Μ. Σχοινάς: Ανοικτή συζήτηση με φορείς και συλλόγους ψυχικής υγείας

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μαζί τους εξαιτίας των γνώσεων που έχουν στο αντικείμενο και σημείωσε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με ένα κουμπί που πατούν οι Βρυξέλλες.

Η νέα στρατηγική προσέγγιση της ψυχικής υγείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στον ίδιο βάθρο ψυχική και σωματική υγεία και συμπληρώνει την αρχιτεκτονική της «Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας» που έγινε επιτακτική μετά την πανδημία.

Μ' αυτά τα λόγια, υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τους φορείς ψυχικής υγείας στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής χτες βράδυ στην Αθήνα, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας μαζί τους, καθώς είναι οι άνθρωποι που ξέρουν από μέσα το πρόβλημα και ο ίδιος έχει τονίσει κατ' επανάληψη ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με ένα κουμπί που πατούν οι Βρυξέλλες.

Ο αντιπρόεδρος περιορίστηκε σε μια μικρή εισαγωγή, περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ευρωπαϊκής προσέγγισης για την ψυχική υγεία που παρουσιάστηκε μια μέρα πριν στις Βρυξέλλες, με ζητούμενο «το καθολικό δικαίωμα στην πρόσβαση, έγκαιρη διάγνωση, περίθαλψη και επανένταξη στην κοινωνία».

Το μεγάλο οβάλ τραπέζι της αίθουσας Σιώτη γέμισε με εκπροσώπους φορέων που περιλαμβάνουν μεγάλο φάσμα των δράσεων ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, τόσο κρατικής όσο και ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η συζήτηση ήταν ανοιχτή και κράτησε πολύ περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο, καθώς το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο απ΄ όλους και πυροδοτούσε συνεχώς νέους προβληματισμούς.

«Να υποστηριχθεί η ένταξη στην αγορά εργασίας των ατόμων με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας», τόνισαν οι εκπρόσωποι του ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Άσπεργκερ.

Είναι κρίσιμο να γίνεται «έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση», είπε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ Νίκος Στεφανής, σημειώνοντας ότι η ψυχική ασθένεια αρχίζει πολύ νωρίτερα από την εμφανή εκδήλωσή της. Επεσήμανε επίσης τους κοινωνικούς παράγοντες, όπως ανισότητες, εκπαίδευση, στέγαση, που αποτελούν «τη βάση της πυραμίδας» πάνω στην οποία χτίζεται η ψυχική υγεία.

Χρειαζόμαστε την ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών, πρόσθεσε, υπολογίζοντας παράλληλα ότι αυτήν την περίοδο δίνονται πολλά χρήματα μέσω διαφόρων ταμείων και του Ταμείου Ανάκαμψης για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας.

Εκπροσωπώντας την κρατική μέριμνα για την ψυχική υγεία, η πρόεδρος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δρομοκαΐτειο» Δέσποινα Τσαγδή, επεσήμανε ότι είχε αρχίσει μια σοβαρή προσπάθεια «εξόδου» των ασθενών από το ψυχιατρείο, η οποία μετά την κρίση «πήγε πίσω», ζήτησε τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπογράμμισε την ανάγκη διατομεακής αντιμετώπισης.

Για τη δουλειά και τις εμπειρίες της ΚΟΙΤΙΔΑΣ μίλησε η Μερόπη Μιχαλέλη, που παρέχει υποστήριξη στα βρέφη και τις οικογένειές του για την προαγωγή της ψυχικής υγείας τα πρώτα χρόνια της ζωής, με εκπαίδευση και υποστήριξη επαγγελματιών, τονίζοντας ότι δεν έχει καμιά χρηματοδότηση.

«Λείπει ένα εθνικό μοντέλο φροντίδας καθώς και η εξειδίκευση των φροντιστών», δήλωσε ο Μιχάλης Γκουντούμας, από την Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Εφήβων (ΕΠΑΨΥ), ενώ επισημάνθηκε ότι υπάρχει ένας κοινωνικός λειτουργός ανά 8 σχολεία.

Ο Νίκος Γκιωνάκης από τη ΒΑΒΕΛ, που μεριμνά για την ψυχική υγεία των μεταναστών και ειδικά αυτών που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ακόμη κι αυτών που είναι «χωρίς χαρτιά», τόνισε ότι μετά το 2015 βλέπουμε να έρχονται άνθρωποι ευάλωτοι, νέοι, γέροντες, ανάπηροι, ένα φαινόμενο που δεν το παρατηρούσαμε στις προηγούμενες μεταναστευτικές ροές. Μίλησε για ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας ώστε να πάψει να υπάρχει το «στίγμα» και σ΄ αυτό βοηθούν η κινητικότητα και τα εράσμους.

Στην παρέμβασή του εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ, ο εξειδικευμένος στην ομαδική ψυχοθεραπεία γιατρός Χρίστος Λιάπης σημείωσε ότι η πανδημία και ο εγκλεισμός πολλαπλασίασαν τις καταχρήσεις-ναρκωτικά, τζόγος, αλκοόλ, τυχερά παιγνίδια. Υπογράμμισε ακόμη «τη σχέση της χρήσης κάνναβης με την ανάπτυξη του πρώτου ψυχωσικού επεισοδίου». Μίλησε ακόμη για τη βοήθεια του Δήμου Αθηναίων στη δημιουργία ξενώνα για άστεγους εξαρτημένους, ένα παράδειγμα που πρέπει να επεκταθεί.

Εκ μέρους του BREATH της Τατιάνας Μπλάτνικ, μίλησε η Βασιλική Αμιρά, η οποία κατήγγειλε την ανεπάρκεια των εξωνοσοκομειακών δομών, ένα θέμα στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα να φιλοξενούνται σήμερα άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα σε γενικά νοσοκομεία.

Το «παρών» έδωσε και ο ΠΟΥ με τον Βάλτερ Ριμπέιρο Φονσέκα. Ο ΠΟΥ διαθέτει δύο γραφεία στην Ελλάδα, εκ των οποίων το ένα είναι το «ευρωπαϊκό κέντρο αριστείας» για την ποιότητα στην περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών.

«Να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις πιο συστηματικά», είπε ο κ. Σχοινάς, ενθουσιασμένος για τον πλούτο των εμπειριών που ανταλλάχθηκαν και για τη χρησιμότητα της συνάντησης.