Εύα Καϊλή: Ζήτησε επίσημη ενημέρωση για το εμπόριο όπλων της ΕΕ με την Τουρκία

Νέα διπλή παρέμβαση με ισάριθμες ερωτήσεις για τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κυβέρνηση Ερντογάν που κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Ελλάδας.

Πλήρη ενημέρωση ως προς τις εξοπλιστικές συμφωνίες και τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων από χώρες της ΕΕ προς την Τουρκία, ζήτησε η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή, με ερώτησή της στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην ερώτησή της ζητάει συγκεκριμένα την αναλυτική καταγραφή των εμπορικών και χρηματικών  ροών κάθε μέλους-κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κυβέρνηση της Άγκυρας, ώστε να γίνει επισήμως χαρτογράφηση στις οικονομικές, τραπεζικές και εμπορικές εξαρτήσεις της ΕΕ από την Τουρκία, όπως επίσης και να εντοπιστούν συγκεκριμένοι παράγοντες που υπονομεύουν την προσπάθεια να επιτευχθεί μία σταθερή και αξιόπιστη κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

Στην ερώτησή της Εύα Καϊλή υπογραμμίζει την προσπάθεια της Ένωσης να αναπτύξει τις στρατηγικές της ικανότητες στον τομέα της άμυνας, και αναδεικνύει την ανάγκη αυτό «να γίνει με εταίρους που χαίρουν αξιοπιστίας και δεν επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών ή δημιουργούν περιφερειακές εντάσεις και γεωπολιτική αστάθεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής.

Γι' αυτό ζητάει πιο συγκεκριμένα από την Επιτροπή κατάθεση αναλυτικών στοιχείων για τις εμπορικές αμυντικές συμφωνίες και τις συμμετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών, σε αμυντικές κοινοπραξίες συμπαραγωγής συστημάτων με τουρκικές εταιρείες.

Τέλος, ζητά από την Επιτροπή να εποπτεύσει τις τεχνολογικές συνεργασίες των κρατών μελών με τρίτες χώρες, ώστε να εντοπιστούν σχέδια (projects) που μπορεί να αναπτύξουν τεχνολογίες για την δημιουργία, ανάπτυξη και παραγωγή drones καθώς και υποδομές δορυφόρων. Μια από τις "τρίτες χώρες" είναι και η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων των τελευταίων εβδομάδων που αποκαλύπτουν τις εκτεταμένες συμφωνίες δεκάδων τουρκικών εταιρειών για την απόκτηση τεχνογνωσίας και υλικού για ενίσχυση των εγχώριων τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων του στρατού, της αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού. 

Δεύτερη ερώτηση σχετικές με τις οικονομικές σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας 

Στη συνέχεια, με δεύτερη ερώτηση, ζητά λεπτομερή περιγραφή των οικονομικών, εμπορικών και χρηματοπιστωτικών εξαρτήσεων του κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεχωριστά με την Τουρκία, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο και τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας (και της Κύπρου) στην Ανατολή Μεσόγειο.

Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της ΕΕ και κάθε χώρα-μέλους με την σημερινή Τουρκική κυβέρνηση κρίνεται από τους ειδικούς ως καθοριστική αφού επηρεάζει έμμεσα τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με το καθεστώς Ερντογάν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος της διπλής παρέμβασης από την ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή είναι να καταμετρηθεί το εύρος και το βάθος των αλληλεξαρτήσεων, προκειμένου να εκτιμηθεί πώς αυτές επιδρούν στις αποφάσεις των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όταν εισέρχεται ως προς συζήτηση θέμα σχετικό με την Τουρκία.

Όπως υπογραμμίζει στην ερώτησής της προς την Κομισιόν, «αυτές οι εξαρτήσεις είναι δυνατόν να υπονομεύσουν την προσπάθεια την Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει μια αξιόπιστη και σταθερή εξωτερική πολιτική προς την Άγκυρα».

Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο