Όχι της Ρωσίας στην μετεγκατάσταση προσφύγων στην κεντρική Ασία

Το φόβο για την παρουσία Αφγανών παραστρατιωτικών μεταξύ των προσφύγων εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε την Κυριακή την ιδέα του να σταλούν οι άνθρωποι που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν σε χώρες κοντά στη Ρωσία, λέγοντας ότι δεν θέλει «οι μαχητές να εμφανιστούν εδώ υπό την κάλυψη προσφύγων», όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Πούτιν επέκρινε μια ιδέα ορισμένων δυτικών χωρών να μετεγκαταστήσουν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν σε γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας ενώ βρίσκονται υπό επεξεργασία οι βίζες τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σταλούν χωρίς βίζα σε αυτές τις χώρες, στους γείτονές μας, ενώ οι ίδιοι δεν θέλουν να τους πάρουν χωρίς βίζα;» Το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέφερε την φράση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν στους ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία.

Γιατί υπάρχει μια τόσο ταπεινωτική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος;” αναρωτήθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μυστικές συνομιλίες με πολλές χώρες σε μια απελπισμένη προσπάθεια να εξασφαλίσουν συμφωνίες για προσωρινή εγκατάσταση Αφγανών σε κίνδυνο που εργάζονταν για την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία, η οποία επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς βίζα στους κατοίκους των πρώην Σοβιετικών χωρών της Κεντρικής Ασίας, αντιτίθεται σε αυτή την κίνηση.

Ενώ ορισμένα δυτικά έθνη προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους ανθρώπους τους από το Αφγανιστάν, η Μόσχα επαίνεσε τους Ταλιμπάν για την αποκατάσταση της τάξης μετά την κατάληψη της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους μέχρι τώρα.

«Βλέπουμε τις δηλώσεις που έκαναν οι Ταλιμπαν για την παύση των επιθετικών ενεργειών, αμνηστία για όλους όσους εμπλέκονταν στις μάχες και την ανάγκη για Παναφγανικό διάλογο εφαρμόζονται», ανέφερε Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών. 

Ο Λαβρόφ είπε ότι οι Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει επαφές με τον πρώην Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ