Media Invest: 400 εκατ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οπτικοακουστική βιομηχανία

Οι επενδύσεις αφορούν περίοδο 7 ετών και τα κονδύλια θα προέρχονται από το InvestEU και το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη-MEDIA».

Το Media Invest, ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την τόνωση της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής βιομηχανίας εγκαινιάζει σήμερα (20/5) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ σε περίοδο 7 ετών, με κονδύλια που προέρχονται από το InvestEU και το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη-MEDIA».

Το Media Invest είναι μία από τις 10 βασικές δράσεις του σχεδίου δράσης για τα ΜΜΕ και τον οπτικοακουστικό τομέα που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2020 για τη στήριξη της ανάκαμψης και του μετασχηματισμού του τομέα των μέσων ενημέρωσης και των οπτικοακουστικών μέσων μέσω του συνδυασμού επενδύσεων με δράσεις πολιτικής.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια «Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή», Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, δήλωσε σχετικά: «Το Media Invest είναι ένα νέο επενδυτικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να γεφυρώσει το χρηματοδοτικό χάσμα στον οπτικοακουστικό τομέα.

Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, ώστε ο ευρωπαϊκός τομέας οπτικοακουστικών μέσων να καταστεί ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ανέφερε: «Το Media Invest, που εγκαινιάζω σήμερα με τους εταίρους μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή οπτικοακουστική βιομηχανία, η οποία συχνά υποχρηματοδοτείται και έχει ανάγκη από ίδια κεφάλαια.

Θα συγκεντρώσει έως και 400 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις για την προώθηση της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής παραγωγής και διανομής και θα βοηθήσει τις εταιρείες να αξιοποιήσουν καλύτερα τα περιουσιακά τους στοιχεία διανοητικής ιδιοκτησίας».

Ο επίτροπος -ο οποίος εκπροσωπεί σήμερα την Επιτροπή στην 75η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών- θα συναντήσει ηγέτες της βιομηχανίας και επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα. Θα κηρύξει την έναρξη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Κινηματογράφου και θα επισημοποιήσει την έναρξη του Media Invest.

Περισσότερες πληροφορίες για το Media Invest μπορείτε να βρείτε εδώ.