«Σπαρτιάτες»: Η «ταυτότητα» των… «Ελλήνων» που ετοιμάζονται να μπουν στη Βουλή

Ανοδική τάση που πιθανότατα θα είναι αρκετή να του εξασφαλίσει το «πολυπόθητο» 3% και την είσοδο στην επόμενη Βουλή παρουσιάζει το κόμμα του Βασίλη Στίγκα, το οποίο μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν άγνωστο στην πλειοψηφία των Ελλήνων.

Μία δήλωση στήριξης από τον Ηλία Κασιδιάρη φαίνεται ότι είναι αρκετή για να εκτοξεύσει το κόμμα «Σπαρτιάτες», από την αφάνεια, στα έδρανα της βουλής, σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών.

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Ιουνίου όταν ο αρχηγός του κόμματος «Έλληνες», μετά το δεύτερο «μπλόκο» του Αρείου Πάγου, ανακοίνωνε την στήριξή του στους «Σπαρτιάτες» του Βασίλη Στίγκα.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Twitter, λίγο μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, ενημέρωνε ότι: «Αφού απέκλεισαν με αντισυνταγματικό τρόπο τους Έλληνες, θα στηρίξω συνειδητά τους Σπαρτιάτες που αποτελούν διαχρονικά και συμβολικά την πρώτη γραμμή των Ελλήνων στους αγώνες για την Ελευθερία».

Η αναταραχή στα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας

Η εξέλιξη αυτή ήταν ικανή να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στα κόμματα που τοποθετούνται -αρκετά- πιο δεξιά από την Νέα Δημοκρατία.

Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται σε διαδικασία ζυμώσεων και δημιουργίας συμμαχιών, ενώ, αθροιστικά, θα ήταν ρεαλιστικό να υποστηρίξει κάποιος ότι εκπροσωπεί ένα ποσοστό κοντά στο 10% των ψηφοφόρων.

Το σημείο-κλειδί σε αυτό το στοιχείο είναι το γεγονός ότι ενώ ιδεολογικά είναι ξεκάθαρο το που κινείται το συγκεκριμένο κομμάτι του εκλογικού σώματος, μετά την -ουσιαστική- διάλυση της Χρυσής Αυγής δεν είναι το ίδιο ξεκάθαρη και η κομματική στέγη που θα τους «φιλοξενήσει».

Γι’ αυτό, η «μάχη» σε κόμματα όπως η «Ελληνική Λύση», η «Νίκη», οι «Σπαρτιάτες» και ο «Πατριωτικός Συνασπισμός» είναι μεγάλη, ταυτοχρόνως όμως είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο συνεργασιών κάποιων εξ αυτών κομμάτων, με σκοπό την «εξαργύρωση» του πολιτικού κεφαλαίου που υπάρχει στο εκλογικό σώμα.

Τι δείχνουν τα σημερινά δεδομένα

Αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι «ανοιχτά», αφού όσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να εξασφαλίσουν την εκπροσώπησή τους στη Βουλή και η «Ελληνική Λύση», και η «Νίκη», και οι «Σπαρτιάτες», άλλο τόσο πιθανό είναι και το να «αλληλοεξοντωθούν» μεταξύ τους και τελικά να φτάσουν αρκετά κοντά στο «3%», χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι «Σπαρτιάτες» παρουσιάζουν συνεχώς ανοδική τάση, η οποία, σε περίπτωση που παραμείνει την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να τους εξασφαλίσει μία θέση στην επόμενη σύνθεση της Βουλής. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά», εμφανίζονται για πρώτη φορά με ένα ποσοστό στην εκτίμηση ψήφου που φθάνει το 2,1%, ενώ οι δημοσκόποι τούς συναντούν ακόμα πιο ψηλά νεότερες έρευνες.

Η ίδρυση το 2017 και η συνεργασία με τον Βασίλη Λεβέντη

Οι Σπαρτιάτες ιδρύθηκαν το 2017 και αυτοπροσδιορίζονται ως ένα ελληνικό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα. Ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος είναι ο Βασίλης Στίγκας.

Παρά τον εθνικιστικό του χαρακτήρα, τον Απρίλιο του 2019 ανακοινώθηκε η εκλογική συνεργασία με την Ένωση Κεντρώων για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Εκεί, ο κ. Στίγκας βρέθηκε στην λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος και έλαβε πανελλαδικώς 752 ψήφους. Κοινή παρουσία είχαν και στις εθνικές εκλογές του 2019, με τους Σπαρτιάτες να «κατεβαίνουν» εκ νέου συνεργαζόμενοι με την Ένωση Κεντρώων, και τον Βασίλη Στίγκα να λαμβάνει 35 ψήφους στην Βοιωτία.

Σύμφωνα με αναφορές που υπάρχουν στο διαδίκτυο, το κόμμα χαρακτηρίζεται ως εθνικιστικό και συντηρητικό, τοποθετούμενο στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος, με τη ρητορική του να χαρακτηρίζεται ως «υπερεθνικιστική» και «υπερσυντηρητική».

Το ίδιο το κόμμα εμφανίζεται ως υπερασπιστής της «λαϊκής πατριωτικής δεξιάς, του τρίπτυχου πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» και του «υγειούς ελληνικού εθνικισμού». Οι Σπαρτιάτες θεωρούν ότι οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Οι… Έλληνες «Σπαρτιάτες»

Μετά την ανακοίνωση του Ηλία Κασιδιάρη, στις 8 Ιουνίου, πολλοί έσπευσαν να αναζητήσουν τα «κοινά σημεία» μεταξύ των δύο κομμάτων.

Με μια γρήγορη αναζήτηση, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η υποστήριξη του αρχηγού των «Ελλήνων» στους «Σπαρτιάτες» είναι μια κίνηση που έχει βάση. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 10 μέλη και πολιτικοί του Εθνικού Κόμματος των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και ένας από τους δικηγόρους του Ηλία Κασιδιάρη, βρίσκονται στις λίστες των «Σπαρτιατών».

Βασίλης Στίγκας: Παρουσία σε πολλά κόμματα

Ιδρυτής και αρχηγός των «Σπαρτιατών», σύμφωνα με το επίσημο καταστατικό, είναι ο Βασίλης Στίγκας. Ο 59χρονος άνδρας κατάγεται από τη Βοιωτία, ενώ σύμφωνα με το βιογραφικό του εργάζεται τα τελευταία 25 χρόνια «ως ελεύθερος επαγγελματίας στη βιοτεχνία τροφίμων, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη δημοσιογραφία, το ελεύθερο ρεπορτάζ και την παρουσίαση εκπομπών πολιτικού ενδιαφέροντος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκπομπές αυτές είχε δώσει πολλές φορές «βήμα» σε στελέχη του κόμματος Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΥΝ), το οποίο ιδρύθηκε το 2019 από τον Γιάννη Λαγό, ενώ και ο ίδιος υπήρξε μέλος του ΕΛΑΣΥΝ. Νωρίτερα, είχε διανύσει μια μεγάλη πορεία στην πολιτική ζωή αφού είχε περάσει από την Πολιτική Ανοιξη, τον ΛΑ.Ο.Σ και την Ένωση Κεντρώων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Στίγας σε προηγούμενη συνέντευξή του, «η πρώτη επαφή με πολιτικό κόμμα ήταν με τη Νέα Δημοκρατία», ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στην «Πολιτική Άνοιξη» του Αντώνη Σαμαρά. Το 2001 έγινε μέλος του ΛΑ.Ο.Σ του Γιώργου Καρατζαφέρη, όπου και παρέμεινε μέχρι και το 2014, ενώ το 2015 συμμετείχε στη δημιουργία του κόμματος «ΡΙΖΕΣ» με τον δικηγόρο Βασίλη Καπερνάρο. Το 2017 ίδρυσε ο ίδιος τους «Σπαρτιάτες», ενώ στις ευρωεκλογές του 2019 συμμετείχε στα ψηφοδέλτια της Ένωσης Κεντρώων.

Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς: Το «βαρύ πυροβολικό» της επικοινωνίας

Ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς είναι δικηγόρος, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και υποψήφιος βουλευτής στη Β1 Αθηνών. Όπως εύκολα διαπίστωσε όποιος παρακολούθησε την 45λεπτη παρουσίαση των θέσεων του κόμματος, πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει αναλάβει, στον μεγαλύτερο βαθμό, να επικοινωνήσει τις θέσεις των «Σπαρτιατών». Άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας, αποφεύγει να ανεβάζει τους τόνους, οι απόψεις του όμως έχουν γερές βάσεις στο εθνικιστικό και συντηρητικό κομμάτι. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος έβγαλε στην επιφάνεια το ζήτημα με την προβολή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους «Αγόρια στο ντους» σε σχολείο, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου είχε στείλει εξώδικο προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί σε σχολείο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της οποίας drag queens διάβασαν παραμύθια σε παιδιά. Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις αρχές Ιανουαρίου, είχε δηλώσει δημοσίως ότι συμμετέχει στους «Ελληνες» του Ηλία Κασιδιάρη.

Οι υπόλοιποι «συνδετικοί κρίκοι» μεταξύ «Ελλήνων» και «Σπαρτιατών»

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, εκτός από τον κ. Κατσιβαρδά, αρκετά είναι τα στελέχη των «Σπαρτιατών» που προέρχονται από τους «Έλληνες».

Συγκριμένα, σε βίντεο παρουσίασης των μελών του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, περιέχονται τα ονόματα άλλων επτά υποψηφίων βουλευτών των «Σπαρτιατών» .Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Βενετσάνο (Κορινθία), Νικόλαο Κέκη (Καβάλα), Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο (Μεσσηνία), Ευστράτιο Πρίγκα (Χαλκιδική), Αθανάσιο Χαλκιά (Α’ Αθηνών), Τζένη Ντάσιου (Φθιώτιδα) και Γεώργιο Διαμαντή (Κιλκίς).

Ακόμα, στις λίστες των «Σπαρτιατών», ως υποψήφιος στη Β’ Θεσσαλονίκης συμμετέχει και ο δικηγόρος Πέτρος Δημητριάδης. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2021 υπέγραφε κείμενο ως νομικός σύμβουλος του Κασιδιάρη, ενώ έχει διατελέσει και ένας εκ των νομικών συμβούλων του κόμματος «Έλληνες».

Επίσης, ο Ιωάννης Κόντης, ο οποίος είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης, πριν από την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη, είχε γνωστοποιήσει ότι «κατεβαίνει» υποψήφιος με τους «Ελληνες» στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

Ο υποψήφιος στη Β’ Πειραιά, Αλέξανδρος Ζερβέας, στις 30 Αυγούστου 2021 έκανε δηλώσεις ως στέλεχος των «Ελλήνων», ενώ ο Βασίλειος Κατσένης που είναι υποψήφιος στην Αργολίδα, στις 31 Μαΐου 2022 είχε κάνει γνωστή την απόφασή του να συμμετέχει στα ψηφοδέλτια των «Ελλήνων».

Ακόμα, η Βασιλική Τσάμη, η οποία έχει θέσει υποψηφιότητα στην Πέλλα, εμφανίζεται να συμμετέχει σε εκδήλωση του κόμματος στις 25 Ιουλίου 2022.

Στα ψηφοδέλτια των «Σπαρτιατών» υπάρχουν αρκετά ονόματα υποψηφίων της Ελληνικής Αυγής, σχήμα με το οποίο η Χρυσή Αυγή έλαβε μέρος σε πολλές τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του Παναγιώτη Μπεμπέτσου, αντιπρόεδρου του Πατριωτικού Συνδέσμου Λακωνίας, που οργάνωσε μετακίνηση κατοίκων της περιοχής για να παραβρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το εκλογικό αποτέλεσμα που θα καταγράψουν στις κάλπες, με όλα τα στοιχεία πάντως να δείχνουν ότι ο στόχος της εισόδου στη Βουλή είναι πολύ εφικτός. Το αν θα επιτευχθεί, θα φανεί το βράδυ της Κυριακής 25 Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ