Γαλλικό Ινστιτούτο: Διάλεξη του Edhem Eldem

Την ερχόμενη Τετάρτη (12/10) φιλοξενεί διάλεξη, με θέμα: «Η Οθωμανική Iστορία μεταξύ τουρκικής μονοπώλησης και ελληνικής απόρριψης».

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος υποδέχεται την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, τον Edhem Eldem, καθηγητή στο Collège deFrance, έδρα Τουρκικής και Οθωμανικής Ιστορίας και καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης. Ο οποίος, θα δώσει διάλεξη, με θέμα: «Η Οθωμανική Iστορία μεταξύ τουρκικής μονοπώλησης και ελληνικής απόρριψης».

Την συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα συντονίσει ο Hervé Georgelin, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα εθνικά κράτη δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις αυτοκρατορίες των οποίων είναι διάδοχοι. Στην αντίληψή τους για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Τουρκία και η Ελλάδα δεν αποτελούν εξαίρεση.

Αποτελούν μάλιστα τέλειο παράδειγμα, αφού η πρώτη διεκδικεί το μονοπώλιο του οθωμανικού παρελθόντος, ενώ η δεύτερη απαρνείται την οθωμανική κληρονομιά.

Μπορεί η οθωμανική ιστορία να απαλλαγεί από αυτή τη διπλή μέγγενη και να αποκτήσει τη θέση που της αναλογεί και για τις δύο πλευρές του Αιγαίου;

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχει και ταυτόχρονη μετάφραση. Η διάλεξη θα μεταδοθεί απευθείας μέσω του ifg.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ