Τουρκία: Απειλεί με νέες γεωτρήσεις, δεκάδες οι παραβιάσεις στο Αιγαίο

Αναβαθμίζει σταδιακά την αναθεωρητική του στάση το καθεστώς Ερντογάν στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, σε ετοιμότητα η Ελλάδα.

Με συνεχείς παραβιάσεις στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά και με την απειλή νέων γεωτρήσεων σε θαλάσσιες περιοχές τον Αύγουστο το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί και πάλι να προκαλέσει ένταση με την Ελλάδα.

Εκτός από τις καθημερινές πλέον δηλώσεις στελεχών της Τουρκικής κυβέρνησης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, η Άγκυρα βρήκε και ένα νέο αφήγημα αυτό της «καταπίεσης της Μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Φυσικά, η πραγματικότητα διαψεύδει και πάλι τις εθνικιστικές «κορώνες» της τουρκικής πλευράς, καθώς οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Μουσουλμανικής Μειονότητας της χώρας μας επισημαίνουν πως «δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση καταπίεση και αφαίρεση δικαιωμάτων από το ελληνικό κράτος».

Την ίδια ώρα, εκτός της ακραίας ρητορικής, το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί και πάλι να ρίξει «λάδι στην φωτιά», καθώς η Τουρκική Προεδρεία ανακοίνωσε πως στις 9 Αυγούστου θα αποπλεύσει για έρευνες από το λιμάνι της Μερσίνης το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν».

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση το γεωτρύπανο θα κάνει γεωτρήσεις «εντός των τουρκικών θαλασσίων περιοχών ευθύνης».

Αυτό βέβαια, όπως επισημαίνεται από στελέχη της κυβέρνησης, έχει διπλή ανάγνωση, διότι οι Τούρκοι θεωρούν «δικές τους θαλάσσιες ζώνες μεγάλα τμήματα της Ελληνικής ΑΟΖ».

Επομένως, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα τεθούν σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς δεν αποκλείεται λίγο πριν την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας στις 15 Αυγούστου το καθεστώς Ερντογάν να επιχειρήσει να δημιουργήσει κάποιο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Μόνο την Τρίτη πραγματοποίησαν 80 παραβιάσεις στο Ανατολικό Αιγαίο και μια υπερπτήση πάνω από την νησίδα Ανθρωποφάγοι.

Από την πλευρά της η ελληνική διπλωματία επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον «πόλεμο» ανακοινώσεων.

Παράλληλα, όλα τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, με πρώτο τον κ. Δένδια, διεθνοποιούν όλες τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στο emea.gr όσο η Ελλάδα πετυχαίνει νίκες σε διπλωματικό επίπεδο και ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της τόσο το καθεστώς Ερντογάν θα προσπαθεί με άστοχες δηλώσεις και ενέργειες να δημιουργήσει πρόβλημα.

Να σημειωθεί, ότι την Παρασκευή 29 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία θα συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθούν το ζήτημα της ενέργειας που «καίει» την Γερμανία, αλλά και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά το πέρας των συναντήσεων της στην Αθήνα θα μεταβεί στην Τουρκία και θα συναντήσει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ