Πολιτική αντιπαράθεση για την τροπολογία των υποχρεωτικών εμβολιασμών

Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Η υπουργική τροπολογία για την υποχρέωση των εργαζομένων να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης στους εργοδότες τους αλλά και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε δομές υγείας και φροντίδας αποτέλεσε το επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας αναφερόμενος στην τροπολογία είπε πως «είναι αυτονόητο ότι ήρθε η ώρα να μπούμε στην τελική ευθεία αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας, της εκστρατείας «Ελευθερία», για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας κατά της πανδημίας του covid. Το καράβι έχει άξιο καπετάνιο, όπως αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες, της φουρτούνας. Φτάσαμε, όμως, λίγο έξω από το λιμάνι. Πλησιάζουμε. Υπάρχει μια τελική καταιγίδα. Σ' αυτήν, λοιπόν, δεν υπάρχει περιθώριο για δισταγμούς» και η τροπολογία αυτή «για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αφορά πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων συμπολιτών μας στους οποίους ο καθένας και η καθεμία από εμάς εμπιστευόμαστε τη δική μας υγεία, αλλά και την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων».

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης ανέφερε ότι «δεν θα εισέλθω στην ουσία των ρυθμίσεων της τροπολογίας καθώς αυτό θα το κάνουν σε λίγο αναλυτικά οι τομεάρχες της κοινοβουλευτικής ομάδας» αλλά τόνισε πως «με ενοχλεί που τόσο σοβαρά ζητήματα τα φέρνετε με τροπολογία στερώντας», όπως είπε, «την δυνατότητα να υπάρχει κοινοβουλευτική επεξεργασία, διάλογος, να ακούσουμε φορείς, όπως την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Αυτά είπε «είναι πολύ σοβαρά ζητήματα που μπορεί να σημαδέψουν τη χώρα μας αλλά και άλλες χώρες γιατί είναι παγκόσμια ζητήματα».

Η τοποθέτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου ανέφερε πως «εμείς ως υπεύθυνη αντιπολιτευτική δύναμη είμαστε υπέρ της τροπολογίας γιατί θέλουμε να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στην κοινωνία». Η ίδια στη συνέχεια πρόσθεσε πως «Εμείς ως ΚΙΝΑΛ είμαστε θετικοί στην υποχρεωτικότητα για αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων. Είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός τους και κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή και την υγεία αυτών που δουλειά τους είναι να υπηρετούν τους πολίτες». Τόνισε πως «και βέβαια η υποχρεωτικότητα, για να είμαστε σοβαροί σε αυτά που λέμε, θα σημαίνει και κάποιες επιπτώσεις για όσους δεν εφαρμόζουν τους κανόνες».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ καταλόγισε καθυστερήσεις στην κυβερνητική πολιτική ακόμα και στο να φέρει αυτή την τροπολογία λέγοντας ότι στην Ιταλία η υποχρεωτικότητα για το σύνολο των υγειονομικών έγινε τον Απρίλιο και σήμερα το 99% είναι εμβολιασμένοι. Επίσης, καταλόγισε αναποτελεσματικότητα στην καμπάνια ενημέρωσης της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό και στην αντιμετώπιση των εκατοντάδων, χιλιάδων Fake News τα οποία αναπαράγονται ανεύθυνα και ειδικά στο διαδίκτυο. Θα χρειαζόταν, είπε, μια πολύ πιο συντονισμένη καμπάνια ενημέρωσης από όλες τις δυνάμεις και τους χώρους» και «εμείς ως ΚΙΝΑΛ όπως ανακοινώσαμε ξεκινάμε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης».