Νόμος-έκτρωμα κατά των αμβλώσεων στο Τέξας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εγκρίνει την αναστολή ισχύος του νόμου που τέθηκε τα ξημερώματα σε ισχύ προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε την Τετάρτη να εμποδίσει την απαγόρευση που επέβαλε το Τέξας στην άμβλωση μετά από έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στα δικαιώματα των αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες αφήνοντας σε ισχύ έναν κρατικό νόμο που απαγορεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των αμβλώσεων.

Η απόφαση είναι ένα σημαντικό ορόσημο στον αγώνα για το θέμα της άμβλωσης, καθώς οι πολέμιοι της άμβλωσης προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να σταματήσουν την πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες αμβλώσεων.

Με 5 προς 4 ψήφους, οι δικαστές αρνήθηκαν το έκτακτο αίτημα εκ μέρους των υγειονομικών που εργάζονται πάνω στην υγεία των γυναικών να παρέμβουν και να εμποδίσουν την επιβολή της απαγόρευσης των αμβλώσεων, η οποία τέθηκε σε ισχύ νωρίς την Τετάρτη, ενώ η νομική μάχη συνεχίζεται.

Ένας από τους έξι συντηρητικούς του δικαστηρίου, ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς, συμμάχησε με τους άλλους τρεις φιλελεύθερους του δικαστηρίου εναντίων αυτής της απόφασης.
«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι απίστευτη», έγραψε η φιλελεύθερη δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ.

“Παρουσιάστηκε ένα αίτημα για να εμποδιστεί ένας κατάφωρα αντισυνταγματικός νόμος που έχει σχεδιαστεί για να απαγορεύει στις γυναίκες να ασκούν τα συνταγματικά τους δικαιώματα και οι περισσότεροι δικαστές σφύριζαν αδιάφορα”.

Σε μια ανεπίσημη εξήγηση, η πλειοψηφία του δικαστηρίου είπε ότι η απόφαση “δεν βασίζεται σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου του Τέξας”.
Η απόφαση απεικονίζει τον αντίκτυπο των τριών συντηρητικών διορισμένων δικαστών του πρώην Ρεπουμπλικάνου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι έχουν γείρει το δικαστήριο προς τα δεξιά.

Ο νόμος ισοδυναμεί με σχεδόν συνολική απαγόρευση της άμβλωσης στο Τέξας, καθώς το 85% έως 90% των αμβλώσεων πραγματοποιούνται μετά από έξι εβδομάδες κύησης και πιθανότατα θα αναγκάσει πολλές κλινικές να κλείσουν, ανέφεραν ομάδες για τα δικαιώματα της άμβλωσης.

Ποτέ δεν επετράπη σε πολιτεία των ΗΠΑ τέτοια απαγόρευση από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, το 1973.
Το Τέξας συγκαταλέγεται στις 12 κυρίως Ρεπουμπλικανικές πολιτείες που απαγορεύουν την άμβλωση μόλις εντοπιστεί ο καρδιακός παλμός του εμβρύου, κάτι που συχνά γίνεται στις έξι εβδομάδες και μερικές φορές πριν μια γυναίκα συνειδητοποιήσει καν ότι είναι έγκυος.

Η ενέργεια αυτή του δικαστηρίου σχετικά με την απαγόρευση του Τέξας θα μπορούσε να προϊδεάσει την προσέγγισή που θα ακολουθήσει σε μια άλλη υπόθεση για απαγόρευση της έκτρωσης μετά τις 15 εβδομάδες στην πολιτεία του Μισισίπι.

Το δικαστήριο θα ακούσει επιχειρήματα τον Οκτώβριο για την υπόθεση, με την απόφασή του να αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ