Σκάνδαλο Pegasus: Παγκόσμιες αντιδράσεις για τις υποκλοπές

Χιλιάδες ονόματα ηγετών, αξιωματούχων, επιχειρηματιών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων βρέθηκαν σε λίστες με 50.000 υπό παρακολούθηση άτομα

Στοχοποιημένοι και υπό παρακολούθηση φαίνεται να ήταν αρχηγοί κρατών, πολιτικοί, ακτιβιστές, δικηγόροι, επιχειρηματίες, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι σε όλον τον κόσμο μέσω του λογισμικού Pegasus της Ισραηλινής εταιρίας NSO.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την έρευνα 17 μέσων ενημέρωσης, ανάμεσά τους η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η βρετανική The Guardian και η αμερικανική The Washington Post, η  λίστα περιλαμβάνει πάνω από 600 πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, 85 ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, 65 στελέχη επιχειρήσεων και 189 δημοσιογράφους μεγάλων μέσων από 45 χώρες.

Το Pegasus είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που έχει τη δυνατότητα να μολύνει iPhone και συσκευές Android για να επιτρέπει στους χειριστές του εργαλείου αυτού να εξάγουν μηνύματα, αλλά και φωτογραφίες και email που είναι αποθηκευμένα στις συσκευές αλλά και να μπορούν να καταγράφουν κλήσεις καθώς και να ενεργοποιούν κρυφά τα μικρόφωνα των τηλεφώνων.

Το σκάνδαλο για το λογισμικό της Ισραηλινής εταιρίας συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 50.000 αριθμούς τηλεφώνων αλλά και περιπτώσεις διαφθοράς σε ανώτερα κλιμάκια ασφάλειας του δημοσίου καθώς πολλά στελέχη κατηγορούνται για χρηματισμό για την προώθηση του λογισμικού της NSO.

Οι αντιδράσεις για τις αποκαλύψεις της χρήσης του Ισραηλινού λογισμικού για κατασκοπεία και στοχοποίηση πολιτικών, ηγετών, στελεχών και ατόμων εμπλεκόμενων με την δικαιοσύνη κινούνται σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς τα ηχηρά ονόματα που αναφέρονται προέρχονται από μεγάλο αριθμό χωρών και τομέων.

Κάποια από τα ονόματα που βρέθηκαν υπό παρακολούθηση σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παγκόσμιας εμβέλειας είναι οι Πρωθυπουργοί του Πακιστάν και του Βελγίου, του Λιβάνου και της Ουγκάντα καθώς και οι Πρόεδροι του Ιράκ και της Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία ανάμεσα στα ονόματα που εμφανίζονται στη λίστα με τα άτομα υπό παρακολούθηση εμφανίζεται και η αρραβωνιαστικιά του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε στην αρραβωνιαστικιά του δημοσιογράφου τέσσερις μέρες πριν ο ίδιος δολοφονηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός ενός ανεξάρτητου Μεξικανού δημοσιογράφου βρέθηκε στη συγκεκριμένη λίστα καθώς ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος βρέθηκε δολοφονημένος στο Μεξικό σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων ενώ το κινητό του τηλέφωνο δεν εντοπίστηκε ποτέ.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, του οποίου το όνομα επίσης υπάρχει στη λίστα των υπό παρακολούθηση ατόμων, κάλεσε σε επείγουσα συνεδρίαση το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας την Πέμπτη για να συζητήσει το Ισραηλινό κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus μετά την δημοσίευση αυτή την εβδομάδα των πληροφοριών για τη χρήση του στη Γαλλία, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Ισραηλινής εταιρίας NSO, Σαλέβ Χούλιο δήλωσε ότι αμφισβητεί το κατά πόσον οι δημοσιεύσεις αυτές «έχουν κάποια σχέση με την NSO», αλλά προσέθεσε ότι όλες οι αναφορές για κατάχρηση του λογισμικού και κατασκοπεία θα διερευνηθούν».

Σε άλλες δηλώσεις που έγιναν μέσω των δικηγόρων της NSO, η εταιρία αρνήθηκε τους «ψευδείς ισχυρισμούς» όπως τους χαρακτήρισε και τις κατηγορίες για τις δραστηριότητες των πελατών της, αλλά είπε ότι «θα συνεχίσει να ερευνά όλες τις αξιόπιστες αξιώσεις κατάχρησης και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα». Επίσης ανέφερε ότι η λίστα δεν θα μπορούσε να έχει αριθμούς που κατασκοπεύονται από κυβερνήσεις με το λογισμικό Pegasus και περιέγραψε τον αριθμό των 50.000 ως «υπερβολικό».

Για την ώρα χώρες όπως η Ρουάντα, το Μαρόκο, η Ινδία και η Ουγγαρία αρνήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν το λογισμικό για να χακάρουν τα τηλέφωνα των ατόμων που αναφέρονται στη λίστα ενώ οι κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν, του Μπαχρέιν, του Καζακστάν, της Σαουδικής Αραβίας, του Μεξικού, των ΗΑΕ και του Ντουμπάι δεν έχουν προβεί ακόμα σε δηλώσεις.

Αρχικά το σκάνδαλο αποκάλυψαν ο γαλλικός ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart, η Διεθνής Αμνηστία και ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός Forbidden Stories, με έδρα το Παρίσι, που παρέδωσαν μια λίστα με 50.000 τηλεφωνικούς αριθμούς που είχαν βάλει στο στόχαστρο πελάτες της NSO από το 2016. Αλλά τα τελευταία 24ώρα έρχονται…βροχή οι αποκαλύψεις από ΜΜΕ, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και ιδιώτες σε διάφορες χώρες, όπως το Μεξικό, το Μαρόκο, το Πακιστάν, η Μάλτα, η Γαλλία,  για την επιβεβαίωση της συστηματικής παρακολούθησής τους και την οργανωμένη υποκλοπή μηνυμάτων, SMS, κλήσεων και δεδομένων.

Πάντως, στην σημαντικότερη εξέλιξη του τελευταίου 24ωρου στο Παρίσι ξεκίνησε χθες επίσημη Εισαγγελική έρευνα για τις αποκαλύψεις, ενώ στο Ισραήλ η κυβέρνηση ξεκίνησε τη σύσταση μιας ειδικής ομάδας για τη διαχείριση των επιπτώσεων από τις αποκαλύψεις της υπόθεσης Pegasus σχετικά με τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας που πωλούνται σε αυταρχικές κυβερνήσεις από την ισραηλινή εταιρεία NSO.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ