Αλέξης Τσίπρας: Παίζει το πολιτικό του κεφάλι σε κάλπη-γκιλοτίνα

Αντιμέτωπος με το τέλος μιας εποχής που τον έφερε στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της χώρας βρίσκεται ο 48χρονος πολιτικός, ο οποίος αναζητά τρόπους να αντιστρέψει την εις βάρος του κατάσταση καθώς ο χρόνος τελειώνει.

Όλο και πιο κοντά στην αποχώρησή του από την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να οδηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια εξέλιξη που, αν συμβεί, θα κλείσει ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του κόμματος.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο 48χρονος πολιτικός πέτυχε κάτι το οποίο έμοιαζε μέχρι πριν λίγα χρόνια απίστευτο. Να αναλάβει τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτός ήταν ένα κόμμα που πάλευε να εκπροσωπηθεί στη Βουλή (και παλαιότερα ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) και να τον μετατρέψει σε ένα κόμμα εξουσίας.

Ο Αλέκος Αλαβάνος είχε διακρίνει το πολιτικό του ταλέντο όταν, το 2008, κι αφού ο 33χρονος τότε Τσίπρας είχε πάει εξαιρετικά στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων, του ανέθεσε την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Κι εκείνος φρόντισε να μην τον απογοητεύσει. Το αντίθετο. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα και ο Τσίπρας κατέλαβε το αξίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τότε, πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις, έλεγε ξανά και ξανά ότι πιστεύει σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Το έλεγε σε φίλους από τα παλιά που προσπαθούσαν να καταλάβουν αν το εννοεί (και το εννοούσε) αλλά και δημοσίως, με τον κόσμο να αντιμετωπίζει τις τοποθετήσεις αυτές με σκεπτικισμό.

Όμως, όπως φαίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο πίστευε τα λόγια του αλλά ήταν αποφασισμένος να τα καταφέρει. Και, τελικά, στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, με τον ίδιο να γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας, συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά. Η μαρτυρική διαπραγμάτευση, το κλείσιμο των τραπεζών, το δημοψήφισμα, αλλά και οι δεύτερες εκλογές και η νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά δικαιολογούν και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμείνει στο «τιμόνι» του κόμματός του παρά την ήττα του στις εκλογές του 2019 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει ένα ποσοστό που ξεπερνούσε το 30% και του έδινε την νομιμοποίηση να ζητήσει μια δεύτερη ευκαιρία.

Η νέα πραγματικότητα και ο χρόνος που πιέζει

Πλέον όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Στις κάλπες της 25ης Μαΐου ο ελληνικός λαός όχι μόνο ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία, αλλά καταδίκασε στην πράξη τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του.

Με ένα ισχνό ποσοστό που μόλις ξεπερνούσε το 20% και μια ήττα, ουσιαστικά, με double score, ο Αλέξης Τσίπρας θα είχε ήδη αποτελέσει παρελθόν από την ηγεσία του κόμματός του, αν δεν οδηγούμασταν σε δεύτερες εκλογές.

Και μπορεί ορισμένοι να θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της απλής αναλογικής που είχε ο ίδιος ψηφίσει, έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό του, μια άλλη οπτική όμως λέει ότι με τον τρόπο αυτό παράτεινε το «μαρτύριό» του, αφού οδεύει ολοταχώς σε μια νέα -μεγάλη- ήττα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην προεδρία του κόμματος παραμένει, ουσιαστικά, για να μη χρεωθεί κάποιος άλλος το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου. Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος, σε συνεντεύξεις και ομιλίες του, ότι πέρασε από το μυαλό του η παραίτηση αλλά αποφάσισε να μείνει και να δώσει την μάχη του -ελπίζοντας σε ένα θαύμα-.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν... έξοδο!

Δυστυχώς, για τον Αλέξη Τσίπρα, οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες δεν δημιουργούν προσδοκίες για την επιβεβαίωση αυτού του θαύματος. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που έγιναν γνωστά το βράδυ της Πέμπτης (1/6) η Νέα Δημοκρατία κινείται περίπου στα ποσοστά της κάλπης της 21ης Μαϊου (με μια μικρή άνοδο) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί λίγο κάτω από το 19%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιες δημοσκοπήσεις θέλουν την επόμενη Βουλή να είναι επτακομματική, άρα η Νέα Δημοκρατία αναζητά ένα ποσοστό κοντά στο 40% για να έχει μια λειτουργική και σταθερή αυτοδυναμία.

Και μετά τι;

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει με «σπασμένα φρένα» σε ένα ακόμα οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα. Η δεύτερη θέση δεν δείχνει να απειλείται -ακόμα τουλάχιστον- αλλά σίγουρα είναι πρωτοφανές η διαφορά δύο κομμάτων να υπερδιπλασιάζεται ενώ έχουν προηγηθεί 4 χρόνια διακυβέρνησης εκείνου που προηγείται. Θεωρείται δεδομένο ότι σε περίπτωση που μια νέα εκλογική αποτυχία προστεθεί στις πλάτες του Αλέξη Τσίπρα, θα αποτελέσει και το κύκνειο άσμα του στην προεδρία του κόμματος. Ήδη άλλωστε έχουν αρχίσει να ακούγονται ονόματα όπως του Διονύση Τεμπονέρα, του Αλέξη Χαρίτση, του Νάσου Ηλιόπουλου και της Έφης Αχτσιόγλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από το Κερατσίνι την Πέμπτη, υποστήριξε ότι στις προσεχείς εκλογές «δεν κρίνονται κόμματα και πρόσωπα, αλλά οι ζωές μας». Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις κάλπες της 25ης Ιουνίου κρίνεται η δική του -πολιτική- ζωή, με τις προβλέψεις των... ειδικών να είναι δυσοίωνες και την άμμο στην κλεψύδρα να αδειάζει επικίνδυνα.