Ιταλία: Κινητοποίηση του στρατού στους δρόμους για έλεγχο της κυκλοφορίας

Έτοιμες να υιοθετήσουν το «μοντέλο της Νότιας Κορέας» είναι οι ιταλικές αρχές, σύμφωνα με δημοσιεύματα της χώρας, σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκρατήσουν την αλματώδη αύξηση των θανάτων από την πανδημία του κορωνοϊού, οι οποίοι έχουν πλέον ξεπεράσει τους 4.000.  

Όπως εξηγεί η εφημερίδα La Repubblica, πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες τεστ, με στόχο να ανιχνευθεί ο ιός στους ασθενείς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Στόχος, είναι να μπορέσουν να ελεγχθούν, στην συνέχεια, όλες οι κινήσεις τους μέσω συστήματος GPS, ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι δεν έρχονται σε επαφή με υγιείς πολίτες.

Στην Νότια Κορέα τα τεστ αυτά έγιναν κυρίως σε οδηγούς, με γρήγορο τρόπο και χωρίς επικίνδυνη και παρατεταμένη επαφή με τους νοσηλευτές. Σε κάποιες, μεμονωμένες περιπτώσεις οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν κατ΄οίκον. Συνολικά, ο ιός ανιχνεύθηκε σε τουλάχιστον 250.000 άτομα.

Στην συνέχεια, όλοι οι ασθενείς ετέθησαν υπό παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής και τεχνολογίας Gps, με διαρκή εξακρίβωση των κινήσεων και επαφών τους.

Οι Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι η «τεχνολογική αυτή παρακολούθηση» θέτει ένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του απόρρητου της προσωπικής ζωής των πολιτών, αλλά οι περισσότεροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή την στιγμή, προέχει η δημόσια υγεία.

Με συνδρομή στρατού 

Ένα συμπέρασμα που επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες, δύσκολες επιλογές, στην μάχη κατά του ιού: στρατιωτικά οχήματα, μετέφεραν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, πάνω από εβδομήντα φέρετρα που δεν μπόρεσαν να αποτεφρωθούν στο Μπέργκαμο, σε άλλες ιταλικές πόλεις και περιφέρειες, ώστε να αποφευχθούν τραγικές συνέπειες ακόμη μεγαλύτερων διαστάσεων.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στη χώρα έφτασε την Παρασκευή στα 47.021. Οι νεκροί έφτασαν τους 4.032. Παράλληλα, 5.129 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Την Πέμπτη το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 41.035 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 3.405 άνθρωποι. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 627 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.986 νέα κρούσματα. 689 άτομα ήταν αρνητικά στον ιό.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι Ιταλοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες ζητούν από την κυβέρνηση να ενισχύσει τον ρόλο του στρατού ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των πολιτών που βγαίνουν άσκοπα από το σπίτι και είναι εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό.

Στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης και της Σικελίας έχει ήδη αποφασιστεί η περαιτέρω αποστολή στρατιωτών, δεδομένης και της «απείθαρχης» στάσης των πολιτών, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο δε δήμαρχος της Βερόνα θεωρεί ότι «η παρουσία του στρατού θα αποθάρρυνε όσους βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς να υπάρχει, συχνά, μια σημαντική αιτία».

Στη Ρώμη στρατιώτες χρησιμοποιούνται για την απαγόρευση εισόδου σε ορισμένες περιοχές, αλλά οι εξακρίβωση στοιχείων σε όποιον κυκλοφορεί, γίνεται από την αστυνομία, τους καραμπινιέρους ή την τροχαία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ