Τάσος Χατζηβασιλείου: Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει από την Αθήνα

Τα ευρωτουρκικά έχουν συνδεθεί με τα ελληνοτουρκικά και αυτό προκαλεί εκνευρισμό την Άγκυρα, υποστηρίζει ο βουλευτής της ΝΔ.

«Στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα είναι πάντα οπαδός των διαύλων επικοινωνίας. Είναι καλύτερο να μιλάμε με τους γείτονες. Επιθυμούμε συνεννόηση, χωρίς όμως να απεμπολούμε τα δικαιώματά μας και να εγκαταλείπουμε τις θέσεις μας» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου υπογραμμίζοντας ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι η πυξίδα για την διευθέτηση της διαφοράς μας με την Τουρκία.

Επισημαίνει ότι η επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνδεθούν τα ευρωτουρκικά με τα ελληνοτουρκικά προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα, η οποία, όπως υποστηρίζει, ξέρει ότι χρειάζεται να βρει modus vivendi με την Δύση.

Επίσης ο κ. Χατζηβασιλείου σημειώνει ότι η ΕΕ αντέδρασε στα ελληνοτουρκικά, έστω και με καθυστέρηση. «Η στάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Η Ευρώπη κατέστησε σαφές ότι η βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων περνάει από την Αθήνα. Ακόμα, η θετική ατζέντα της Ευρώπης θα απελευθερώνεται τμηματικά, υπό αυστηρούς όρους, εφόσον η Άγκυρα τηρεί τις δεσμεύσεις της» προσθέτει. Τέλος απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση στην κύρωση των μνημονίων με την Βόρεια Μακεδονία δηλώνει ότι η αντιπολίτευση, επειδή αδυνατεί να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση, προσπαθεί να προβοκάρει. Σημειώνει ότι η ΝΔ είχε από την αρχή χαρακτηρίσει τη συμφωνία των Πρεσπών κακή, είχε όμως ξεκαθαρίσει ότι η χώρα δεσμεύεται να τηρήσει την υπογραφή της. «Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να κατοχυρώσει τα συμφέροντά μας και να ελέγξει την τήρηση των συμφωνηθέντων. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα μνημόνια, μεταξύ άλλων, προστατεύουν τα ελληνικά προϊόντα» υπογραμμίζει ο βουλευτής Σερρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ