Άδωνις Γεωργιάδης: «Η κυβέρνηση βλέπει την Άμυνα μέσα από την αναπτυξιακή της χροιά»

56

Στόχος των εκθετών στην διεθνή έκθεση DEFEA 2021 είναι την προβολή των προϊόντων τους αλλά η ελληνική κυβέρνηση βλέπει την άμυνας της χώρας και μέσα από την αναπτυξιακή της χροιά τόνισε κατά την διάρκεια ανοιχτής συζήτησης στο Εκθεσιακό Κέντρο Μετροπόλιταν με θέμα: «Η ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα» ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του: «Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απόκτησης τεσσάρων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Όμως, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Την επόμενη εικοσαετία πρέπει να πάρουμε τουλάχιστον δώδεκα φρεγάτες. Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του τύπου της φρεγάτας θα ακολουθήσει το Πολεμικό Ναυτικό και τα επόμενα χρόνια. Και αυτός που θα έρθει να γίνει ο συνεταίρος μας σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είναι για μία μόνο αγορά, αλλά για μια μακροχρόνια σχέση».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σήμερα διαθέτει «εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ανταγωνιστικό κόστος εργασίας και διαφορετική νοοτροπία από αυτή που μας έφερε στη χρεοκοπία» και άρα τα ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να πρωταγωνιστήσουν.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει «διεθνής ευνοϊκή συγκυρία» για την ανάπτυξη των ελληνικών ναυπηγείων, επισημαίνοντας ότι «ο παγκόσμιος στόλος πρέπει να μετατραπεί σε φιλικότερο προς το περιβάλλον», την ώρα που «στους Έλληνες εφοπλιστές ανήκει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του στόλου».

Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στους εκπροσώπους του κλάδου από τους πλοιοκτήτες μέχρι τους ιδιοκτήτες ναυπηγείων στην Ελλάδα, καλώντας του να δουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου όχι μόνο με καθαρά χρηματο-οικονομικά κριτήρια αλλά και με εθνικά αφού στην παρούσα φάση επείγει το εθνικό συμφέρον. «Δεν αρκεί ο πατριωτισμός.Οι πλοιοκτήτες βλέπουν ανταγωνιστικές τιμές και αξιόπιστες υπηρεσίες, αλλά πρέπει και τα ναυπηγεία να τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Όλο αυτό το περιβάλλον δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία για μια επιτυχημένη επένδυση στα ελληνικά ναυπηγεία» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Όσον αφορά στην απόκτηση των τεσσάρων φρεγατών διευκρίνησε: «Πρώτος στόχος είναι η εξασφάλιση της άμυνας και μόλις πληρωθεί αυτή η παράμετρος, επόμενος στόχος είναι η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Είναι δίκαιο και λογικό».

Τα θετικά βήματα της ελληνικής κυβέρνησης

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Τάσος Ροζολής έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση «επειδή επιτέλους λύονται κάποιοι “γόρδιοι δεσμοί” στην Ελλάδα».

Στην τοποθέτησή του εξήγησε ότι ο σύνδεσμος ενδιαφέρεται «να δουλεύουν οι εταιρείες, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα», ενώ διευκρίνισε -αναφορικά με το πρόγραμμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού- ότι «το κόστος αναβάθμισης, συντήρησης και υποστήριξης των οπλικών συστημάτων των πλοίων είναι μεγάλο» και ως εκ τούτου είναι σημαντική η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Τέλος, τόνισε πως υπάρχουν πολλές ελληνικές εταιρείες που πρωταγωνιστούν στους τομείς των ηλεκτρονικών συστημάτων πλοίων, των επικοινωνιακών συστημάτων αλλά και των ηλεκτρο-οπλικών συστημάτων.