Εύα Καϊλή: «Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι καθοριστικό στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης»

Την σημασία του «Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης» (C4AI) στην προώθηση της εμπιστοσύνης του κοινού, της διαφάνειας και της ανάπτυξης ιδεών και θεμάτων προβληματισμού σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης εξέφρασε η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη του Παγκόσμιου Κοινοβουλευτικού Δικτύου για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Την τεράστια σημασία της λειτουργίας του «Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης» (C4AI) στην προώθηση της εμπιστοσύνης του κοινού, της διαφάνειας και της ανάπτυξης ιδεών και θεμάτων προβληματισμού σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή εξέφρασε η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.) Εύα Καϊλή κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης της ομάδας του Παγκόσμιου Κοινοβουλευτικού Δικτύου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που διοργανώθηκε από κοινού οργανωμένη με την Ειδική Επιτροπή για τις Επιστημονικές και Τεχνολογικές Επιλογές (STOA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το «Κέντρο για την Τεχνητή Νοημοσύνη» (C4AI) δημιουργήθηκε για την εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων της ειδικής επιτροπής για τις Επιστημονικές και Τεχνολογικές Επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (STOA) στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, σε συνεργασία με διακεκριμένους οργανισμούς σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τις Επιστημονικές και Τεχνολογικές Επιλογές (STOA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εύα Καϊλή (μέλος της πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου «Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του ΚΙΝ.ΑΛ.) δήλωσε πως το Κέντρο για την Τεχνητή Νοημοσύνη (C4AI) έχει εξαιρετική σημασία για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης: «θα είναι καθοριστικό για την προώθηση της εμπιστοσύνης του κοινού, τη διαφάνεια και τον αντικατοπτρισμό των μελλοντικών εξελίξεων της (τεχνολογίας της) Τεχνητής Νοημοσύνης στις διάφορες εκφάνσεις της και φιλοδοξούμε ότι θα βοηθήσει τους πολιτικούς ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νομοθετικό τους έργο σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής».

Η συμφωνία συνεργασίας

Όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής για τις Επιστημονικές και Τεχνολογικές Επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (STOA), που έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου, θα συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοινοβουλευτικής Έρευνας (EPRS) και το Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Δίκτυο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α) σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) σε διάφορους τομείς (τεχνολογικά, νομικά, νομοθετικά, ηθικά, κοινωνικά, κ.α.). Η συνεργασία επισφραγίστηκε και ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της ομάδας του Παγκόσμιου Κοινοβουλευτικού Δικτύου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία συμμετείχε και η Ειδική Επιτροπή για τις Επιστημονικές και Τεχνολογικές Επιλογές (STOA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρουσία 120 μελών διάφορων κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, επιπλέον των άνω των 100 μελών του κοινοβουλευτικού επιτελείου, η συνεδρίαση άρχισε με βίντεο-παρουσίαση που δημιουργήθηκε με την ευκαιρία της έναρξης της συνεργασίας της ειδικής επιτροπής με τον Ο.Ο.Σ.Α.

Ο Διευθυντής Δημοσίων υποθέσεων & Επικοινωνιών και Πρόεδρος του Διεθνούς Κοινοβουλευτικού Δικτύου, Άντονι Γκούχ καλωσόρισε κατόπιν τους συμμετέχοντες στην συνεδρίαση και εξήγησε πως το Διεθνές Κοινοβουλευτικό Δίκτυο φέρει σε επαφή Βουλευτές που αντιπροσωπεύουν 42 χώρες από όλες τις ηπείρους, οι οποίες αναγνώρισαν την ψηφιοποίηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη ως ύψιστες προτεραιότητες. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ο.Ο.Σ.Α για την Τεχνητή Νοημοσύνη, έπειτα από αίτηση των βουλευτών που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Κοινοβουλευτικού Δικτύου τον Οκτώβριο του 2019 και τώρα στη νέα αυτή συνεργασία του Δικτύου με την ειδική επιτροπή για τις Επιστημονικές και Τεχνολογικές Επιλογές (STOA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Διεθνές «Νομικό Παρατηρητήριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη»

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τις Επιστημονικές και Τεχνολογικές Επιλογές (STOA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε την περίσταση ως «σημαντικό ορόσημο για την Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης», δεδομένου ότι δύο από τους πιο ιστορικούς και διακεκριμένους θεσμούς στον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο δεοντολογίας που εγγυάται μία αξιόπιστη και ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).

Για την ειδική επιτροπή για τις Επιστημονικές και Τεχνολογικές Επιλογές (STOA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , η συνεργασία αυτή, που περιλαμβάνει την ίδρυση ενός «Νομικού Παρατηρητηρίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη» και την εκκίνηση πολλαπλών κοινών επικοινωνιακών δράσεων, προσφέρει προστιθέμενη αξία στις εξελισσόμενες διεθνείς διαβουλεύσεις σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη εντός των κοινοβουλίων και σε συνεργασία με αυτά, καθώς επίσης υπογραμμίζει σθεναρά τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πρωταγωνιστή στον τομέα αυτό.

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Ο.Ο.Σ.Α. Ούλρικ Βέστεργκααρντ Κνούντσεν κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, παρείχε ενημέρωση σχετικά με τις τάσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και υπογράμμισε πως η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) μπορεί να έχει προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις σε όλο το κόσμο σε κοινωνικό, οικονομικό, ανθρωπιστικό και υγειονομικό επίπεδο, δημιουργώντας μιας διεθνή αναστάτωση.

Επισήμανε όμως ότι σε αυτή την αρνητική συγκυρία η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει «διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας», από την πρόβλεψη της εξέλιξής της μέχρι την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, με σκοπό τον έλεγχο της διάδοσης της ασθένειας και προέβλεψε πως με την χρήση της (Τεχνητής Νοημοσύνης) «αυτή η τεχνολογία θα συνοδεύσει τη διαδικασία ανάκαμψης».

Μάλιστα, σχολίασε κατά την ομιλία του πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει κληθεί να βοηθήσει σε μία τέτοια παγκοσμίως κρίσιμη κατάσταση. Ωστόσο, η Τεχνητή Νοημοσύνη οφείλει να είναι διαφανής και ισχυρή και οι φορείς να υπόκεινται συνεχώς σε λογοδοσία, καθώς η τεχνολογία πρέπει να παραμείνει πάντα «ανθρωποκεντρική».

Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ