14ο Συνέδριο της ΝΔ: Τα πολιτικά μηνύματα, το παρασκήνιο και η «επόμενη ημέρα»

Η ανανέωση της παράταξης, η ενότητα του κόμματος και η εντυπωσιακή παρουσία των χιλιάδων νεοδημοκρατών «σφράγισαν» το Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια με απαγορεύσεις, περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις λόγω της πανδημίας, το 14ο Συνέδριο της ΝΔ, , στο οποίο ήταν παρών το emea.gr,σηματοδότησε την «κανονικότητα» που έρχεται σταδιακά στη ζωή των πολιτών της χώρα.

Από την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου πάνω από 10.000 μέλη της ΝΔ κατέκλυσαν όλους τους χώρους του εκθεσιακού κέντρου Metropolitan Expo δημιουργώντας μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, που παρέπεμπε σε προεκλογική συγκέντρωση.

Η οργάνωση ήταν πολύ καλή, χωρίς προβλήματα και οι χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν το τριήμερο 6 με 8 Μαΐου στο «γαλάζιο» Συνέδριο πραγματικά το απόλαυσαν. Το πρόσωπο που «έκλεψε» τις εντυπώσεις δεν ήταν άλλο από τον αειθαλή, γεμάτο ενέργεια και δύναμη, Πρόεδρο του Συνεδρίου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Τόσο στην έναρξη, όσο και στο κλείσιμο του Συνεδρίου, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ήταν άκρως επικοινωνιακός και εντυπωσιακός. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, «μαέστρος» στην επικοινωνιακή πολιτική, άριστος γνώστης της ψυχολογίας του νεοδημοκράτη, πολιτικός του «μπαλκονιού», που έλεγαν και οι παλαιότεροι, ξεσήκωσε τους χιλιάδες νεοδημοκράτες, δημιουργώντας ατμόσφαιρα «εξέδρας».

Ο κ. Μεϊμαράκης, εκτός από εντυπωσιακός, εμφανίσθηκε και «βαθιά ουσιαστικός». Τόνισε με έμφαση ότι, μόνο με την «ενότητα και την συσπείρωση», η ΝΔ θα κερδίσει και τις επικείμενες εκλογές.

Ήταν το πρώτο «ηχηρό μήνυμα», που θέλησε να «περάσει» η ηγεσία της ΝΔ, στη βάση του κόμματος.

«Πάνω απ’ όλα η παράταξη, η ΝΔ», υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης προκαλώντας ενθουσιασμό στους χιλιάδες νεοδημοκράτες, οι οποίοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και τον χειροκρότησαν θερμά.

Το ξεκάθαρο μήνυμα με πολλούς «αποδέκτες»

Αμέσως μετά, τη «σκυτάλη» πήρε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε το σύνθημα της ανανέωσης του κόμματος τονίζοντας ότι «θα ανανεώσω την παράταξη σε πρόσωπα και ιδέες».Αυτό υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του, αυτό τόνισε με έμφαση κλείνοντας το Συνέδριο.

Ο κ. Μητσοτάκης, επισήμανε ότι «ανανεωνόμαστε χωρίς να εγκαταλείπουμε τις παραδοσιακές μας αξίες».

Ο πρωθυπουργός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ το επόμενο χρονικό διάστημα. Τόνισε ότι θα μετατραπεί σταδιακά, σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, το οποίο όμως, θα βασίζεται πάντα, στις αρχές και τις αξίες της κεντροδεξιάς.

«Θα συνυπάρχουν η δεξιά, το κέντρο, αλλά και κάθε αξιόλογη προσωπικότητα που θα βοηθήσει στη διακυβέρνηση της χώρας», επεσήμαναν χαρακτηριστικά μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου στελέχη της κυβερνώσας παράταξης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, για πρώτη φορά μίλησε δημόσια για αστοχίες, για γραφειοκρατία και αργά ανακλαστικά από την πλευρά της Ε.Ε., αναφορικά με τις αποφάσεις της στο μείζον ζήτημα της ενεργειακής κρίσης.

«Δεν μπορώ να περιμένω το αργοκίνητο Ευρωπαϊκό υπερωκεάνειο να αλλάξει πορεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.Τόνισε για ακόμη μια φορά, ότι η θα κινηθεί αυτόνομα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και επισήμανε ότι θα υπάρξει εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στη χώρα μας. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε ενέργεια και προϊόντα και σημείωσε ότι εάν παραστεί ανάγκη θα παρθούν επιπλέον μέτρα.

Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου και αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός, επισήμανε ότι μέσα στο καλοκαίρι η χώρα μας θα βγει από την αυστηρή εποπτεία των Βρυξελλών, γεγονός που θα σημάνει την περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε ότι η «νέα κρίση δεν θα εκτρέψει την ελληνική οικονομία». Μάλιστα, σημείωσε ότι η οικονομία της χώρας μας έχει θετικές προοπτικές να ανακάμψει τους επόμενους μήνες.

«Ποτέ ξανά αριστερά»

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Συνεδρίου ήταν η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ στην αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενθουσιασμό στο κοινό προκάλεσε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξαπέλυσε τα βέλη του στην αριστερά γενικότερα και στο ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα. «Να μην κυβερνήσει ποτέ ξανά η αριστερά του λαϊκισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Πάντα παραστατικός και απόλυτα επικοινωνιακός, ο υπουργός Εσωτερικών, «ξεσήκωσε» τους χιλιάδες νεοδημοκράτες.

«Εάν ακούγαμε την αριστερά θα είχαμε σοβιετικό καθεστώς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Βελτιώσαμε την καθημερινότητα του πολίτη», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης. Ένας από τους πιο επιτυχημένους – κατά γενική ομολογία – υπουργούς της κυβέρνησης μίλησε για τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν στον τομέα της ψηφιακής αναβάθμισης της χώρας μας.

Εντυπωσιακή προσέλευση

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε η μαζική προσέλευση των νεοδημοκρατών στο Συνέδριο. Όπως επισήμαναν οι διοργανωτές δεν περίμεναν τέτοια ανταπόκριση. Μάλιστα, όπως τόνισαν στο emea.gr, στελέχη της ΝΔ που συνέβαλλαν καθοριστικά στο να διεξαχθεί στο Συνέδριο, παρά το γεγονός πως είχαν τοποθετηθεί χιλιάδες καθίσματά, δεν επαρκούσαν για να καθίσει ο κόσμος με αποτέλεσμα οι όρθιοι μέσα στην κεντρική αίθουσα και στις άλλες αίθουσες του Metropolitan Expo να ανέρχονταν σε χιλιάδες.

Ακόμη και στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι πολλοί σύνεδροι ήταν όρθιοι και παρακολουθούσαν από τις μεγάλες οθόνες που υπήρχαν τοποθετημένες στον χώρο τις σημαντικότερες ομιλίες.

Να σημειωθεί πάντως, ότι στο Συνεδριακό κέντρο υπήρχαν τεράστιοι χώροι για όλους, καθώς εκτός από την κεντρική αίθουσα όπου γινόταν οι ομιλίες, υπήρχαν εστιατόρια, καφέ και διάφορα περίπτερα σε εξωτερικούς χώρους που μπορούσαν οι σύνεδροι να περάσουν ευχάριστα την ώρα του χωρίς να συνωστίζονται.

Στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού το μεσημέρι της Κυριακής, όλοι εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τα όσα είδαν και άκουσαν το τριήμερο του Συνεδρίου.

Η αλήθεια είναι ότι εάν έβλεπε κάποιος τους ίδιους συνέδρους που προσέρχονταν στο Συνεδριακό Κέντρο την Παρασκευή το απόγευμα και κατά την έξοδό τους το μεσημέρι της Κυριακής, παρατηρούσε μια τεράστια διαφορά.

Την Παρασκευή ήταν «παγωμένοι» και «προβληματισμένοι» και την Κυριακή όλοι σχεδόν είχαν ένα τεράστιο χαμόγελο σχηματισμένο στο πρόσωπό τους και εξέπεμπαν αισιοδοξία. Σε όλα τα «πηγαδάκια» οι νεοδημοκράτες δήλωναν ικανοποιημένοι και έτοιμοι για την μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών.

«Η επιτυχία του Συνεδρίου είναι δεδομένη, αλλά η πολύ και ποιοτική δουλειά συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με ένταση μέχρι τις εθνικές εκλογές για μια ακόμη νίκη της δημοκρατίας και της σταθερότητας στην Ελλάδα», επεσήμανε χαρακτηριστικά στέλεχος της «γαλάζιας» παράταξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ