Κυρ. Μητσοτάκης στο Startupper.gr: Γίνονται θαύματα στις startup επιχειρήσεις

Στις εξαιρετικές προοπτικές των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα στάθηκε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Startupper.gr κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από την πορεία των startup επιχειρήσεων στη χώρα μας παρουσιάστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Startupper.gr του ομίλου μας.

O πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι: «Μέσα από μια σειρά από δράσεις, όπως το Elevate Greece, ιδιαίτερα κίνητρα για τις startup επιχειρήσεις , ιδιαιτέρη φορολογική μεταχείριση των επενδύσεων που γίνονται σε έρευνα και καινοτομία, και με μία πιο φιλική αντιμετώπιση του οικοσυστήματος των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση γίνονται θαύματα στις startup επιχειρήσεις», ενώ δεν παρέλειψε να σταθεί στην σπουδαιότητα που έχει αυτό για την ελληνική οικονομία.

Εξάλλου, όπως σημείωσε, οι νεοφυείς επιχειρήσεις δημιουργούν κατά κανόνα εξαιρετικά καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να επιστρέφουν στην Ελλάδα προκειμένου να εργαστούν σε αυτές.

Ακόμα, υποστήριξε ότι η κλασική επιχειρηματικότητα έχει πολλά να μάθει από τον τρόπο λειτουργίας των startups, και ειδικότερα από τη δυνατότητα που δίνουν στους εργαζομένους τους να συμμετέχουν στα κέρδη αλλά και να είναι μέτοχοι των επιχειρήσεων.

Ακολουθεί ολοκληρωμένη η ερώτηση που τέθηκε στον πρωθυπουργό και η απάντησή του:

ΕΡ: Μία από τις βασικές σας προτεραιότητες από την ημέρα που αναλάβατε την διακυβέρνηση της χώρας ήταν η ανάπτυξη των νεοφυών-καινοτόμων επιχειρήσεων. Πιστεύετε ότι σήμερα οι startup επιχειρήσεις έχουν καλύτερες προοπτικές από το 2019 και ποια βήματα σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη στις νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις;

ΑΠ: «Δεν το λέμε εμείς, σημασία έχει ότι το λένε οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Και η ιδία απόδοση του οικοσυστήματος της επιχειρηματικότητας. Μέσα από μια σειρά από δράσεις, όπως το Elevate Greece, ιδιαίτερα κίνητρα για τις startup επιχειρήσεις , ιδιαίτερη φορολογική μεταχείριση των επενδύσεων που γίνονται σε έρευνα και καινοτομία, και με μία πιο φιλική αντιμετώπιση του οικοσυστήματος των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση γίνονται θαύματα στις startup επιχειρήσεις.

Πολλά κεφάλαια ευρωπαϊκά κατευθύνονται σε χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να τις χρηματοδοτήσουν και πάρα πολλοί νέοι επιστρέφουν στην πατρίδα μας για να δουλέψουν σε αυτές τις επιχειρήσεις. Αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις επιτυγχάνουν εξαιρετικά υψηλές αποτιμήσεις έχοντας καταφέρει να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή οι λεγόμενοι «μονόκεροι» κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας συνολικά.

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που υπάρχει αυτή η κινητικότητα στο οικοσύστημα των startups που δημιουργούν κατά κανόνα εξαιρετικά καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και βέβαια ένα μοντέλο επιχειρηματικότητας από το οποίο η κλασική επιχειρηματικότητα έχει να μάθει πάρα πολλά και ειδικά ως προς την δυνατότητα να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα κέρδη των επιχειρήσεων, να είναι οι εργαζόμενοι μέτοχοι των επιχειρήσεων. Επαναλαμβάνω, πολλά έχει να μάθει η ελληνική επιχειρηματικότητα από τις startups.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ