Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το σχέδιο ψηφιακής μετάβασης έως το 2030

Στόχος είναι μια ολική ψηφιακή μετάβαση σε συντονισμό με όλα τα κράτη-μέλη, επενδύοντας σε όλους τους τομείς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια πορεία προς την ψηφιακή δεκαετία (Path to the Digital Decade) για την προώθηση και την προάσπιση των αξιών της ΕΕ στον ψηφιακό χώρο και την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού για το 2030. Το Path δημιουργεί ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Πυξίδας για το 2030, με τα τέσσερα βασικά σημεία για την επόμενη δεκαετία να είναι οι ψηφιακές δεξιότητες, οι ψηφιακές υποδομές, οι ψηφιακές επιχειρήσεις και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.  

Η πανδημία ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η ψηφιακή τεχνολογία στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου και ακμάζοντος μέλλοντος. Ειδικότερα, η κρίση αποκάλυψε ένα χάσμα μεταξύ των ψηφιακά κατάλληλων επιχειρήσεων και εκείνων που δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει ψηφιακές λύσεις ενώ ανέδειξε και την απόκλιση μεταξύ καλά συνδεδεμένων αστικών, αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών.  

Η ψηφιοποίηση προσφέρει πολλές νέες ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου περισσότερες από 500.000 κενές θέσεις εργασίας για ειδικούς στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και των δεδομένων παρέμειναν κενές το 2020. Η πορεία προς την ψηφιακή δεκαετία θα πρέπει να ενισχύσει την ψηφιακή ηγεσία της ΕΕ και να προωθήσει ανθρώπινες και βιώσιμες ψηφιακές πολιτικές που θα ενδυναμώνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις αξίες της Ευρώπης. Ειδικότερα, η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος για το «Μια Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή» αναφέρθηκε σε ένα «ένα μέλλον όπου η καινοτομία λειτουργεί για τις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες μας».  

Από την πλευρά του, ο Thierry Breton, Επίτροπος εσωτερικής αγοράς, δήλωσε ότι «η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ηγηθεί στον παγκόσμιο τεχνολογικό αγώνα. Ο καθορισμός των στόχων για το 2030 ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλά τώρα πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό με επιτυχία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη δεν θα βρίσκεται σε θέση μεγάλης εξάρτησης τα επόμενα χρόνια. Διαφορετικά, θα παραμείνουμε πολύ εκτεθειμένοι στα σκαμπανεβάματα του κόσμου και θα χάσουμε την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πιστεύω σε μια Ευρώπη που οδηγεί στις αγορές του μέλλοντος, όχι σε μια Ευρώπη που είναι ένας απλός υπεργολάβος.» 

Το πλαίσιο θα βασίζεται στην τροχιά και την ετήσια συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών-μελών. Η Επιτροπή θα αναπτύξει πρώτα κάποιες προβλεπόμενες πορείες της ΕΕ για κάθε στόχο, ώστε να παρακολουθεί την πρόοδο στην επίτευξη των στόχων. Με τη σειρά τους, τα κράτη θα καθορίσουν τις κινήσεις τους ως έθνη, όπου είναι δυνατόν, και θα προτείνουν εθνικούς στρατηγικούς χάρτες πορείας, περιγράφοντας τα σχέδιά τους, για να τα επιτύχουν. Η πρόοδος κατά μήκος των εθνικών οδών της ΕΕ θα αξιολογείται σε ετήσια βάση. 

Περισσότερα στο startupper.gr