Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τις φονικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη φέτος αποφάνθηκαν οι επιστήμονες

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έφερε τις φονικές βροχοπτώσεις τον Ιούλιο στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη δήλωσαν επιστήμονες του κλίματος.

Οι επιστήμονες που ειδικεύονται στα θέματα του κλίματος δήλωσαν ότι οι φονικές πλημμύρες που κατέστρεψαν τη βόρεια Ευρώπη τον Ιούλιο θα ήταν λιγότερο πιθανές σε έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έφερε τις έντονες βροχοπτώσεις το καλοκαίρι σε ποσοστό 3% και 19%, και τις έκανε απο 1,2 έως εννέα φορές πιο πιθανές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από διεθνή ομάδα επιστημόνων του κλίματος του World Weather Attribution. Είναι ένα εύρημα που θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη Γερμανία η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ρύπων και τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από τις πλημμύρες της Ευρώπης τον μήνα Ιούλιο.

Αυτές οι πλημμύρες μας έδειξαν ότι ακόμη και οι ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι ασφαλείς“, δήλωσε ο Φρέντερικ Όττο, επιστήμονας του κλίματος στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συν-συγγραφέας αυτής της μελέτης.

Οι πλημμύρες, που σκότωσαν περισσότερους από 220 ανθρώπους καθώς παρέσυραν κτίρια και περιουσίες που ήταν αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων μεταξύ 12 και 15 Ιουλίου. Ακολούθησαν τρεις εβδομάδες ζεστού και υγρού καιρού.

Αδυνατώντας να απορροφήσει τόσο μεγάλες ποσότητες νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα, το έδαφος πλημμύρισε γρήγορα καθώς έπεσε ρεκόρ βροχής σε μια μέρα γύρω από τους ποταμούς Ahr και Erft της Γερμανίας και περιοχή Meuse του Βελγίου. Τα ποτάμια ξεχείλισαν στις όχθες τους, σπάζοντας γέφυρες και κόβοντας δρόμους. Οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν στα σπίτια τους προειδοποιήθηκαν από τις αρχές να εκκενώσουν.

Τα τελευταία χρόνια μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και αρκετών ακραίων φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Πιο πρόσφατα, διαπίστωσαν ότι το θανατηφόρο κύμα καύσωνα στον Καναδά και τις ΗΠΑ τον Ιούνιο έγινε 150 φορές πιο πιθανό και περίπου 2 βαθμούς θερμότερο από ό, τι θα ήταν σε έναν κόσμο χωρίς ορυκτά καύσιμα.

Πριν από αυτό οι μελέτες είχαν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή επιδείνωσε τις πυρκαγιές στην Αυστραλία το 2019 και το 2020, τον καύσωνα στην Ευρώπη το 2018 και το 2019 και την τροπική καταιγίδα που έπληξε τις ΗΠΑ το 2019.

Μια έκθεση ορόσημο που δημοσιεύτηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή τον Αύγουστο διαπίστωσε ότι, εάν ο κόσμος θερμανθεί 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες, οι ισχυρές βροχές που συνέβαιναν μια φορά τη δεκαετία θα συμβαίνουν σχεδόν τρεις φορές συχνότερα και θα μεταφέρουν 30% περισσότερη βροχή. Η δυτική και η κεντρική Ευρώπη θα εκτεθούν σε όλο και πιο έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Οι ηγέτες παγκόσμιων δυνάμεων το 2015 δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε ένα ιδανικό 1,5 βαθμών Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη μετατροπή του κλίματος σε πιο χαοτικό και λιγότερο φιλόξενο για την ανθρώπινη ζωή.

Αυτή τη στιγμή όμως ακολουθούν πολιτικές που ανεβάζουν το όριο σε 3 βαθμούς Κελσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ