K.Καραμανλής: «Η ΕΕ οφείλει να επιβάλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές της Τουρκίας»

Προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το καθεστώς Ερντογάν για την τουρκική προκλητικότητα εξέδωσε ο πρώην πρωθυπουργός στην εκδήλωση του «Ιδρύματος Κ. Καραμανλής».

Την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνεργασίας απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας και την προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη».

Μάλιστα, απηύθυνε προειδοποιήσεις τόσο προς το καθεστώς Ερντογάν όσο και προς την Κομισιόν για την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει πράξη τις αρχές και τις αξίες της, όχι μόνο προς όφελος των μελών, της αλλά πρωτίστως για να βρει τον εαυτό της και το δρόμο της προς το αύριο», υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής και προσέθεσε: «Είναι αναγκαίο να επισημανθεί η απώτερη ζούσα στάση έναντι της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών ειδικά σε ότι αφορά στην Ελλάδα και στην Κύπρο και απειλεί ευθέως δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο αλλά και από την εδαφική ακεραιότητα χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορισμένα κράτη, μάλιστα, κλείνουν το μάτι προς την Τουρκία, ενθαρρύνοντας δηλαδή την απαράδεκτη συμπεριφορά της».

Παράλληλα ο Κώστας Καραμανλής τόνισε πως η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι παραβλέποντας την πραγματικότητα, προτάσσοντας το μοντέλο της ουδέτερης διπλωματίας φαίνεται σαν να προσπαθεί να συμβιβάσει τα… ασυμβίβαστα, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε θέση αδυναμίας:«Η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει, ότι αλληθωρίζοντας και επιχειρώντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές».

Ελληνογαλλική συμφωνία

Για την συμφωνία ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας εκφράστηκε με τα θερμότερα λόγια και τόνισε την σημασία της όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικότερα: «Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας και συνιστά αναμφισβήτητα εθνική επιτυχία, όχι μόνο για τη σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μία συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης. Εύχομαι να είναι ένα βήμα προς την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάλιστα, εγκωμίασε την σημερινή κυβέρνηση για την πρωτοβουλία και την αποφασιστικότητα που επέδειξε, επιδιώκοντας μια τόσο σημαντική συμφωνία. Όπως ανέφερε η Ελλάδα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης υπογράφοντας υποδειγματικές συμφωνίες συνεργασίας με τους γείτονές της και προωθώντας την άμυνα της Ευρώπης όπως έκανε πρόσφατα με την Γαλλία. «Μια συμφωνία την οποία ο λαός μας χαιρέτισε αφήνοντας στο περιθώριο τους λίγους που την αμφισβήτησαν», όπως υπογράμμισε στην ομιλία του.

Το ευρωπαϊκό όραμα του Κωνσταντίνο Καραμανλή

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον χαρακτήρισε «εμβληματική πολιτική προσωπικότητα της μεταπολεμικής περιόδου» και ανέφερε ορισμένα από τα κορυφαία επιτεύγματά του, όπως «η ανόρθωση της χώρας και η εργώδης ανάπτυξη στις δύσκολες πρώτες δεκαετίες μετά τον παγκόσμιο, αλλά και τον εμφύλιο πόλεμο, η αποκατάσταση και εδραίωση της δημοκρατίας σε συνθήκες αντίξοες και εθνικά κρίσιμες και η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, προϊόν και αυτό μακράς και επίπονης προσπάθειας, έχουν τύχει καθολικής αναγνώρισης, εντός και εκτός Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως όλοι οι μεγάλοι Ευρωπαίοι οραματιστές της εποχής του, από τον Ντε Γκωλ, τον Αντενάουερ μέχρι το Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν και το Χέλμουτ Σμιτ, πίστευε βαθιά ότι η ισχύς της Ευρώπης είναι εν τη ενώσει, στη δύναμή της να διασφαλίσει ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια στην ήπειρό μας, στην ευεργετική της επιρροή στην ελληνική κοινωνία.

«Το κυρίαρχο στοιχείο, πέρα από τα προφανή πολιτικά και οικονομικά οφέλη της ένταξης, ήταν η αναζήτηση πλαισίου εθνικής ασφάλειας», είπε ο Κώστας Καραμανλής για το όραμα του ιδρυτή της ΝΔ να εντάξει την Ελλάδα στην -τότε- Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΟΚ)

Τέλος, αναφέρθηκε και στην τεράστια συμβολή του «Εθνάρχη» στην εδραίωση της δημοκρατίας στην χώρα μας και την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας στην μεταπολεμική περίοδο. Όπως είπε με έμφαση «σε ώρες δραματικές για τον Ελληνισμό, επέστρεψε στην πατρίδα, αναλαμβάνοντας την βαριά ευθύνη να σώσει τη χώρα από τον κίνδυνο της κατάρρευσης και της εθνικής καταστροφής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ