Άνγκελα Μέρκελ: Η αποχαιρετιστήρια συνέντευξη με μηνύματα προς τους Έλληνες

Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται να κάνει έναν πολιτικό απολογισμό της καριέρας της και να μιλήσει για την Ελλάδα, τα μνημόνια και τις κρίσιμες αποφάσεις που έλαβε την τελευταία δεκαετία.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ που έχει προγραμματιστεί για τις 12:30 το μεσημέρι, μετά την συνάντηση των δύο ηγετών.

Θα έχει προηγηθεί η υποδοχή της από το Έλληνα πρωθυπουργό στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιηθεί και η επίσημη συνάντησή τους (μετά το χθεσινοβραδινό δείπνο στην οικία της οικογένειας Μητσοτάκη). Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν περίπου για 1,5 ώρα σειρά σειρά σημαντικών θεμάτων, για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών καθώς και τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, όπως το προσφυγικό και το ενεργειακό.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας, οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις. Όμως, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ, το ενδιαφέρον της συνέντευξης Τύπου αναμένεται να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στον πολιτικό απολογισμό της Γερμανίδας Καγκελάριου, μετά από 16 χρόνια παραμονής της στο τιμόνι της Γερμανίας.

Όπως, άλλωστε, εξομολογήθηκε η ίδια δημόσια πριν λίγες εβδομάδες σε εκδήλωση στην Γερμανία η «δυσκολότερη» στιγμή της πολυετούς διαδρομής της στο αξίωμα της Καγκελαρίου είχε σχέση με την Ελλάδα και την κρίση χρέους της χώρας μας: «όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα».

Μία δήλωση που απογείωσε τις φήμες για μια απολογητική δήλωση κατά την διήμερη παρουσία της στην χώρα μας αλλά και την περιέργεια της ελληνικής κοινής γνώμης αναφορικά με το περιεχόμενο των δηλώσεών της, παρουσία του Πρωθυπουργού.

Το πρωϊνό πρόγραμμα της Μέρκελ

Το σημερινό επίσημο πρόγραμμα της Καγκελαρίου αρχίζει στις 9 το πρωί με την ομιλία της στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας σε νέους, που δραστηριοποιούνται στην Κοινωνία των Πολιτών, ενώ θα ανταλλάξει απόψεις μαζί τους και θα απαντήσει σε ερωτήσεις.

Στις 10.30 το πρωί,η Άνγκελα Μέρκελ θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την οποία θα έχει σύντομη εθιμοτυπική συζήτηση με επίκεντρο τις σχέσεις των δύο χωρών και την ευρωπαϊκή συνεργασία.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου, αναμένεται να αποχωρήσει στις 10.50 και στην συνέχεια να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ