Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Πολωνία

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κύματος μεταναστών στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας την Τρίτη να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο περιοχές στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, αφού η πολωνική συνοριοφυλακή είπε ότι εκατοντάδες παράνομες διαβάσεις πραγματοποιήθηκαν αυτόν τον μήνα.

Η Πολωνία ξεκίνησε την κατασκευή ενός φράχτη με συρματοπλέγματα την περασμένη εβδομάδα κατά μήκος των συνόρων σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη ροή μεταναστών από χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν που διέρχονται από τη Λευκορωσία.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις αρχές ευρύτερες εξουσίες να παρακολουθούν και να ελέγχουν τις κινήσεις των ανθρώπων.

Ο Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, στενός σύμμαχος του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), είναι πιθανό να εγκρίνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα διαρκέσει για 30 ημέρες και θα καλύψει τμήματα των περιοχών Ποντλάσκιε και Λούμπελσκι.

“Η κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία είναι κρίσιμη και εξακολουθεί να είναι τεταμένη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου καθώς ανακοίνωσε την κίνηση.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λευκορωσίας επιδεινώθηκαν απότομα τον τελευταίο χρόνο από τότε που ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο διεκδίκησε τη νίκη στις εκλογές οι οποίες σύμφωνα με τις δυτικές χώρες ήταν αποτέλεσμα νοθείας.

Η ΕΕ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Λευκορωσία και κατηγόρησε τον Λουκασένκο ότι σκόπιμα ενθάρρυνε τους παράνομους μετανάστες να περάσουν στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, Λετονία και Λιθουανία κάνοντας ουσιαστικά «υβριδικό πόλεμο».

“Το καθεστώς του Λουκασένκο αποφάσισε να ωθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε πολωνικό, λιθουανικό και λετονικό έδαφος σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει τις χώρες αυτές”, δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι είπε ότι η προγραμματισμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει κυρίως για περιοχές στα σύνορα ή κοντά σε αυτά.

Η Πολωνία βλέπει επίσης τη συμπεριφορά της Λευκορωσίας ως αντίποινα για την απόφαση της Βαρσοβίας να δώσει καταφύγιο στην Κριστίσνα Τσιμανούσκαγια, μια αθλήτρια απο τη Λευκορωσία που αρνήθηκε να επιστρέψει στο σπίτι της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Το Μινσκ δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα για σχόλια.

Οι πολωνικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει επικρίσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την μη αποδοχή μεταναστών και για την άρνηση επαρκούς ιατρικής περίθαλψης στα σύνορα. Η Βαρσοβία λέει ότι είναι ευθύνη των αρχών της Λευκορωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ