Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί το Ισραήλ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σήμερα δημοσίευσε τα συμπεράσματα των ερευνών του ο διεθνής οργανισμός για τρείς Ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γνωστό και ως Human Rights Watch κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι πραγματοποίησε επιθέσεις που «ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου» κατά τη διάρκεια των  αεροπορικών επιθέσεων του Ισραήλ που διήρκησαν 11 ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας και ξεκίνησαν στις 10 Μαΐου.

Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημοσίευσε τα συμπεράσματά της σήμερα Τρίτη μετά από εκτεταμένη έρευνα για τις τρείς αεροπορικές επιθέσεις οι οποίες ήταν υπεύθυνες για το θάνατο 62 Παλαιστίνιων αμάχων. Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην περιοχή των βομβαρδισμών «δεν υπήρχαν εμφανείς στρατιωτικοί στόχοι κοντά».

Η έκθεση κατηγόρησε και τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις για εγκλήματα πολέμου καθώς εκτόξευσαν πάνω από 4.000 πυραύλους αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές στοχεύοντας τον άμαχο Ισραηλινό πληθυσμό. Τέτοιες επιθέσεις ανέφερε ο διεθνής οργανισμός, παραβιάζουν κατάφορα την «απαγόρευση επιθέσεων κατά αμάχων».

Η έκθεση επικεντρώθηκε στις ενέργειες του Ισραήλ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων Χαμάς και Ισραηλινών δυνάμεων ενώ το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει ξεχωριστή έκθεση για τις ενέργειες της Χαμάς και των υπόλοιπων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Ο Τζέρι Σίμσον, υποδιευθυντής κρίσεων και συγκρούσεων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  δήλωσε ότι «οι Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις στη Γάζα τον Μάιο που κατέστρεψαν ολόκληρες οικογένειες χωρίς προφανή στρατιωτικό στόχο κοντά στις επιθέσεις», το οποίο αναφέρεται και στη δελίδα του οργανισμού στο διαδίκτυο.

Ο Τζέρι Σίμσον συμπλήρωσε ότι η «συνεχιζόμενη απροθυμία του Ισραήλ να διεξάγει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου», σε συνδυασμό με τις επιθέσεις Παλαιστινιακών οργανώσεων σε περιοχές αμάχων του Ισραήλ, τονίζει ακόμα περισσότερο τη σημασία της εν εξελίξει έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και προς τις δύο πλευρές».

Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση στην έκθεση από τον Ισραηλινό στρατό, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι επιθέσεις του στρατού στοχεύουν στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα και μόνον. Η Χαμάς, η οποία κυβερνά εδώ και χρόνια τη Λωρίδα της Γάζας, εκτόξευσε πυραύλους προς το Ισραήλ όταν η Ισραηλινή κυβέρνηση αγνόησε το τελεσίγραφο της οργάνωσης να αποσύρει τον στρατό από τον Ιερό χωρό του τεμένους Αλ Άκσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ή αλλιώς γνωστό στην Εβραϊκή παράδοση ως το Όρος του Ναού.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, περίπου 260 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδομές στη Γάζα, μεταξύ των οποίων ήταν τουλάχιστον 67 παιδιά και 39 γυναίκες. Στην επικράτεια του Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι 2 από τους οποίους ήταν παιδιά και ένας στρατιώτης.

Η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι η πιο σοβαρή ισραηλινή αεροπορική επίθεση, έλαβε χώρα στις 16 Μαΐου του τρέχοντος έτους και αφορούσε σειρά επιθέσεων στην οδό Αλ Ουάντα, μια οδό στην πόλη της Γάζας. Οι αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν τουλάχιστον τρεις πολυκατοικίες και ήταν υπεύθυνες για το θάνατο συνολικά 44 πολιτών, δήλωσε το Παρατηρητήριο, μεταξύ των οποίων ήταν 18 παιδιά και 14 γυναίκες. Από το σύνολο των νεκρών οι 22 ανήκαν σε μια μόνο οικογένεια.

Η σύγκρουση που έλαβε χώρα τον Μάιο ήταν η τέταρτη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς από το 2007 όταν η Χαμάς άρχισε να κυβερνά την Λωρίδα της Γάζας. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες οργανώσεις καθώς και αξιωματούχοι του ΟΗΕ κατηγόρησαν και τις δύο πλευρές των εχθροπραξιών ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου σε όλες τις συγκρούσεις τους τα τελευταία χρόνια.