, τέσταρε τα εργαλεία μας για την διασφάλιση του εφοδιασμού και οδήγησε τις τιμές της ενέργειας σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι σφιχτές συνθήκες στις προμήθειες και η υψηλή αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας έχουν αυξήσει τη απόπειρες εκβιασμού από την Ρωσία με αυθαίρετη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Διαβάστε περισσότερα στο govnewsGR. [/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ