Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η ΚΕΔΕ στη συνάντηση με τα υπουργεία Εσωτερικών – Οικονομικών

Η ΚΕΔΕ έθεσε το ενεργειακό κόστος, την ενίσχυση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, το τέλος ταφής, τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των Δήμων, την επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα οικονομικά ζητήματα των ΟΤΑ.

Πραγματοποιήθηκε, χθες, η πρώτη Συνάντηση της Κοινής Προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας, ανάμεσα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, που έχει ως αντικείμενο την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν η ηγεσία της ΚΕΔΕ, οι αναπληρωτές υπουργοί Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο ΓΓ του Υπ. Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Η ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωσή της, έθεσε το ενεργειακό κόστος, την ενίσχυση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, το τέλος ταφής, τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των Δήμων, την επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα οικονομικά ζητήματα των ΟΤΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ για την ατζέντα του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τρεις άξονες προτεραιότητας, με την αναμόρφωση των ΚΑΠ, την αντιμετώπιση του επιτοκίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως και την αύξηση της εισπραξιμότητας από οφειλές τρίτων προς τους Δήμους με μόνιμη λύση (μηχανισμό είσπραξης), να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Επίσης, ανέφερε πως έχει υπολογιστεί το κόστος ταφής σε περίπου 80 εκατ. ευρώ, ενώ το ενεργειακό κόστος στα 270 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των 350 εκατ. ευρώ να αποτελεί τον επιθυμητό στόχο κάλυψης σε ένα «δύσκολο δημοσιονομικά και αβέβαιο περιβάλλον» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε επίσης πως «ψάχνουμε δημιουργικές λύσεις και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με πραγματικούς όρους. Καταλήγοντας ανέφερε πως «το μερτικό της Αυτοδιοίκησης θα συνυπολογιστεί, όταν αξιολογηθεί η τελική διαθεσιμότητα σε πόρους αφού ληφθεί υπόψη και το ανανεωμένο μεσοπρόθεσμο».

Ακόμη, ο κ. Πέτσας έθεσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης το πρώτο χρονικό ορόσημο αναφορικά με την απορροφητικότητα των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την πλευρά των Δήμων («Αντώνης Τρίτσης» – «Φιλόδημος») η οποία σήμερα αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ, με τον επιθυμητό στόχο να βρίσκεται στο ύψος των 4,1 δισ. την ερχόμενη άνοιξη.

Για το ενεργειακό κόστος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε την πρόταση της Αυτοδιοίκησης, που είναι άμεση κάλυψη του 100% των επιπλέον δαπανών των σχολικών επιτροπών, άμεση απόδοση μίας δόσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), προκειμένου να καλύψουν οι Δήμοι τα κενά που δημιουργούνται ήδη στους προϋπολογισμούς τους, με πρόβλεψη καταβολής άλλων δύο δόσεων ΚΑΠ μέσα στη χρονιά, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Προτάσεις κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και για τη βελτίωση εισπραξιμότητας των Δήμων, για τη βεβαίωση ΤΑΠ. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμού άμεσης έκδοσης του πιστοποιητικού με παράλληλη εγγυοδοσία ποσού 0,5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, το οποίο θα συμψηφίζεται μετά από εύλογο διάστημα, αφού εκκαθαριστεί η αίτηση, Τέλος, ζήτησε ενίσχυση των ΚΑΠ των Δήμων και ορθολογικοποίηση τους κ.α

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ