Αμερικανός διπλωμάτης: Η Τουρκία έχει δίκιο σε πολλά θέματα

Ο Τζέιμς Τζέφρι, σε δηλώσεις του, υποστήριξε τους ισχυρισμούς της γειτονικής χώρας. Κάνοντας λόγο για υπεράσπιση των δικαιωμάτων της.

Ξεκάθαρα υπέρ των ισχυρισμών της Τουρκίας τάχθηκε ο πρώην ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι. Ο οποίος, σε συνέντευξή του στο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ισχυρίστηκε πως η γειτονική χώρα «βρίσκεται σε πιο δικαιολογημένη θέση» και ότι «πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τη θέση της στο Αιγαίο».

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η Τουρκία βρίσκεται σε πιο δικαιολογημένη θέση ως προς τα προβλήματα στο Αιγαίο. Η Τουρκία έχει δίκιο σε πολλά θέματα, από το 1914 έως τη Λωζάνη για τον εξοπλισμό των νησιών, από τη Συμφωνία του Παρισιού του 1948 μέχρι τις διεκδικήσεις της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου και για 6 μίλια θάλασσας

Η Ελλάδα προσπαθεί να αποκλείσει την Τουρκία, η αξίωση της Ελλάδας για 12 μίλια κλειδώνει την Τουρκία στα δικά της εδάφη. Αν και δεν απαγορεύεται νομικά, δεν είναι ένα γεωπολιτικά λογικό αίτημα, και έρχεται σε αντίθεση με τις χώρες που έχουν υπογράψει για ειρήνη στο Αιγαίο. Η Τουρκία βρίσκεται σε πιο δικαιολογημένη θέση σε σχέση με την Ελλάδα.

Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ορισμένες ενέργειες στις οποίες εμπλέκεται ή λέγεται ότι εμπλέκεται η Τουρκία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας. Σύμφωνα με κάποιες ελληνικές αναφορές, τουρκικά αεροπλάνα βρίσκονται κατά καιρούς σε ελληνικό έδαφος. Δεν εννοώ τον εναέριο χώρο που λέει η Ελλάδα με την αξίωση των 10 μιλίων.

Η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τη θέση της στο Αιγαίο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε νομικά ισχυρή θέση και δεν πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα κανένα πλεονέκτημα για τους ισχυρισμούς της ότι βρίσκεται υπό απειλή», ανέφερε ο Τζέφρι.