ΝΑΤΟ: Οι μεγάλες ανατροπές που φέρνει η πιθανή ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας

Ρώσος αξιωματούχος στον ΟΗΕ δήλωσε ότι εάν οι δύο χώρες μπουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία γίνονται αυτόματα εχθροί.

Η επικείμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, οι οποία συνεχίσει να εξαπολύει απειλές της κατά της Δύσης. Την ίδια στιγμή, οι δύο χώρες τονίζουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία επαναπροσδιόρισε τη θέση τους σχετικά με την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ, Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα τις μετατρέψει αμέσως από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και επόμενους πιθανούς στόχους για τη Ρωσία.

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, πρώτος αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος – ή πιθανός στόχος – για ένα χτύπημα», τόνισε ο Πολάνσκι.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Αναφερόμενος στον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Πολάνσκι δήλωσε ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».

Το Ελσίνκι ανησυχεί για τις παραδόσεις φυσικού αερίου

Κορυφαίοι Φινλανδοί πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει.

Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται από πού προήλθε η προειδοποίηση και το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο και η Πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν δήλωσαν χθες ότι η χώρα θα αιτηθεί «χωρίς καθυστέρηση» την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Η Φιλανδία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί από τη Ρωσία. Ωστόσο, το φυσικό αέριο αντιστοιχεί μόνο στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

Σε περίπτωση που διακοπούν οι παραδόσεις από τη Ρωσία, μεγάλες βιομηχανίες όπως οι Neste και Metsa αλλά και άλλες εταιρείες στον τομέα των χημικών, των τροφίμων και της δασοκομίας θα χρειαστεί να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να προσαρμόσουν καταλλήλως την παραγωγή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 5 Μαΐου η φινλανδική κυβέρνηση είπε ότι προετοιμάζεται για την πιθανότητα να διακόψει η Ρωσία τις παραδόσεις στα τέλη του μήνα, εξαιτίας της άρνησης του Ελσίνκι να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Τέλος, εξαιτίας των αγωγών που τις συνδέουν κατευθείαν με τη Ρωσία, η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε περίπτωση που οι ρωσικές παραδόσεις μειωθούν ή διακοπούν, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ίσως χρειαστεί να περιορίσουν τη ζήτηση, ανέφερε τον Απρίλιο, στην έκθεσή του για τις προβλέψεις του για το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG).