Κυρ. Μητσοτάκης: Πρώτη φορά, τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την «door-to-door» προεκλογική εκστρατεία του και τόνισε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή «θα πηγαίνουμε εμείς στους πολίτες» για να «τους μιλάμε και για τα τοπικά προβλήματα αλλά φυσικά και για το σχέδιό μας για την Ελλάδα του μέλλοντος».

«Οι πολίτες ενδιαφέρονται ελάχιστα για την τοξικότητα των τελευταίων ημερών και πολύ περισσότερο για το ποιος θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την «door-to-door» προεκλογική εκστρατεία του και τόνισε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή «θα πηγαίνουμε εμείς στους πολίτες» για να «τους μιλάμε και για τα τοπικά προβλήματα αλλά φυσικά και για το σχέδιό μας για την Ελλάδα του μέλλοντος».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είναι η πρώτη φορά, που τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης. Και από την άλλη υπάρχει ο απόλυτος αχταρμάς. Τώρα, ποιος ο λόγος να μπει η χώρα σε μία απίστευτη περιπέτεια αστάθειας μόνο και μόνο για να συναντηθούν κάπου ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ανδρουλάκης; Το κοινό τους μένος απέναντί μου, και απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, διότι τίποτα άλλο δεν τους ενώνει, δεν τους κρατάει τόσο στέρεα στην ίδια γραμμή της σύμπλευσης από την επιθυμία τους να μην είμαι εγώ Πρωθυπουργός και να μην είναι η Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση του τόπου. Αλλά αυτό δεν συνιστά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Απευθυνόμενος σε πολίτες «οι οποίοι αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι αναποφάσιστοι ή να σκέπτονται να απόσχουν από τις εκλογές», ο πρωθυπουργός τούς ζήτησε να αντιληφθούν ότι «η κάλπη αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη». Σημείωσε δε με νόημα πως το ζητούμενο δεν είναι μόνο ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο, αλλά αν θα έχουμε την επόμενη μέρα μία σταθερή κυβέρνηση απέναντι σε μία Τουρκία που δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί την επόμενη μέρα. Μία κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχει η ελληνική κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης πως υπάρχει και όριο στη συκοφαντία και την κοπτοραπτική, δίνοντας διευκρινίσεις για ερώτηση που του έγινε στη συνέντευξη με τον κ. Χατζηνικολάου. «Εγώ θα επιμένω, όπως σας είπα, μέχρι την τελευταία στιγμή να μιλάω για το σχέδιό μου για την Ελλάδα του αύριο, και αφήνω τη “μαύρη” και τη “γκρίζα” Ελλάδα του διχασμού και της συκοφαντίας στους πολιτικούς μας αντιπάλους», τονίζει.

Για την επομένη των εκλογών, επανέλαβε πως «θα περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα, να σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», κάτι που προσδιόρισε ως «ομορφιά της δημοκρατικής διαδικασίας».

Κληθείς να μιλήσει για την προοπτική επαφής του με τον κ. Ανδρουλάκη, επανέλαβε πως «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πορευτεί σε έναν σκληρό, θα έλεγα αντι-νεοδημοκρατικό αγώνα. Ουσιαστικά έχει συνταχθεί με τον κ. Τσίπρα σε πάρα πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Επαναλαμβάνω ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι εάν οι αριθμοί βγαίνουν θα επιχειρήσουν να κάνουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ηττημένων, ανοχής, όπως μπορεί να το φανταστεί κανείς».

Προσθέτει μάλιστα πως «οι κυβερνήσεις συνεργασίας, ειδικά μία κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα είχε ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτή κι αν θα ήταν συνταγή για την απόλυτη αστάθεια, για την παραλυσία. Πόσω μάλλον όταν θα μιλούσαμε για δύο κόμματα -αναφέρομαι στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ- που είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε τελείως διαφορετικές ατζέντες».

Στη συζήτηση με την Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη, ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για τη δέσμευσή του να απλοποιηθεί η διαδικασία και όλοι οι Έλληνες οι οποίοι μένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Επίσης για την ανάγκη να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος και η χώρα να μπορεί «να ανταγωνιστεί με τον υπόλοιπο κόσμο και να έχουμε και στη χώρα μας μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, έτσι ώστε και να μην φεύγουν δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά και να πηγαίνουν στο εξωτερικό, και η Ελλάδα να μπορεί να γίνει κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, όπως ακριβώς το έκανε η Κύπρος».

Μιλά ακόμη για τις αλλαγές που θα γίνουν την επόμενη τετραετία όπου έχουν εντοπιστεί αδυναμίες στη λειτουργία του επιτελικού κράτους και αλλαγές στην οργάνωση της κυβέρνησης. «Την επόμενη τετραετία, προφανώς, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα περιμένετε πολύ πιο δραστικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και φυσικά περισσότερες γυναίκες», λέει επίσης ο πρωθυπουργός.

«Πάντα πίστευα ότι η αποδραματοποίηση της πολιτικής είναι και αυτή μια πρόοδος για τη χώρα. Δεν χρειάζεται μονίμως να είμαστε σε ένα καθεστώς φοβερών εντάσεων και να θεωρούμε ότι η πολιτική είναι μια μάχη επιβίωσης», υπογραμμίζει ολοκληρώνοντας ο πρωθυπουργός.

Η πλήρης συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» έχει ως εξής:

Χριστίνα Κοραή: Καλημέρα σας, κ. Πρωθυπουργέ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα κα Κοραή, καλημέρα κ. Τάκη, από την όμορφη Θεσσαλονίκη, καθ’ οδόν προς την Πέλλα και την Ημαθία.

Δημήτρης Τάκης: Καλημέρα, κ. Πρωθυπουργέ.

Χριστίνα Κοραή: Να πούμε ότι δεν σας ζηλεύουμε που περνάτε από εκεί, από την “κούκλα” Θεσσαλονίκη, και πάτε και στην πιο όμορφη Πέλλα και στην πιο όμορφη Ημαθία; Door-to-door προεκλογική περίοδος, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως πάντα, door-to-door μέχρι και την τελευταία στιγμή. Θα αξιοποιήσουμε και την τελευταία ώρα που έχουμε διαθέσιμη. Θα πηγαίνουμε εμείς στους πολίτες, δεν θα ζητάμε από αυτούς να έρχονται κατ’ ανάγκη σε εμάς, σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Θα τους μιλάμε και για τα τοπικά προβλήματα τα οποία έχουν -πηγαίνουμε σε αμιγώς αγροτικές περιοχές που έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση- αλλά φυσικά να τους μιλήσουμε και για το σχέδιό μας για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Σας διαβεβαιώνω ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται ελάχιστα για την τοξικότητα των τελευταίων ημερών και πολύ περισσότερο για το ποιος θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους.

Χριστίνα Κοραή: Ναι, καμία φορά εμείς είμαστε λίγο σε ένα περίκλειστο περιβάλλον, αλλά ξέρετε όλοι πυροδοτούν αυτές τις συζητήσεις, κ. Πρόεδρε. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω, με αφορμή και τη χθεσινή σας συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1, αλλά και τα όσα είχε πει ο κ. Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη, προέκυψε όλο αυτό το θέμα με το ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού με σκοπό την κάθαρση.

Αλλά είπε ο κ. Τσίπρας ότι η κάθαρση -και γενικού σκοπού να είναι η κυβέρνηση και ειδικού σκοπού- έτσι και αλλιώς θα είναι η θεματολογία της. Ο κ. Ανδρουλάκης τού είπε μεν «όχι», αλλά είπε «ναι» στην προανακριτική από «το καλημέρα». Είπε να γίνει εξεταστική, όμως, που θα οδηγήσει σε προανακριτική.

Ποιο είναι το ερώτημά μου: πιστεύετε ότι Τσίπρας και Ανδρουλάκης θέλουν να στείλουν τον Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο; Αυτή θα είναι η ατζέντα μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού; Ή μίας κυβέρνησης γενικού σκοπού; Προοδευτικής.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ξεκινήσω από το γενικό για να καταλήξω στο ειδικό. Ασχολούμαι με την πολιτική παραπάνω από 40 χρόνια. Παρακολουθώ εκλογές. Είναι η πρώτη φορά, κα Κοραή, που τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης. Και από την άλλη υπάρχει ο απόλυτος αχταρμάς.

Ξεκινήσαμε από την «κυβέρνηση των ηττημένων», περάσαμε στην «κυβέρνηση της ανοχής», τώρα έχουμε το νέο ευφυολόγημα μίας «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» με μόνο στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών.

Όλα αυτά νομίζω ότι μας υποχρεώνουν να ξαναθέσουμε το «στοίχημα» των εκλογών, όχι μόνο στη λογική του αν η χώρα θα πάει μπροστά ή να θα πάει πίσω, αλλά αν θα έχουμε σταθερότητα ή ένα χάος και έναν αχταρμά από την άλλη πλευρά.

Διότι όλα αυτά τα οποία ακούγονται, κα Κοραή, μόνο εκεί μπορεί τελικά να παραπέμπουν: στην απόλυτη σύγχυση των αντιπάλων μας οι οποίοι -προφανώς βλέποντας ότι χάνουν- κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατηθούν οι ίδιοι στην καρέκλα τους ή να διεκδικήσουν με κάποιο τρόπο -ο οποίος είναι βαθιά εξωθεσμικός- την επιστροφή τους στην εξουσία.

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αυτή η κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως τη φαντάζονται κάποιοι, ούτε πώς θα συγκροτηθεί, ούτε πώς θα σταθεί στη Βουλή, ούτε τι ακριβώς θα κάνει από τη στιγμή που η υπόθεση των υποκλοπών, θέλω να σας θυμίσω, είναι στη Δικαιοσύνη.

Και ανά πάσα στιγμή όποιος θέλει -εξάλλου έχουμε δώσει αυτή τη δυνατότητα- και στην επόμενη Βουλή μπορεί να ξανασυσταθεί, κάλλιστα, εξεταστική επιτροπή για το ζήτημα των υποκλοπών.

Τώρα, ποιος ο λόγος να μπει η χώρα σε μία απίστευτη περιπέτεια αστάθειας μόνο και μόνο για να συναντηθούν κάπου ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ανδρουλάκης; Το κοινό τους μένος απέναντί μου, και απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, διότι τίποτα άλλο δεν τους ενώνει, δεν τους κρατάει τόσο στέρεα στην ίδια γραμμή της σύμπλευσης από την επιθυμία τους να μην είμαι εγώ Πρωθυπουργός και να μην είναι η Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση του τόπου. Αλλά αυτό δεν συνιστά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Χριστίνα Κοραή: Θέλουν να σας στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο Τσίπρας και Ανδρουλάκης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το ξέρω αυτό. Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν αυτός ο οποίος μας είπε ότι «πρέπει κάποιοι να πάνε φυλακή». Θέλω να θυμίσω στον κ. Ανδρουλάκη και στον κ. Τσίπρα ότι η δικαιοσύνη αποδίδεται από την ίδια τη Δικαιοσύνη και όχι από τους πολιτικούς αντιπάλους. Και βέβαια ο κ. Πολάκης ήταν αυτός ο οποίος πριν από τις προηγούμενες εκλογές είχε πει «πρέπει να στείλουμε και κάποιους φυλακή μπας και καταφέρουμε να κερδίσουμε τις εκλογές».

‘Αρα, «τεχνογνωσία» από εκείνη την πλευρά υπάρχει. Αλλά, ξέρετε, όλα αυτά θα ακυρωθούν στην πράξη, κα Κοραή και κ. Τάκη, από το ισχυρό μήνυμα και την ισχυρή εντολή που θα δώσει ο ελληνικός λαός το βράδυ της 21ης Μαΐου στη Νέα Δημοκρατία. Και θα έλεγα σε όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι αναποφάσιστοι ή να σκέπτονται να απόσχουν από τις εκλογές, να αντιληφθούν ότι η κάλπη αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο, αλλά αν θα έχουμε την επόμενη μέρα μία σταθερή κυβέρνηση απέναντι σε μία Τουρκία που δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί την επόμενη μέρα. Μία κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχει η ελληνική κοινωνία.

Δημήτρης Τάκης: Κύριε Πρόεδρε, στην ίδια συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου μία λέξη σας προκάλεσε μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση, η λέξη «εργαλειοποίηση» σε δύο ερωτήσεις που σας έκανε ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Είδα ότι ο κ. Τσίπρας χθες από τη Θεσσαλονίκη είπε ότι προσβάλλετε τις οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη. Η κα Τσαπανίδου επίσης ήταν πολύ σκληρή, είπε ότι αδυνατείτε να καταλάβετε τον βαθύ πόνο που έχει προκαλέσει η απώλεια και βλέπω ότι και σήμερα η «Αυγή» επίσης μιλάει για ρεσιτάλ αναισθησίας και λοιπά.

Ακούσαμε τον κ. Σκέρτσο χθες, αλλά μια και σας έχουμε, θα θέλαμε να δώσετε μία καθαρή εξήγηση σε αυτό που ειπώθηκε χθες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Τάκη, υπάρχει και όριο στη συκοφαντία και στην «κοπτοραπτική». Η ερώτηση που έγινε από τον κ. Χατζηνικολάου είχε δύο σκέλη. Η λέξη εργαλειοποίηση αναφερόταν ξεκάθαρα στο ζήτημα της απεργίας η οποία έγινε τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές και θέλω να θυμίσω ότι ο Προϊστάμενος του Σωματείου των Μηχανοδηγών είναι στέλεχος, της Κεντρικής Επιτροπής, του ΣΥΡΙΖΑ.

Σέβομαι και τιμώ απόλυτα τις οικογένειες των νεκρών. Καταλαβαίνω τον πόνο τους. Έχουν δικαίωμα να κινηθούν με όποιον τρόπο οι ίδιες πιστεύουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν τη δικαιοσύνη, που πρέπει να αποδοθεί για το τραγικό αυτό δυστύχημα.

Και έχω πει σε όλους τους τόνους ότι θα είμαι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί το συντομότερο δυνατόν. Οτιδήποτε άλλο είναι μία άθλια προσπάθεια διαστρέβλωσης των όσων είπα. Ξέρετε, είμαι συνηθισμένος σε αυτά, πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέφευγε σε τέτοιες τακτικές πριν από τις εκλογές, αλλά δεν νομίζω ότι με τέτοιες επιλογές μπορούμε να πορευτούμε ουσιαστικά προς τα εμπρός.

Εγώ θα επιμένω, όπως σας είπα, μέχρι την τελευταία στιγμή να μιλάω για το σχέδιό μου για την Ελλάδα του αύριο, και αφήνω τη «μαύρη» και τη «γκρίζα» Ελλάδα του διχασμού και της συκοφαντίας στους πολιτικούς μας αντιπάλους.

Χριστίνα Κοραή: Κύριε Πρόεδρε, πάμε 22 Μαΐου, Δευτερά πρωί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, σάς καλεί και σάς δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Πρώτο ερώτημα: στον κ. Τσίπρα θα κάνετε ένα τηλέφωνο; Έχετε κάτι να πείτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω να σάς πω πολλά πράγματα για το τι θα κάνω εκείνη τη στιγμή, διότι θα σεβαστώ και θα περιμένω το αποτέλεσμα του ελληνικού λαού.

Αλλά μιας και με ρωτάτε αν έχω κάτι να πω με τον κ. Τσίπρα συγκεκριμένα, προφανώς την απάντηση τη γνωρίζετε ήδη. ‘Αρα, δεν θα μπω σε παραπάνω λεπτομέρειες για το τι θα γίνει τη Δευτέρα μετά τις εκλογές.

Ας περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα, να σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Ξέρετε, στο τέλος κάθε προεκλογικής περιόδου φτάνει ένα σημείο που εμείς τα έχουμε δώσει όλα. Εχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα και κάποια στιγμή την Παρασκευή το βράδυ θα σταματήσουμε τη δραστηριότητά μας, θα πάμε να φάμε με την οικογένειά μας και μετά θα περιμένουμε και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατικής διαδικασίας. Οπότε, τα υπόλοιπα θα έχουμε χρόνο να τα πούμε τη Δευτέρα το πρωί, κα Κοραή.

Χριστίνα Κοραή: Κύριε Πρόεδρε, όμως εγώ θέλω να σάς κάνω μια ακόμα ερώτηση εδώ, για τον Ανδρουλάκη. Λέει «κοντεύω να σκάσω από τη στεναχώρια μου μετά τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έχει να πει τίποτα μαζί μου». Ούτε εκείνος, λέει, έχει. Μήπως δεν γίνει ούτε η συνάντηση με τον Ανδρουλάκη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αφήστε να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα.

Χριστίνα Κοραή: Ε, μα δεν θα μας δώσετε ένα «τυράκι», Πρόεδρε; Ένα «τυράκι» να ξέρουμε τι θα γίνει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αφήστε να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Θα επαναλάβω, όμως, ότι λίγα πράγματα έχω να πω με τον κ. Ανδρουλάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πορευτεί σε έναν σκληρό, θα έλεγα αντι-νεοδημοκρατικό αγώνα. Ουσιαστικά έχει συνταχθεί με τον κ. Τσίπρα σε πάρα πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Επαναλαμβάνω ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι εάν οι αριθμοί βγαίνουν θα επιχειρήσουν να κάνουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ηττημένων, ανοχής, όπως μπορεί να το φανταστεί κανείς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επιχειρήσουν να το κάνουν. Υπάρχει ένας τρόπος μόνο να κλείσει κάθε χαραμάδα για μία τέτοια πολιτική τερατογένεση και αυτός δεν είναι άλλος από το να είναι η Νέα Δημοκρατία πολύ ισχυρή το βράδυ των εκλογών και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στον ελληνικό λαό για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία.

Δημήτρης Τάκης: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε, έχετε πει ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας παράγουν αδύναμες κυβερνήσεις και αδύναμους Πρωθυπουργούς.

Πιθανότατα θα πάμε σε δεύτερες εκλογές, όπως προκύπτει και από τους συσχετισμούς. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης στις δεύτερες εκλογές που, όμως, θα έχει 152 ή 153 βουλευτές. Δηλαδή να είστε όμηρος αυτών των βουλευτών, πολύ περισσότερο όταν έχετε εξαγγείλει ότι σε αυτή τη δεύτερη τετραετία θα κάνετε ρήξεις και τομές με τα κακώς κείμενα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε ρήξεις και σε τομές τη δεύτερη τετραετία, κ. Τάκη, και προφανώς όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που θα λάβω, τόσο πιο εύκολη θα είναι αυτή η διαδικασία.

Αλλά, από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας, ειδικά μία κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα είχε ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτή κι αν θα ήταν συνταγή για την απόλυτη αστάθεια, για την παραλυσία. Πόσω μάλλον όταν θα μιλούσαμε για δύο κόμματα -αναφέρομαι στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ- που είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε τελείως διαφορετικές ατζέντες.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ πίσω στον κρατισμό της δεκαετίας του ’80, τσακώνεται με τον κ. Τσίπρα για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Λυπάμαι, σε αυτή τη συζήτηση εμείς δεν έχουμε πολλά πράγματα να εισφέρουμε. Κατά συνέπεια, η μόνη πραγματική και πειστική πρόταση διακυβέρνησης σήμερα είναι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, για να μπορούμε να έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση τετραετίας.

Επαναλαμβάνω ότι είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση την οποία βλέπω εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες που δεν υπάρχει ουσιαστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Οι αντίπαλοί μας παλινωδούν και πηγαίνουν από κυβερνητικά σχήματα μειοψηφίας σε ειδικού σκοπού, γενικού σκοπού, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να αρθρώσει μία πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Χριστίνα Κοραή: Χθες, μία κυρία στο δρόμο, εκεί που περπατούσα, μου λέει, «κυρία Κοραή, θέλω να θέσετε ένα θέμα», το οποίο πραγματικά είναι πολύ σοβαρό.

Ζει 34 χρόνια στις Βρυξέλλες, είναι στην Κομισιόν, ο άντρας της, μου είπε, είναι επίσης στην Κομισιόν. «Είμαι», μου λέει, «Ελληνίδα 100%, ο άντρας μου 100% Έλληνας, τα παιδιά μας 100% Έλληνες, και όμως η Ελλάδα δεν μου δίνει το δικαίωμα να ψηφίσω από τις Βρυξέλλες διότι είμαι», λέει, «αποκομμένη γιατί είμαι πάνω από 30 χρόνια, ζω στο εξωτερικό». Δηλαδή τι παρωδία είναι αυτή, Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κυρία αυτή, κα Κοραή και κ. Τάκη, έχει απόλυτο δίκιο. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς δεν θέλαμε κανένα περιορισμό, θέλαμε να δίνεται η δυνατότητα σε όποιον είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο να μπορεί να ψηφίζει στον μόνιμο τόπο διαμονής του.

Οι περιορισμοί μπήκαν από την αντιπολίτευση, έκαναν εξαιρετικά δύσκολη αυτή την εκλογική διαδικασία, παρά ταύτα έχουμε παραπάνω από 20.000 συμπολίτες μας που για πρώτη φορά συμμετέχουν στις εκλογές, έστω και με αυτούς τους περιορισμούς.

Και αποτελεί δέσμευσή μου, αμέσως, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, να επαναφέρω το ζήτημα και να απλοποιήσουμε επιτέλους τη διαδικασία για να μπορούν όλοι οι Έλληνες οι οποίοι μένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Αναρωτιέμαι, ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται τελικά την ψήφο των Ελλήνων εκτός επικρατείας; Ίσως οι άνθρωποι αυτοί, ξέρετε, βλέπουν τα πράγματα στην Ελλάδα πιο καθαρά, αντιλαμβάνονται καλύτερα τις παγίδες του λαϊκισμού, βλέπουν την πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα, καταλαβαίνουν ότι η χώρα σήμερα μετράει, ειδικά στις Βρυξέλλες, σε αντίθεση με πριν από πέντε χρόνια όπου ήμασταν το «αποπαίδι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ίσως αυτό φοβίζει κάποιους πολιτικούς μας αντιπάλους. Είναι πάρα πολύ άδικο αυτή τη στιγμή να βάζουμε πρόσθετους περιορισμούς σε αυτούς τους συμπολίτες μας, να τους αναγκάζουμε ουσιαστικά να επιβαρυνθούν οικονομικά για να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα.

Δέσμευσή μου, λοιπόν, είναι ότι αυτό θα επιχειρήσω και πάλι μετά τις εκλογές να το αλλάξω. Χρειαζόμαστε 200 βουλευτές για να το κάνουμε, αυτό ορίζει το Σύνταγμα, αλλά θέλω να δω ποια κόμματα θα αρνηθούν και πάλι αυτή την απλοποίηση μιας διαδικασίας που στην πράξη απεδείχθη εξαιρετικά περίπλοκη.

Χριστίνα Κοραή: ‘Αρα, συνταγματική αναθεώρηση όταν θα εκκινήσετε…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό. Θα εκκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης, αλλά το 2025. Αλλά, αυτή τη στιγμή μπορούμε να αλλάξουμε τις διαδικασίες που αφορούν τους εκτός επικρατείας συμπολίτες μας. Θέλει απλό νόμο, αλλά χρειάζεται τα 2/3 της Βουλής. Να τοποθετηθεί λοιπόν και ο ΣΥΡΙΖΑ ευθέως -μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε κάλλιστα να το κάνουμε- αν θέλει να κάνει την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων πιο εύκολη ή πιο δύσκολη.

Χριστίνα Κοραή: Κύριε Πρόεδρε, το άρθρο 16, η αντίδραση…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ότι στο Χάρβαρντ μπορεί να υπάρχει, ξέρετε, πανεπιστημιακή αστυνομία, από εκεί αποφοίτησα και εγώ, αλλά στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχει, γιατί τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πανεπιστήμια ενός κατώτερου Θεού…

Χριστίνα Κοραή: Τώρα «καρφώνετε» και τον κ. Ηλιόπουλο, μου φαίνεται.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν τον «καρφώνω», ευθέως αναφέρομαι σε αυτόν.

Χριστίνα Κοραή: Τον καθηγητή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευθέως αναφέρομαι.

Χριστίνα Κοραή: Ο κ. Τσίπρας λέει ότι το άρθρο 16 θέλετε να το αλλάξετε γιατί όλη η συζήτηση δεν γίνεται για να έρθει εδώ το Χάρβαρντ, αλλά για αυτά τα κολλέγια «τύπου φούφουτος».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το άρθρο 16 θα αλλάξει γιατί η χώρα πρέπει επιτέλους να ανταγωνιστεί με τον υπόλοιπο κόσμο και να έχουμε και στη χώρα μας μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, έτσι ώστε και να μην φεύγουν δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά και να πηγαίνουν στο εξωτερικό, και η Ελλάδα να μπορεί να γίνει κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, όπως ακριβώς το έκανε η Κύπρος.

Αυτό νομίζω ότι είναι μία γενική επιταγή, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τη δική μας βούληση να αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Έχουμε πει πολλές φορές ότι εμείς είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες και ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ένας χώρος γνώσης, να είναι ανοιχτό στον κόσμο, να συνδέεται επιτέλους με την αγορά εργασίας και να επιβραβεύει αυτούς οι οποίοι δουλεύουν σκληρά και αναζητούν ένα πτυχίο το οποίο πραγματικά θα έχει αντίκρισμα την επόμενη μέρα.

Δημήτρης Τάκης: Κύριε Πρόεδρε, στην πρώτη τετραετία το αφήγημα ήταν το επιτελικό κράτος και αυτό το υπηρέτησε εν πολλοίς και η κυβέρνηση, όμως τα πράγματα δεν πήγαν προφανώς και πάντα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζει μία κυβέρνηση.

Το ερώτημά μας είναι: σε αυτή τη δεύτερη τετραετία -εάν προκύψει-, τι διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης θα έχετε και εσείς αλλά και τι αλλαγές μπορεί να γίνουν σε αυτό που έχετε ονομάσει επιτελικό κράτος για να θιχθούν και τα κακώς κείμενα και να γίνουν οι ρήξεις που δεν έγιναν στην πρώτη τετραετία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς και αυτή την τετραετία θεωρώ, κ. Τάκη, ότι έγιναν αρκετές ρήξεις και τολμήσαμε να κάνουμε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Το επιτελικό κράτος αποτελεί μια κατάκτηση για τη χώρα -παρότι η αντιπολίτευση έσπευδε πάντα να το λοιδορήσει- διότι δεν είναι τίποτα άλλο από έναν μηχανισμό ο οποίος ελέγχει και συντονίζει το έργο των Υπουργείων, θέτει στόχους, ορίζει κανόνες λογοδοσίας και συντονίζει βέβαια πρωτοβουλίες που απαιτούν τη συνεργασία περισσότερων του ενός Υπουργείου.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: η Επιχείρηση «Ελευθερία» θα ήταν αδύνατο να έχει στηθεί, δηλαδή η επιχείρηση εμβολιασμού των Ελλήνων πολιτών, χωρίς έναν ισχυρό κεντρικό συντονισμό από το Μέγαρο Μαξίμου.

Προφανώς έχουμε δει και έχουμε εντοπίσει αδυναμίες της λειτουργίας του επιτελικού κράτους, θα υπάρξουν και αλλαγές στην οργάνωση της κυβέρνησης την επόμενη μέρα…

Δημήτρης Τάκης: Όπως;

Χριστίνα Κοραή: Θα έρθουν καινούργια πρόσωπα στο επιτελικό κράτος αν είστε ο επόμενος Πρωθυπουργός;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, να απαντήσω ένα-ένα τα ερωτήματά σας και μετά πρέπει να σας αφήσω γιατί φτάνω στον προορισμό μου. Θα σας πω, για το επιτελικό κράτος, ότι έχω ήδη δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ένα Υπουργείο Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Γιατί; Διότι τα ζητήματα που αφορούν το δημογραφικό είναι απολύτως καίρια, δεν συζητήθηκαν καθόλου στην προεκλογική περίοδο.

Εμείς έχουμε μια πολύ συγκροτημένη και συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά, ώστε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το δομικό… Δεν είναι απλά πρόβλημα, είναι μια «βόμβα», μια «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια του ίδιου του έθνους μας.

Και ταυτόχρονα να εντάξουμε σε αυτό το καινούργιο Υπουργείο και τα θέματα στεγαστικής πολιτικής τα οποία είναι τόσο σημαντικά, ειδικά για τους νέους μας, οι οποίοι δικαιολογημένα έρχονται σήμερα και μου λένε «δεν μπορώ πια, δεν τα βγάζω πέρα εύκολα με το ενοίκιο και δεν μπορώ να αποκτήσω δικό μου σπίτι εάν δεν με βοηθήσει με κάποιο τρόπο το κράτος».

Σε αυτό ακριβώς το αίτημα απαντά το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Ξέρετε ότι έχει ήδη προξενήσει το ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων νέων και χαιρόμαστε πάρα πολύ γιατί είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί εντός του επόμενου έτους. Εκτιμούμε ότι 20.000 νέοι και νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με ένα επιδοτούμενο δάνειο, πληρώνοντας δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από αυτή την οποία θα πλήρωναν αν ήταν στο ενοίκιο.

Χριστίνα Κοραή: Τις γυναίκες που θα είναι περισσότερες, όπως λέτε, στην επόμενη κυβέρνηση τις έχετε σε κανένα μπλοκάκι, excel, ήδη τα ονόματα, ή θα τα ψάξετε μετά, αν βγείτε Πρωθυπουργός;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Κοραή, ένα πράγμα μόνο να σας πω για το ζήτημα αυτό, επειδή ξέρω ότι γαργαλάω τη δημοσιογραφική σας περιέργεια, τέσσερα χρόνια επέλεξα… Καταρχάς, μιας και λέμε για τέσσερα χρόνια, ας θυμηθούμε κιόλας ότι εξαντλήσαμε την τετραετία…

Δημήτρης Τάκης: Ναι, αλήθεια είναι αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το θεωρούμε αυτονόητο, αλλά πόσες φορές εσείς είχατε προεξοφλήσει ότι θα πάω σε πρόωρες εκλογές. Και όμως εξήντλησα την τετραετία…

Χριστίνα Κοραή: Ναι, ναι, έχετε δίκιο σε αυτό. Mea culpa, Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να το θυμίζουμε και αυτό. Αλλά ξέρετε ότι τέσσερα χρόνια απέφυγα να κάνω πολύ δραστικούς ανασχηματισμούς και έδωσα την ευκαιρία σε πολλούς συνεργάτες μου, πολλούς Υπουργούς, να καθίσουν μία ολόκληρη τετραετία στο Υπουργείο και να κριθούν σε βάθος χρόνου.

Χριστίνα Κοραή: Τα ονόματα τα έχετε των γυναικών;

Δημήτρης Τάκης: Δεν θα μας τα πει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Την επόμενη τετραετία, προφανώς, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα περιμένετε πολύ πιο δραστικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και φυσικά περισσότερες γυναίκες.

Χριστίνα Κοραή: Κύριε Πρόεδρε, δίνω την τελευταία ερώτηση στον Δημήτρη Τάκη με το TikTok που του αρέσει πολύ. Εγώ το παρακολουθώ και γελάω. Έχετε κάνει μερικά πάρα πολύ ωραία.

Δημήτρης Τάκης: Λοιπόν, κ. Πρόεδρε, έχετε δουλέψει δυνατά το TikTok σε αυτές τις εκλογές. Θέλω να μου πείτε αν τελικά εκ του αποτελέσματος έχετε καταλήξει ότι είναι ένα σύγχρονο μέσο προεκλογικής εκστρατείας. Θα ήθελα επίσης, επειδή έχετε ζητήσει και από πολίτες να σας θέτουν ερωτήσεις στο TikTok, αν μπορείτε να μας πείτε ποια ήταν η ερώτηση που σας έφερε σε μεγαλύτερη αμηχανία και πώς την απαντήσατε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, ναι, το TikTok είναι ένα εργαλείο άμεσης επικοινωνίας, ειδικά με νέους ανθρώπους οι οποίοι δεν επιλέγουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης για να μπορέσουν να ενημερωθούν για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Είναι και ένα μέσο το οποίο μας επιτρέπει νομίζω να είμαστε, δεν θα έλεγα πιο ανθρώπινοι, αλλά να δείξουμε την κανονική μας πλευρά διότι πολλές φορές νομίζουν οι πολίτες ότι είμαστε ρομπότ και δεν έχουμε τίποτα άλλο πέρα από την πολιτική -πράγμα το οποίο δεν είναι αληθές και αυτό πιστεύω ότι ισχύει για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς όχι μόνο για εμένα.

Τώρα, πρέπει να σας πω οι ερωτήσεις που γίνονται είναι αρκετά ωμές και θα έλεγα πολύ πιο σκληρές από τις ερωτήσεις που μπορεί να γίνονται σε μια συνέντευξη.

Πολλές αφορούν την καθημερινότητα, ζητήματα όπως η ακρίβεια. Η ακρίβεια -θα το ξαναπώ- είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα και φυσικά η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται μόνο με έκτακτα επιδόματα. Το επίδομα είναι ένα προσωρινό «παυσίπονο».

Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με καλύτερους μισθούς, αυτός είναι και ο δικός μας στόχος για την επόμενη τετραετία, και φυσικά με την αποκλιμάκωση του ίδιου του πληθωρισμού που εκτιμώ ότι έχει ήδη αρχίσει και θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Τέλος θέλω να πω, μιας και με βάζετε λίγο στα ζητήματα της επικοινωνίας της καμπάνιας, ότι χαίρομαι που είχαμε μια προεκλογική εκστρατεία χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις.

Δημήτρης Τάκης: Αλήθεια είναι αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολλοί το στηλίτευσαν αυτό, είπαν ήταν μια «βαρετή» εκστρατεία. Εγώ θα σας έλεγα ότι αυτή η κανονικότητα στην πολιτική διαδικασία του ανταγωνισμού, διότι οι εκλογές είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία, τελικά οι πολίτες επιλέγουν μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών. Αυτό είναι πρόοδος για τη χώρα.

Και θα σας έλεγα ότι πάντα πίστευα ότι η αποδραματοποίηση της πολιτικής είναι και αυτή μια πρόοδος για τη χώρα. Δεν χρειάζεται μονίμως να είμαστε σε ένα καθεστώς φοβερών εντάσεων και να θεωρούμε ότι η πολιτική είναι μια μάχη επιβίωσης.

Δημήτρης Τάκης: Μάλλον ήταν λιγότερο τοξική από ό,τι περιμέναμε τελικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, τουλάχιστον από κάποιους, όχι από όλους. Διότι θέλω να σας θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε πάρα πολύ σκληρή και γκρίζα διαφήμιση…

Χριστίνα Κοραή: Και Αλί Μπαμπά έβαλε και μαύρες αγκινάρες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ό,τι θέλετε, μαύρες αγκινάρες. Αλλά καταλαβαίνω απόλυτα ότι όταν αισθάνεσαι ότι χάνεις θα δοκιμάσεις τα πάντα. Ποιοι όμως ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους διαφήμιση; Ο χρόνος στην προεκλογική περίοδο είναι πολύτιμος και προτιμώ να αξιοποιώ κάθε δευτερόλεπτο που έχω στη διάθεσή μου να μιλώ για τα προβλήματα των πολιτών, να απαντώ στα ερωτήματά τους, να μιλώ για το μέλλον και να μην ασχολούμαι να συκοφαντώ τον πολιτικό αντίπαλό μου.

Χριστίνα Κοραή: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή τη συνέντευξη σήμερα στα Παραπολιτικά και στο «Μπρα Ντε Φερ». Να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία.

Δημήτρης Τάκης: Όπως ευχόμαστε σε όλους. Σας ευχαριστούμε πολύ, κ. Πρόεδρε, καλή επιτυχία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, καλή σας μέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ