Καταδικαστέες για τη Ρωσία οι ενέργειες στα Βαρώσια δηλώνει ο Ρώσος Πρόεδρος

Η Κυπριακή Προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια

Σύμφωνα με δηλώσεις της Κυπριακής Προεδρίας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια ως απαράδεκτες.

Η δήλωση αναφέρει ότι Ρώσος Πρόεδρος απάντησε σε επιστολή που του είχε στείλει ο Πρόεδρος της Κύπρου τον Μάιο μετά από άτυπη σύνοδο για το Κυπριακό που έλαβε χώρα τον Απρίλιο. Στην απάντησή του ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία υποστηρίζει σταθερά μια λύση στο Κυπριακό, μέσα στο γνωστό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και προβλέπει λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια.

Ο Πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε επίσης τη θέση της Ρωσίας σχετικά με την ανάγκη να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη συζήτηση των εξωτερικών πτυχών της λύσης και να αντικαταστήσουν το υπάρχον αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι οι μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν απαράδεκτες και τόνισε ότι η Ρωσία θα προωθήσει, τόσο σε επίπεδο ΟΗΕ όσο και στις διμερείς επαφές της, τη δημιουργία ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών, με στόχο την πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς τον Προέδρο Αναστασιάδη για τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών για διάφορα θέματα διεθνούς και περιφερειακής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Κύπρο, αλλά και της Κυπριακής-Ρωσικής συνεργασίας.

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την αποστρατικοποίηση και το άνοιγμα ενός μικρού τμήματος της περιφραγμένης περιοχής στα Βαρώσια που αναλογεί στο 3,5 % , για εγκατάσταση, καλώντας τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες να καταθέσουν τις αξιώσεις τους για επιστροφή μέσω της επιτροπής ακινήτων.

Μέρος της περιφραγμένης περιοχής στα Βαρώσια, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο, άνοιξε για τους επισκέπτες τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτές οι κινήσεις καταδικάστηκαν από την Κυπριακή κυβέρνηση, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και πολλές χώρες με εκκλήσεις για αντιστροφή των αποφάσεων αυτών.

Παρόλο που τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 (1984) και 789 (1992) που ορίζουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εγκατάστασης σε οποιοδήποτε τμήμα στα Βαρώσια από άτομα εκτός των κατοίκων της είναι απαράδεκτη και τα ίδια ψηφίσματα απαιτούν τη μεταφορά αυτής της περιοχής στη διοίκηση του ΟΗΕ, αυτά είναι ακόμα υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ