Με ενθουσιασμό και αισιοδοξία έληξαν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο

Παρέδωσε την Ολυμπιακή σημαία στην δήμαρχο Παρισιού το Τόκιο σηματοδοτώντας την αρχή της προετοιμασίας για το 2024.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, που αρχικά αναβλήθηκαν και διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών λόγω της πανδημίας Covid, ολοκληρώθηκαν με μια ενθουσιώδη τελετή στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

Οι Αγώνες πραγματοποιήθηκαν χωρίς θεατές και απαγορεύτηκε στους αθλητές να βγουν έξω από το Ολυμπιακό χωριό.

Η διοργάνωσή τους όμως προκάλεσε τοπικές αντιδράσεις και περίπου 30 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Εθνικό Στάδιο πριν από την τελετή λήξης. Ωστόσο, άλλοι ντόπιοι επέλεξαν να υπομείνουν τη ζέστη και τις προειδοποιήσεις ώστε να παρακολουθήσουν την τελετή από μακριά.

Οι θαυμαστές έλαβαν μέρος σε υπαίθριες εκδηλώσεις, όπως το τρίαθλο και το BMX, παρά τις θερμοκρασίες που έφτασαν τους 35 βαθμούς Κελσίου, τις πιο υψηλές που έχουν καταγραφεί ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η επίσημη τελετή λήξης των Αγώνων, με μπάντες, ποδοσφαιριστές, μοντέρνους χορούς και ποδηλάτες  BMX, δημιούργησε θέαμα περισσότερο προσανατολισμένο για την τηλεόραση, με αποκορύφωμα τους αθλητές να ευχαριστούν τον λαό της Ιαπωνίας κάνοντας μια χειρονομία καρδούλας με τα χέρια τους.

Μια μικρού μεγέθους παρέλαση σημαιοφόρων, από την οποία έλειπαν 62 από τα αγωνιζόμενα έθνη, ξεκίνησε την τελετή στο Τόκιο προτού μια ομάδα αεροπορικών θεαμάτων ζωγραφίσει το τρίχρωμο της Γαλλικής σημαίας στον ουρανό στο Παρίσι, την πόλη υποδοχής για το 2024.

Ο πρόεδρος του «Τόκιο 2020», που εμφανίστηκε σε επτά αγώνες ως σκέιτερ και στη συνέχεια ως ποδηλάτης πίστας, είπε στους αθλητές: «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω αυτό που έχετε επιτύχει. Είχατε αποδεχτεί αυτό που φαινόταν αδιανόητο, καταλάβατε τι έπρεπε να γίνει και με σκληρή δουλειά και επιμονή ξεπεράσατε απίστευτες προκλήσεις». Και πρόσθεσε: «Αυτό σας έκανε πραγματικούς Ολυμπιονίκες».

Οι αθλητές έκαναν καθημερινά τεστ για κορωνοϊό με τη μέθοδο της μπατονέτας για να ελέγχουν πιθανή μόλυνση από τον ιό και φορούσαν μάσκες προσώπου όταν δεν έτρωγαν, δεν προπονούνταν ή δεν αγωνίζονταν. Αφού τελείωσαν τους αγώνες τους, είχαν 48 ώρες για να φύγουν από το Ολυμπιακό χωριό των αθλητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ