Φράγμα Καχόβκα: Τρεις νεκροί, χιλιάδες πλημμυρισμένα σπίτια

Η κατάρρευση του φράγματος προστέθηκε στη δυστυχία που υφίσταται η περιοχή για περισσότερο από έναν χρόνο από επιθέσεις πυροβολικού και πυραύλων.

Οι αρχές έσπευσαν να διασώσουν εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί σε στέγες και να προμηθεύσουν πόσιμο νερό περιοχές που πλημμύρισαν από το φράγμα που κατέρρευσε στη νότια Ουκρανία την Τετάρτη, σε μια ανθρωπιστική και οικολογική καταστροφή κατά μήκος ενός ποταμού που αποτελεί μέρος του μετώπου στον πόλεμο.

Η κατάρρευση του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα και το άδειασμα της δεξαμενής του στον ποταμό Δνείπερο προστέθηκε στη δυστυχία που υφίσταται η περιοχή για περισσότερο από ένα χρόνο από επιθέσεις πυροβολικού και πυραύλων.

Με τις ανθρωπιστικές και οικολογικές καταστροφές να εκτυλίσσονται ακόμη, είναι ήδη σαφές ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν στερηθεί το πόσιμο νερό, πολλοί είναι άστεγοι, οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί, οι νάρκες έχουν εκτοπιστεί και οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας προβληματίζουν.

Ορισμένοι κάτοικοι των κατεχόμενων από τη Ρωσία περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες παραπονέθηκαν ότι η βοήθεια άργησε να φτάσει, με ορισμένους να έχουν εγκλωβιστεί σε στέγες και δρόμους που είναι βατοί μόνο με βάρκα, σε σκηνές που μοιάζουν περισσότερο με φυσικές καταστροφές παρά με πολέμους. Άλλοι αρνήθηκαν να φύγουν.

Η πρώτη αναφορά για θύματα από την καταστροφή έγινε γνωστή, με έναν δήμαρχο να αναφέρει τρεις νεκρούς. Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τόσο από τη ρωσική όσο και από την ουκρανική ελεγχόμενη πλευρά του ποταμού, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ η πραγματική κλίμακα της καταστροφής δεν έχει ακόμη διαφανεί σε μια πληγείσα περιοχή που φιλοξενούσε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους. Οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές στα κατεχόμενα τμήματα της περιοχής της Χερσώνας ανέφεραν 15.000 πλημμυρισμένα σπίτια.

Το φράγμα και ο ταμιευτήρας, απαραίτητα για την παροχή γλυκού νερού και την άρδευση της νότιας Ουκρανίας, βρίσκονται στην περιοχή της Χερσώνας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε παράνομα τον Σεπτέμβριο και κατέχει εδώ και ένα χρόνο. Ο ταμιευτήρας είναι επίσης κρίσιμος για την παροχή νερού στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014. Η Ουκρανία κατέχει τη δυτική όχθη του Δνείπερου, ενώ η Ρωσία ελέγχει την ανατολική πλευρά με το χαμηλό υψόμετρο, η οποία είναι πιο ευάλωτη στις πλημμύρες.

Τα νερά θα μπορούσαν να παρασύρουν τις καλλιέργειες της φετινής σεζόν, ενώ ο εξαντλημένος ταμιευτήρας Καχόβκα θα στερούσε την επαρκή άρδευση για χρόνια. Η απώλεια του ταμιευτήρα περιπλέκει επίσης κάθε προσπάθεια ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης του κατεστραμμένου υδροηλεκτρικού σταθμού και εξασφαλίζει νερό ψύξης για κάθε μελλοντική προσπάθεια επανεκκίνησης του κλειστού πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια.

Μία ημέρα μετά την κατάρρευση του φράγματος, η αιτία παρέμενε ασαφής, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αναφέρθηκαν σε ζημιές σε καιρό πολέμου και αμέλεια, αν και άλλοι υποστήριξαν ότι η Ρωσία μπορεί να το κατέστρεψε για στρατιωτικούς λόγους. Όπως και να έχει, κατέληξε ο αναλυτής Michael Kofman, “η Ρωσία είναι υπεύθυνη, είτε λόγω δράσης είτε λόγω του γεγονότος ότι ήλεγχε το φράγμα“.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ