Ουγγαρία: Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανακοίνωσε ο Ορμπάν

Ο Πρωθυπουργός της χώρας και επικεφαλής της ακροδεξιάς, υπερσυντηρητικής, κυβέρνησης θα ζητήσει την λαϊκή επικύρωση πρόσφατου νόμου ο οποίος εισάγει – σύμφωνα με την Κομισιόν -διακρίσεις σε βάρος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Ο αμφιλεγόμενος και κατά πολλούς ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να διεξάγει δημοψήφισμα στη χώρα για την, όπως την χαρακτήρισε, «προστασία των παιδιών», αναφερόμενος στον πρόσφατο νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο ο οποίος απαγορεύει την απεικόνιση ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε υλικό που προορίζεται για παιδιά.

Ο Βίκτορ Ορμπάν εξήγησε σε βίντεο του στο κοινωνικό δίκτυο Facebook ότι «Οι ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ επισκέπτονται νηπιαγωγεία και σχολεία και πραγματοποιούν μαθήματα σεξουαλικής εκπαίδευσης. Θέλουν να το κάνουν και εδώ στην Ουγγαρία».

Το δημοψήφισμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση Ορμπάν θα έχει πέντε ερωτήσεις όπως την ερώτηση: «Υποστηρίζετε την έκθεση ανηλίκων, χωρίς κανένα περιορισμό, σε περιεχόμενο σεξουαλικής φύσης που είναι ικανό να επηρεάσει την ανάπτυξή τους

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ανακοίνωση την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος τρείς μέρες πριν την παρέλαση του Gay Pride το Σάββατο στην Βουδαπέστη.

Ο συγκεκριμένος νόμος τέθηκε σε ισχύ αυτό το μήνα και φαίνεται να συγχέει την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία και βασίζεται εν μέρη σε Ρωσικό νόμο ο οποίος απαγορεύει την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» όπως την χαρακτηρίζει, προς τους ανήλικους.

Ο Ουγγρικός νόμος διευρύνει το πλαίσιο των απαγορεύσεων και στην απεικόνιση ΛΟΑΤΚΙ  ατόμων αλλά και στην αλλαγή ταυτότητας φύλου. Η σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο θα γίνεται από οργανισμούς εγκεκριμένους από την κυβέρνηση.

Τον περασμένο μήνα, η Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ντροπή» και μεροληπτικό. Η Πρόεδρος συμπλήρωσε με ανακοίνωσή της στο Twitter: «Θα χρησιμοποιήσω όλες τις νομικές εξουσίες της Επιτροπής της ΕΕ για να διασφαλίσω ότι τα δικαιώματα όλων των πολιτών της ΕΕ είναι εγγυημένα».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πρωθυπουργού, Ζολτάν Κοβάς δήλωσε ότι «Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους Ούγγρους να πουν όχι σε αυτά τα ερωτήματα, όπως έκαναν πριν από πέντε χρόνια, όταν σταματήσαμε τις Βρυξέλλες να μας υποχρεώνουν να δεχόμαστε μετανάστες».

Από την μεριά τους ακτιβιστές στη χώρα υποστηρίζουν ότι το δημοψήφισμα είναι πιθανό να αυξήσει τις διακρίσεις και τον στιγματισμό της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Ουγγαρίας και να κάνει τη ζωή πιο δύσκολη και επικίνδυνη για τα παιδιά με αυτές τις ιδιαιτερότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ