Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα: Νέα δεδομένα Νότια της Κρήτης, ο ρόλος των ΗΠΑ, όλο το παρασκήνιο

Με μια κίνηση «Ματ» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την άμεση έναρξη των εργασιών για την ανάδειξη των υδρογονανθράκων στην Νοτιοδυτική Κρήτη φέρνοντας προ τετελεσμένων γεγονότων το καθεστώς Ερντογάν.
[vc_row][vc_column][vc_wp_text]

Μετά την αιφνιδιαστική ενέργεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσει στην μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ακυρώνοντας στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έρχεται μια δεύτερη καίρια παρέμβαση στα Νότια της Κρήτης, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. 

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργό για άμεση έναρξη ερευνών στα Νοτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας,  προκάλεσε πανικό στο Λευκό Παλάτι. 

Μάλιστα, στο πλάνο της κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνονται και έρευνες στην θαλάσσια περιοχή της Θάσου, αλλά και ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Δηλαδή, σχετικά κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη, το καθεστώς Ερντογάν «πιάστηκε» στην κυριολεξία στον ύπνο, καθώς η ελληνική πλευρά, σε άμεση συνεργασία με τον Αμερικανικό κολοσσό AxxonMobil, αλλά και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δρομολόγησαν τις εξελίξεις, αθόρυβα, χωρίς να υπάρξει καμία «διαρροή». 

Όπως επισημαίνουν έμπειροι διπλωμάτες, η κίνηση «Ματ» της ελληνικής κυβέρνησης στην γεωπολιτική «σκακιέρα» της ευρύτερης περιοχής, δημιουργεί τετελεσμένα και αναγκάζει τόσο το καθεστώς Ερντογάν, όσο και την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια τους για την θαλάσσια περιοχή Νότια της Κρήτης. 

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν με έμφαση ότι προάγγελος των εν λόγω εξελίξεων αποτέλεσε η καταδίκη από την πλευρά των ΗΠΑ, αλλά και του ΟΗΕ, των νέων συμφωνιών που υπογράφηκαν μεταξύ της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης. 

Υπενθυμίζεται, ότι τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισαν προ ημερών ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει την δικαιοδοσία να υπογράφει συμφωνίες που να δεσμεύουν μακροχρόνια την χώρα. 

Διαβάστε περισσότερα στο govnewsGR. [/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ