Κλειδώνει η Google την αλληλογραφία της πρώην αφγανικής κυβέρνησης

Μέτρα ασφαλείας παίρνει ο τεχνολογικός κολοσσός για να μην πέσουν ονόματα αφγανών στη κυβέρνηση Ταλιμπάν.

Η Google κλειδώνει προσωρινά έναν απροσδιόριστο αριθμό λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Αφγανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές από την εταιρία που είναι εξοικειωμένες με το θέμα, καθώς οι φόβοι αυξάνονται για τα ίχνη που άφησαν πρώην αξιωματούχοι και οι διεθνείς συνεργάτες τους.

Τις εβδομάδες μετά την ταχεία κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και την κατάρρευση της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, οι αναφορές έδειξαν πώς οι βιομετρικές βάσεις δεδομένων και τα αρχεία μισθοδοσίας μπορεί να πέσουν στα χέρια της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν για να κυνηγήσουν τους εχθρούς τους.

Σε δήλωσή της την Παρασκευή, η Google δεν επιβεβαίωσε ότι οι λογαριασμοί της αφγανικής κυβέρνησης ήταν κλειδωμένοι, λέγοντας ότι η εταιρεία παρακολουθεί την κατάσταση στο Αφγανιστάν και “λαμβάνει προσωρινές ενέργειες για την εξασφάλιση σχετικών λογαριασμών”.

Ένας υπάλληλος της πρώην κυβέρνησης δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν επιδιώκουν να αποκτήσουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από πρώην αξιωματούχους.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο ίδιος υπάλληλος είπε ότι οι Ταλιμπάν του ζήτησαν να διατηρήσει τα δεδομένα στους υπολογιστές του υπουργείου για το οποίο εργαζόταν.

«Αν το κάνω, τότε θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και τις επίσημες ανακοινώσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου», είπε ο υπάλληλος.

Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν συμμορφώθηκε και έκτοτε κρύφτηκε.

Τα δημόσια διαθέσιμα αρχεία αλληλογραφίας δείχνουν ότι περίπου δώδεκα αφγανικές κυβερνητικές αρχές χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίας της Google για τη διαχείριση επίσημων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων οικονομικών, βιομηχανίας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ορυχείων. Το γραφείο του προέδρου της χώρας στο Αφγανιστάν χρησιμοποίησε επίσης την Google, σύμφωνα με τα αρχεία, όπως και ορισμένοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η διοίκηση κυβερνητικών δεδομένων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες για υπαλλήλους της πρώην διοίκησης, πρώην υπουργούς, κυβερνητικούς εργολάβους, φυλετικούς συμμάχους και ξένους εταίρους.

«Θα έδινε έναν πραγματικό πλούτο πληροφοριών», δήλωσε ο Τσαντ Άντερσον, ερευνητής ασφαλείας της εταιρείας πληροφοριών Internet DomainTools. «Ακόμη και η κατοχή λίστας εργαζομένων από τους Ταλιμπάν σε ένα Φύλλο Google είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», είπε, επικαλούμενος αναφορές για αντίποινα εναντίον κυβερνητικών υπαλλήλων.

Τα αρχεία ανταλλαγής αλληλογραφίας δείχνουν ότι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Microsoft Corp χρησιμοποιήθηκαν από αρκετές αφγανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εξωτερικών και της προεδρίας. Αλλά δεν είναι σαφές ποια μέτρα, αν υπάρχουν, λαμβάνει η εταιρεία λογισμικού για να αποτρέψει την πρόσβαση των Ταλιμπάν στα αρχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ