Εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής – Παρουσία της ΠτΔ και του πρωθυπουργού

Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος (Κ.Ε.Π.Σ.), συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 20 κτίρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε σήμερα στη Νέα Μάκρη το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κ. Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε δείγμα σεβασμού και αναγνώρισης της κοινωνικής προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος τη δημιουργία του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Νέα Μάκρη ενώ τόνισε ότι πρόκειται για μία ακόμη επιβεβαίωση της κοινωνικής ευαισθησίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο, όπως είπε «εδώ και χρόνια στέκεται αρωγός στο δύσκολο έργο των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πυρόσβεσης».

«Θαυμάσαμε πρόσφατα το έργο των ανδρών της ΕΜΑΚ στους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας. Συγκλονιζόμαστε, κάθε χρόνο, από τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών μας στα μέτωπα της φωτιάς ή στις πλημμυρισμένες περιοχές. Τιμάμε την υψηλή επαγγελματική τους συνείδηση, την αποτελεσματικότητα, την αυτοθυσία τους, αφού δεν είναι διαχρονικά λίγες οι περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών ή και θανάτων κατά την εκτέλεση του επικίνδυνου καθήκοντός τους», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι το άρτιο Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής, το οποίο υλοποιήθηκε με τη γενναιόδωρη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα προσφέρει στο Πυροσβεστικό Σώμα, σύγχρονα εργαλεία αντιμετώπισης των σοβαρών προκλήσεων που συνδέονται με την αποστολή τους.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, έθεσε την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας συνολικά ως πρώτη προτεραιότητα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε μήνυμα του, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος, αναφέρει ότι στόχος είναι «αυτό το ζηλευτό κέντρο να μην περιοριστεί στην ελληνική επικράτεια αλλά να καταστεί ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Να λειτουργεί ως δημιουργικό πεδίο ανταλλαγής γνώσης και εμπειριών για τους πυροσβέστες αλλά και για όλους τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, σε μία περιοχή η οποία έχει χαρακτηριστεί ως hotspot της κλιματικής κρίσης και να συνδράμει ουσιαστικά στο έργο και στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας». Μέσω αυτής της προσπάθειας αναζητούνται και πόροι για την συντήρηση του ΚΕΠΣ μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος (Κ.Ε.Π.Σ.), συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 20 κτίρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές.

Στο Κ.Ε.Π.Σ. εκτός από τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, δύναται να εκπαιδεύεται, σε συναφή με την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος αντικείμενα, καθώς και σε ζητήματα πυρασφάλειας, το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, το προσωπικό Πυροσβεστικών Υπηρεσιών άλλων χωρών, βιοτεχνιών, βιομηχανιών και των πάσης φύσεως επιχειρήσεων, των νοσηλευτικών και άλλων ιδρυμάτων καθώς και πολίτες σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Γιώργος Πουρναράς, επισήμανε ότι το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που εγκαινιάζεται σήμερα στη Νέα Μάκρη, έρχεται να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο ετών, στις προσδοκίες κάθε πυροσβέστριας και κάθε πυροσβέστη για ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα παρέχει σύγχρονη ολοκληρωμένη και άρτια εκπαίδευση βασισμένη στις νέες τεχνολογίες και επιστημονικά δεδομένα.

«Η παρεχόμενη εκπαίδευση θα τους εφοδιάσει με τα εργαλεία εκείνα με τα οποία θα καταστούν πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Το Κέντρο αυτό με τα σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία αλλά και το υλικό τελευταίας τεχνολογίας έρχεται να καλύψει το σύνολο των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε αυτή την προσπάθεια πολύτιμος αρωγός η μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο διαχρονικά στηρίζει το Πυροσβεστικό Σώμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πουρναράς.

Ειδικά, για το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε:

«Με χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, που επιτελούν το λειτούργημα της πολιτικής προστασίας με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό. Το άρτιο Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής, το οποίο υλοποιήθηκε με τη γενναιόδωρη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το οποίο εγκαινιάζουμε, θα τους προσφέρει σύγχρονα εργαλεία αντιμετώπισης των σοβαρών προκλήσεων που συνδέονται με την αποστολή τους. Η εποχή που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη στην ιστορία της ανθρωπότητας από περιβαλλοντικής πλευράς. Το κλίμα αλλάζει, τεράστιες εκτάσεις κάθε χρόνο γίνονται παρανάλωμα του πυρός, ο κίνδυνος για σοβαρές πλημμύρες τον χειμώνα είναι απολύτως απτός. Ο άνθρωπος αισθάνεται ανυπεράσπιστος απέναντι στις δυνάμεις της φύσης. Και εδώ έρχεστε εσείς, να περιορίσετε τις επιπτώσεις των καταστροφών, να διασώσετε ζωές, δάση και περιουσίες, να αντιμετωπίσετε σύνθετες φυσικές και ανθρωπογενείς απειλές που ορθώνονται μπροστά μας.

Θαυμάσαμε πρόσφατα το έργο των ανδρών της ΕΜΑΚ στους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας. Συγκλονιζόμαστε, κάθε χρόνο, από τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών μας στα μέτωπα της φωτιάς ή στις πλημμυρισμένες περιοχές. Τιμάμε την υψηλή επαγγελματική τους συνείδηση, την αποτελεσματικότητα, την αυτοθυσία τους, αφού δεν είναι διαχρονικά λίγες οι περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών ή και θανάτων κατά την εκτέλεση του επικίνδυνου καθήκοντός τους. Δείγμα σεβασμού και αναγνώρισης της κοινωνικής τους προσφοράς είναι η δημιουργία του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Νέα Μάκρη, μία ακόμη επιβεβαίωση της κοινωνικής ευαισθησίας του Ιδρύματος, το οποίο εδώ και χρόνια στέκεται αρωγός στο δύσκολο έργο των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πυρόσβεσης.

Δίνοντας έμφαση στις βιωματικές μεθόδους εκπαίδευσης, με βάση τόσο τις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες όσο και τις διεθνώς εφαρμοζόμενες πρακτικές σε θέματα πυρόσβεσης και διάσωσης, το Κέντρο θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας και θα αποτελέσει το φυτώριο μιας νέας γενιάς πυροσβεστών, πλήρως καταρτισμένων και εκπαιδευμένων. Το θάρρος δεν έλειψε ποτέ από τους Έλληνες πυροσβέστες.

Δημιουργώντας σύγχρονες υποδομές και δίνοντάς τους τα κατάλληλα εφόδια, τους ενισχύουμε στην ανεκτίμητη αποστολή τους για την οποία είμαστε όλοι ευγνώμονες. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους έκαναν αυτό το όραμα πραγματικότητα και καλή επιτυχία στο σπουδαίο έργο της Πυροσβεστικής μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος επισήμανε ότι «οι εποχές που ζούμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες για όλους με αυξημένες φυσικές καταστροφές και μη σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα» και προσέθεσε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα χρειάζεται εξοπλισμό και εκπαίδευση μα πάνω απ' όλα υποστήριξη για να μπορέσουν να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους.

«Για να έχουμε ένα ΠΣ έτοιμο και αξιόμαχο χρειάζεται να προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία για την πιο άριστη εκπαίδευση στο ανθρώπινο δυναμικό, ένα σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης όπως αυτό που βρισκόμαστε μαζί σήμερα, είναι ο βασικός πυλώνας για να δώσουμε τη δυνατότητα στο ΠΣ ως θεσμό αλλά κυρίως στους ανθρώπους του να προσφέρουν τις σημαντικές υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο. Θα ήταν καλό βέβαια να μην φέρνουμε την Πυροσβεστική στο μυαλό μόνο όταν την έχουμε ανάγκη αλλά να προσπαθούμε ως πολίτες αλλά πρώτιστα ως Πολιτεία να είμαστε δίπλα τους συνεχώς ώστε να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, «το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στα 27 χρόνια συνεχούς δράσης του σε πάνω από 134 χώρες προσπαθεί πάντα, αποδεικνύοντας το και με έργα, να συνεισφέρει και πρωτίστως στη χώρα μας και στην ελληνική κοινωνία ώστε να υποστηρίζει θεσμούς όπως το Πυροσβεστικό Σώμα που είναι απαραίτητοι για μία κοινωνία υγιή και δίκαιη».

Τέλος, ο κ. Δρακόπουλος προσέφερε με την ιδιότητά του ως επίτιμος αρχηγός του Τάγματος του ΠΣ της Νέας Υόρκης και εκ μέρους του FDNY 24 καπέλα για την 20η επέτειο της τραγωδίας της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. «Επίκεντρο ο άνθρωπος αυτός είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και δρούμε σε κάθε συνεργασία μας». Από την πλευρά του ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Γιώργος Πουρναράς, προσέφερε στον κ. Δρακόπουλο, κράνος και πελεκίδιο του ΠΣ.

Σημειώνεται ότι το ΙΣΝ, αναγνωρίζοντας πως, βοήθεια χρειάζονται και εκείνοι που ανταποκρίνονται διαρκώς σε κάθε έκκληση για βοήθεια, έχει διαθέσει τα τελευταία 26 χρόνια δωρεές συνολικού ύψους 41.000.000 ευρώ για την ενίσχυση του έργου του Π.Σ.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, βουλευτές, αξιωματικοί του ΠΣ και άλλοι επίσημοι.