Συνεχίζονται οι ροές των μεταναστών στην Μεσόγειο

Τεράστιοι αριθμοί παράνομων μεταναστών συνεχίζουν να διασώζονται στη θάλασσα της Μεσογείου

Μόνο τo Σαββατοκύριακο που πέρασε, σύμφωνα με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις διάσωσης, όπως την  «SOS Mediterranee», διασώθηκαν από την θάλασσα της Μεσογείου τουλάχιστον 700 άνθρωποι.

Η ΜΚΟ διάσωσης δήλωσε ότι το σκάφος της, που ονομάζεται «Ocean Viking» πραγματοποίησε έξι επιχειρήσεις διάσωσης σε διεθνή ύδατα από το Σάββατο. Στην τελευταία επιχείρηση, διέσωσε τουλάχιστον 106 άτομα στα ανοικτά των ακτών της Μάλτας, αφού ειδοποιήθηκε από τη Γερμανική Μη κυβερνητική ομάδα διάσωσης «Sea Watch».

Η «SOS Mediterranee», σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ότι “Ο νεότερος επιζών που διασώθηκε σε αυτήν την επιχείρηση είναι μόλις 3 μηνών». Λίγες ώρες πριν από τη συγκεκριμένη επιχείρηση το πλοίο διασώσεων «Ocean Viking» ένωσε τις δυνάμεις του με τις οργανώσεις «Sea Watch» και άλλη μια Γερμανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση την «ResQship», για να σώσει περίπου άλλα 400 άτομα «από μια μεγάλη ξύλινη βάρκα που έμπαζε νερό» στην κεντρική Μεσόγειο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΜΚΟ.

Μόνο το πλοίο «Ocean Viking» έχει αυτή τη στιγμή 555 επιβάτες από τις διασώσεις του Σαββατοκύριακου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 28 γυναικών, δύο εκ των οποίων είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Η ομάδα δεν έχει ακόμη καθορίσει σε ποιο ασφαλές Ευρωπαϊκό λιμάνι θα είναι σε θέση να αποβιβαστούν.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, εκτιμάται ότι περίπου 1.113 θάνατοι από πνιγμό και άλλες αιτίες καταγράφηκαν στη Μεσόγειο κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αριθμοί διπλάσιοι από αυτούς που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και της διάσωσης στην Μεσόγειο έχουν διαπιστώσει ότι πάρα πολλές φορές οι «έμποροι ψυχών» χαλάνε τις βάρκες ή προμηθεύουν τους ανθρώπους με ακατάλληλο εξοπλισμό ώστε να καταλήξουν στη θάλασσα και να αναγκαστούν οι Ευρωπαϊκές οργανώσεις να τους διασώσουν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ