Δίκτυο Πράξη: Παρουσίαση του νέου προγράμματος της ΕΕ «Ορίζοντας Ευρώπη» 2021-2027

Η παρουσίαση του νέου Προγράμματος της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη» (2021-2027) βρέθηκε στο επίκεντρο της εναρκτήριας εκδήλωσης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) που διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Δικτύου ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ.

Με στόχο την παρουσίαση του νέου Προγράμματος της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη» (2021-2027) ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη, η εναρκτήρια ενημερωτική εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή και την υποστήριξη του Δικτύου ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ. Η διαδικτυακή εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος on line συμμετεχόντων από την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση.

Την εκδήλωση άνοιξε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ριζόπουλος, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση και καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές. Πρώτη χαιρέτισε την ημερίδα η Επίτροπος για θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Mariya Gabriel, μέσα από ηχητικό μήνυμα. Στον χαιρετισμό της η κα Gabriel συνεχάρη τους ελληνικούς φορείς για τη συμμετοχή τους σε έργα στον Ορίζοντα 2020 (2014-2020) και εξήρε την επίδοση της Ελλάδας, η οποία συγκαταλέγεται στις 10 χώρες με την υψηλότερη επίδοση, με ποσοστό επιτυχίας 14,3%, μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Τη διαδικτυακή εκδήλωση χαιρέτισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα νέα στοιχεία του προγράμματος αναμένεται να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των δημοσίων επενδύσεων. Τόνισε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του Ορίζοντα Ευρώπη είναι αναγκαία η ενίσχυση των συνεργειών με άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και η ευθυγράμμιση των δράσεων του προγράμματος με τις εθνικές και περιφερειακές πολιτικές για την έρευνα και την καινοτομία. Στη συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο «Ορίζοντας Ευρώπη» αναμένεται να ενισχύσει την αλληλεπίδραση μεταξύ της επιστήμης και της κοινωνίας, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην οριζόντια δέσμη μέτρων «Widening Participation and Spreading Excellence», λόγω του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας σε «widening» χώρα.

Στη συνέχεια, η Μαρία Χριστούλα, Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Διεθνούς Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, παρουσίασε συνοπτικά την ελληνική επίδοση στον Ορίζοντα 2020 (2014-2020), τόσο σε επίπεδο συμμετοχών όσο και χρηματοδότησης που προσελκύθηκε. Παράλληλα, ανέφερε τους πιο ενεργούς ελληνικούς φορείς στο πρόγραμμα, ενώ παρουσίασε και τις συμμετοχές ανά τύπο φορέα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Μετά τις εισαγωγικές παρουσιάσεις, η Άννα Παναγοπούλου, Διευθύντρια της μονάδας ERA and Innovation της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε αναλυτικά τη δομή του Ορίζοντα Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στα νέα του στοιχεία, όπως οι συμπράξεις και οι αποστολές, αλλά και στα διδάγματα από το προηγούμενο πρόγραμμα πλαίσιο. Η κα Παναγοπούλου τόνισε με τη σειρά της την αναβαθμισμένη σημασία της οριζόντιας δέσμης μέτρων «Widening Participation and Spreading Excellence» για τους ελληνικούς φορείς.

O Manuel Aleixo, Προϊστάμενος της μονάδας ERA Governance and Implementation της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε τις δράσεις Widening Participation and Enhancing and Reforming of the European Research and Innovation System, σημειώνοντας ότι οι δράσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί με στόχο την ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και την αναμόρφωση των εθνικών πλαισίων Έρευνας και Καινοτομίας. Ο κ. Aleixo παρουσίασε το πακέτο δράσεων «widening» και τόνισε πως βασικό ζητούμενο της συγκεκριμένης δέσμης μέτρων είναι η τόνωση της συμμετοχής οργανισμών χωρών «widening» σε ολόκληρο το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», μέσα από ειδικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις. Οι δράσεις υπό το σκέλος «Enhancing and Reforming of the European R&I system» στοχεύουν όπως υπογράμμισε στην καλύτερη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας μέσω τριών πυλώνων παρεμβάσεων, όπως η υποστήριξη στις εθνικές αρχές για την έρευνα και την καινοτομία, η δικτύωση του προσωπικού υποστήριξης έρευνας και τα ERA Hubs, στο πλαίσιο των οποίων προβλέπονται δράσεις για την ενδυνάμωση των οικοσυστημάτων καινοτομίας.